Stahují se a berou vše, co dokáží ukrást, hlásí ukrajinská armáda o Rusech. I humanitární pomoc prý vzali

01.04.2022 9:57

V ruském Bělgorodu explodoval sklad pohonných hmot. Jen dva dny před tím vyletěl do vzduchu také zdejší zbrojní sklad. Rusové tvrdí, že za oběma útoky stojí ukrajinská armáda. Ukrajinské úřady ve 37. den ruské invaze na Ukrajinu hlásí, že se ruská armáda částečně stahuje od Kyjeva. A bere s sebou všechno, co dokáže ukrást. Včetně zahraniční humanitární pomoci pro Ukrajince. Na veřejnost vypluly podrobnosti z rusko-ukrajinských jednání o míru. Podle Rusů Ukrajina předkládá nepřijatelné požadavky.

Stahují se a berou vše, co dokáží ukrást, hlásí ukrajinská armáda o Rusech. I humanitární pomoc prý vzali
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Regionální gubernátor ruského Bělgorodu Vjačeslav Gladkov na svém kanálu Telegram oznámil, že ve městě vyletěl do povětří sklad pohonných hmot. Z útoku na sklad obvinil ukrajinskou armádu. Podle jeho názoru ho měly na svědomí vrtulníky ukrajinské armády. BBC však upozorňuje, že Ukrajina se nepřihlásila k odpovědnosti za žádný z těchto výbuchů.

V Bělgorodu, ležícím asi 40 kilometrů od ukrajinského Charkova, žije asi 390 tisíc lidí.

Ukrajinské úřady potvrzují, že se ruské jednotky částečně stahují od Kyjeva. Míří do Běloruska. A berou s sebou všechno, co zvládnou ukrást, nákladní vozy, autobusy a další původně ukrajinské vybavení.

Rusové měli údajně ukrást také část humanitární pomoci, kterou se Mezinárodní červený kříž pokusil neúspěšně dopravit do zničeného Mariupolu. Podle informací CNN ruské jednotky ukradly asi 14 tun humanitární pomoci určené pro Mariupol.

Rusové blokují všechny přístupy do zničeného města, které podle uprchlíků ruské bomby proměnily v peklo na zemi. Rusové přislíbili, že v pátek ráno humanitární koridory znovu otevřou. V Mariupolu stále zůstává asi 100 tisíc lidí. Před válkou v přístavním a univerzitním městě žilo asi 450 tisíc lidí.

Ukrajinské úřady také oznámily Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), že vojáci okupantů opustili černobylskou jadernou elektrárnu a odpovědnost za její setrvání v klidu opět přebírají ukrajinské úřady. Agentura však upozornila, že neměla možnost ověřit, zda ruští vojáci skutečně černobylskou jadernou elektrárnu opustili.

Válka je stále v plném proudu, na hlavy ukrajinských obyvatel dál dopadají ruské bomby a ruské dělostřelecké granáty.

Ukrajinský válečný zpravodaj serveru Kyiv Independent Ilija Ponomarenko prozradil, že v řadách obránců Ukrajiny údajně stojí také bývalí ruští vojáci, kteří nesouhlasí s ruským vpádem na Ukrajinu.

„Páni, ruští dobrovolníci na ukrajinské straně, údajně bývalí členové ruské vojenské služby. Legie „Ruská svoboda“ dostává instrukce, jak používat NLAW,“ napsal novinář k fotografiím, na kterých se ruští dobrovolníci učí zacházet se švédsko-britskými protitankovými střelami.

Ilija Ponomarenko promlouvá

Vedle ruské invaze pokračují i jednání mezi Ruskem a Ukrajinou o budoucím poválečném uspořádání.

Velvyslanec Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij prozradil, že Ukrajina přichází s požadavky, které jsou pro Kreml zcela nepřijatelné. Jde především o poloostrov Krym, který vláda v Kyjevě odmítá uznat za ruský a Moskva trvá na tom, že od anexe poloostrova v roce 2014 jde o ruské území. Ruští vyjednavači proto všechny ukrajinské návrhy ohledně Krymu smetli ze stolu.

„Krym je součástí Ruské federace, myslím, že tato záležitost je uzavřená, takže není o čem konzultovat," řekl.

Ukrajinští vyjednavači chtěli jednat o statusu Krymu na posledních rozhovorech v Turecku. Moskevským vyjednavačům prý mimo jiné nabízeli, že Ukrajina bude neutrální zemí a zůstane stát mimo struktury NATO.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola na sociální síti twitter prozradila, že se chystá navštívit vládu v Kyjevě. Z bezpečnostních důvodů však nezveřejnila žádné další podrobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…