Srdce ze svíček pro Havla stojí u Národního divadla

10.02.2012 18:11

Na piazzetě u Národního divadla si mohou ode dneška lidé prohlédnout veliké srdce vytvořené ze svíček zapálených za Václava Havla. Umělci svíčky, které lidé na počest zesnulého prezidenta zapalovali na náměstích, sesbírali a roztavenou hmotu použili na dvoumetrovou sochu.

Srdce ze svíček pro Havla stojí u Národního divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel zemřel....ať žije král!

Při dnešním slavnostním odhalení sochy umělci řekli, že autorem díla je vlastně jakási síla, která přiměla množství lidí v čase předvánočního shonu k tomu, aby přicházeli například k soše sv. Václava a na další místa po celé zemi, zapalovali svíčky a vyjadřovali svou naději i víru. Odhalení sochy dnes přihlížela i manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová.

Lukáš Gavlovský a Roman Švejda plastiku nazvali Srdce pro Václava Havla. Zvolili tvar otevřeného srdce, do kterého lze vstoupit. Pokud to počasí dovolí, mělo by srdce u divadla vydržet do 10. dubna. Přestože plastika vznikla roztavením stovek kilogramů vosku, je z její podoby patrné k čemu materiál původně sloužil, svíčky z ní někde vystupují a bude tedy po dobu své existence připomínat dobu svého vzniku.

Naděje ve vosku

Václav Havel zemřel 18. prosince, lidé za něj zapalovali svíčky na místech spojených s revolucí z roku 1989 i na mnoha dalších veřejných místech několik dní. Do Pražské křižovatky, smutečního průvodu a na státní pohřeb se s ním přišly rozloučit tisíce lidí.

Záměr odlít voskovou plastiku oznámili umělci poté, co úřady začaly uklízet pietní místa, která spontánně vznikla po Havlově smrti. "V materiálu, který se jednou stane odpadem, vidím mnoho světů. Jsou v něm nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom. Naděje, že všechno, co je politické, nemusí být špinavé a zanesené neprůhlednou vrstvou divných zájmů," vysvětlil tehdy Gavlovský.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…