Srp s kladivem pro papeže? Čeští lidovci dali průchod svému zhnusení

11.07.2015 7:25

Papež František dostal při své návštěvě Bolívie od levicového prezidenta země Evo Moralese velmi neobvyklý dárek – krucifix vyřezávaný ze dřeva, kde je ovšem Ježíš ukřižován namísto na tradičním kříži na kladivu, které je navíc překryto srpem. Co tomu ale říkají čeští komunisté anebo lidovci? Třeba lidovecký europoslanec Pavel Svoboda se přímo zhrozil. „To je nejen nevhodné zobrazení a současně i provokace,“ řekl ParlamentnímListům.cz Svoboda.

Srp s kladivem pro papeže? Čeští lidovci dali průchod svému zhnusení
Foto: Radio Vaticana
Popisek: Papež František v Evropském parlamentu

Papež František ve čtvtek se svým doprovodem přistál v bolívijském přístavu Santa Cruz, kam zamířil v rámci svého turné po Jižní Americe. Z rukou levicového prezidenta země Evo Moralese krátce poté převzal podle agentury AP velmi neobvyklý dárek, a to krucifix vyřezávaný ze dřeva, kde je ovšem místo tradičního kříže Ježíš ukřižován na kladivu, které je navíc překryto srpem. Ježíš je tak ukřižován na komunistickém symbolu zobrazujícím spojení práce a dělnictva.

Kromě toho Morales věnoval papeži Františkovi medailonek, který nosí na svém krku. Na oplátku obdržel Morales od papeže mozaiku Madony a kopii jeho posledního pojednání o životním prostředí. Oba muži k sobě mají názorově blízko a setkávají se poměrně často, naposledy se tak stalo vloni v říjnu.

Jenže Ježíš, jenž je ukřižován na kladivu se srpem, může být pro věřící čtenáře nepříjemným překvapením, ale pro komunisty možná také. Je tomu skutečně tak? To se ParlamentníListy.cz snažily zjistit jak u komunistických, tak i u lidoveckých předních politiků. Odpověděli ale nakonec jen dva z každé strany.

Tak třeba komunistický poslanec Miroslav Opálka je přesvědčen o tom, že diplomatický protokol určitě všechny podrobnosti před vlastním setkáním obou představitelů projednal.

„Překvapování se na takovéto úrovni není žádoucí. Symboly mají svou vypovídací schopnost. Dodnes se diskutuje o tom, že v předpokládané době života Ježíše Krista se ukřižovávalo na kříž ve tvaru X. Některé názory hovoří o kůlu. Přesto se dlouhodobě užívá křesťanský kříž, který snad vychází z kříže egyptského. Symbol kladiva a srpu jako spojení průmyslových a zemědělských dělníků – proletariátu s Kristem je zajisté překvapující, ale důležitý je výklad tohoto symbolu. Mohu to vnímat třeba tak, že solidární kolektivistická levicová hnutí navazují na hodnoty prvotního křesťanství. Nebo že dnes nazrál čas na spojení sociální levice a sociálního křesťanství ve společném boji proti chudobě a za lepší život všech lidí. Nakonec v tomto úsilí má i ŘKC v Jižní Americe své tradice, za které byla v minulosti z Vatikánu kritizována a řešena. Společenský vývoj na tomto kontinentě je přece jen odlišný, což prokazují i kroky nového papeže Františka,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se snažil na věc podívat racionálně.

„Co bych říkal? Nejsem ani věřící křesťan, ani věřící komunista. Jsem racionální  člověk a navíc nejsem prudérní. Takže k volnějšímu zacházení se symboly mám tolerantní vztah,“ reagoval napřed Dolejš na dotaz, co říká na takovou formu zobrazení Krista.

Tento symbol ale byl používaný dávno před komunisty!

Kladivo a srp je symbol dělníků a rolníků, používaný dávno před komunisty a užívaný dodnes i v jiných souvislostech, zdůraznil.

„Známý je například ‚Hammer und Sichel‘ pod rakouskou orlicí jako součást státního znaku dodnes. Na druhou stranu ani křesťané se nemohou cítit dotčeni, že chybí tradiční kříž. Latinský kříž používaný katolíky nemusí být tím křížem, na kterém údajně zemřel Ježíš. Tehdy se užíval i kříž ondřejovský – tvar X – anebo antonínský – ve tvaru T. Nejlépe bude, když si uvědomíme, že křesťanství i komunistické učení mají stíny ve své minulosti a v období vzájemných konfliktů pak jde o to, zda se dokážou obě dvě strany z toho poučit. Bez ohledu na paralely mezi ranými křesťany a prvními komunisty. Ostatně sociální učení církve může být inspirací i pro bezvěrce. Spor o symboly jsou pak zástupné,“ doplnil Dolejš k tomu.

Nakonec přidal i názor na samotného papeže Františka.

„Papež František je vzdělaný představitel jezuitského řádu a v Latinské Americe se naučil větší citlivosti k sociálním tématům. I tak konzervativní instituce, jako je katolická církev, se v toku věku proměňuje – je samozřejmě na ní jak. S proměnami mají vždy ti konzervativnější problém – a nejen v církvi. Jenže i politická levice ráda se ohánějící pokrokářstvím má přece své ‚konzervy‘. Papež Fratišek ostatně není nějaký revolucionář, jen řeší některé dlouhodobě nahromaděné problémy. Je, myslím, ale dobře, že v minulosti už jistá sekularizace církve proběhla a přinesla jak oddělení církve od státu, tak určité její zlidovění. Včetně distance od časů inkvizice i otevření násilných kruciálních témat, jako jsou třeba emancipace žen v církvi, sexuální výchova a postoj k sexuálním menšinám a přiznání problému pedofilie kněžích. To vše je součástí tohoto vývoje, který považuji za oprávněný a osvícený. Myslím, že odpor vůči těmto věcem by svědčil spíše o bigotnosti než o obraně oprávněných tradic,“ uzavřel ve svém  náhledu Dolejš.

Svoboda: Dá se to vyložit i tak, že komunisté ukřižovali Krista

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) se ale Ježíše na srpu s kladivem naopak zhrozil. „To je nejen nevhodné zobrazení a současně provokace, která se ovšem dá vyložit i tak, že komunisté ukřižovali Krista. O pochybnostech konzervativních katolíků ve vztahu k papeži Františkovi jsem slyšel, věřím však v působení Ducha svatého při papežské volbě a nic nenasvědčuje tomu, že v případě papeže Františka by tomu bylo jinak,“ odepsal v e-mailu ParlamentnímListům.cz Svoboda.

Jeho europoslaneckému kolegovi Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) se ale také dárek od Moralese příliš „nezdá“. „Osobně nemám rád tyto provokace, protože jsou dvousečné,“ zaregoval Zdechovský.

„Dá se to totiž interpretovat několika způsoby. Ježíšova smrt je už natolik kontroverzní téma, že není třeba její kontroverznost dále zvyšovat. Když jsem to poprvé viděl, napadlo mě, že to symbolizuje, že Ježíš umřel i za komunisty. Pamatuji si, jak mi jeden komunista chodící do kostela říkal, že díky Ježíšovi se stal komunistou, protože si uvědomil nutnost pomáhat bližním. Tak nebo tak však nemyslím, že tímto dílem byl papež nějak speciálně potěšen,“ řekl k tomu Zdechovský.

Asi ho ne zcela chápou

Poté zareagoval i na poznámku ParlamentníchListů.cz o tom, že někteří konzervativní katolíci mají prý se směrem, jaký ve svém pontifikátu nabral papež František, problém.

„Ano, velmi často se s tím setkávám i já v konzervativních kruzích a nevnímám to jako nic špatného. Prostě každému sedne někdo více, někdo méně. Mně osobně charismatická osobnost, vystupování a jednání současného papeže Františka sedí,“ odvětil na to.

„Kritika papeže ale často vychází z nepochopení jeho otevřeného myšlení vůči médiím a způsobu prezentace církve jako organizace, která je přístupná kritické reflexi své historie. Musíme si na něj zvyknout. Papež František se ale snaží žít obyčejným životem podle mne nikoliv proto, že mu to přinese body, ale aby mu bylo co nejvíce rozuměno i tím posledním člověkem sedícím v kostele. Nebojí se jít mezi bezdomovce a namísto poučování často jde příkladem. Jeho příklad hodně lidem v mém okolí přiblížil křesťanství, a to považuji za velmi důležité,“ uzavřel Zdechovský.

Je třeba dodat, že papež František se ke zvláštnímu daru sice stavěl zdrženlivě a při jeho přebírání nedokázal potlačit překvapení, ale neodmítl jej převzít.

Juan Evo Morales Ayma je vůdcem bolivijské socialistické strany Movimiento al Socialismo (MAS) a hnutí za práva pěstitelů koky. Dne 22. ledna 2006 se stal prvním domorodým prezidentem Bolívie poté, co získal 54 % většinu hlasů. V letech 2009 a 2014 byl ve funkci prezidenta potvrzen.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…