Stačí málo, aby ten plyn okamžitě explodoval. Význačný geolog Cílek popsal, jakou hrozbou je v dolech metan

21.12.2018 11:54

O možných příčinách toho, co se mohlo stát v dole na Karvinsku, kde zemřelo včera 13 horníků, se rozhovořil pro Českou televizi geolog Václav Cílek.

Stačí málo, aby ten plyn okamžitě explodoval. Význačný geolog Cílek popsal, jakou hrozbou je v dolech metan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

„Metan je lehký plyn a vzniká při prouhelňování. Metan v revíru ostravsko-karvinském nemá kam utéct. Zůstává tam rozptýlen v hornině. A stane se, že jsou v dole zákoutí, která jsou špatně větraná,“ podotkl Cílek. 

„Prouhelňování je geologický proces. Na většině uhelných slojí je ten metan přítomen a neustále vzniká. Ale někdy podmínky jsou takové, že ten metan uniká do atmosféry,“ dodal Cílek. „Metan je doopravdy pod určitým tlakem obsažený v samotné hornině. Prakticky vždycky, když odhalíte uhelnou sloj, dostáváte se k metanu,“ vysvětloval.

„Na uhelné šachtě musíte být neustále připravený. Metan není vidět...“ hovořil dále Cílek. „Když máte tu smůlu, stačí málo, aby ten plyn okamžitě explodoval,“ zmínil Cílek, například že stačí, bouchne-li se lopatou do pískovce a vznikne jiskra. 

„Toho metanu, aby vybouchnul, je kolem pěti procent. Ale když je metanu kolem jednoho procenta, je to problém. A v tu chvíli jsou vypnuté ty přístroje, které by mohly jiskřit,“ sdělil Cílek. 

Následně se vyjádřil i k tomu, že v dolech může hořet několik týdnů. „Chytlo uhlí,“ zdůvodnil Cílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…