Stanjura chce dál vyšetřovat Schillerovou kvůli fotkám. Sám čelí sodě kvůli „penězům pro Putina“

11.03.2022 21:55

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se rozhodl podat podnět k šetření u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí kvůli obsahu sociálních sítí bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), jenž byl produkovaný jejími spolupracovníky z resortu financí. Ministerstvo k podnětu uvedlo, že se příspěvky placené resortem financí měly na sociálních sítích Schillerové objevovat i během politické kampaně před volbami.

Stanjura chce dál vyšetřovat Schillerovou kvůli fotkám. Sám čelí sodě kvůli „penězům pro Putina“
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec ve studiu ČT přivítal poslankyni ANO Alenu Schhillerovou a ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS).

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Stanjura podal podnět k Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, aby prošetřil dodržení pravidel financování volební kampaně kvůli zveřejňovaným příspěvkům Schillerové po únorovém auditu resortu financí, který zjistil, že měli tvořit obsah sociálních sítí předchozí ministryně Schillerové dva její nestandardně placení spolupracovníci.

V mediálním odboru resortu působili podle auditu fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Schillerové a od 23. září 2020 až do 30. listopadu 2021 tito dva zaměstnanci dostali částku 1 930 000. Ministr financí Stanjura dříve uvedl, že na úřadu v listopadu skončili.

Videa a fotografie produkované spolupracovníky exministryně byly podle šetření opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo.

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů Ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci,“ komentoval to v únoru Stanjura.

Schillerová k auditu tehdy řekla, že věc od Stanjury vnímá jako typický projev stranické nenávisti. „Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,“ mínila s tím, že nevidí ve věci publikace příspěvků skrze své účty problém, jelikož byla „tváří ministerstva“.

Podle Ministerstva financí je podnět k auditu reakcí na to, že část auditovaného období spadá do doby volební kampaně pro volby do Poslanecké sněmovny, které se konaly 8. až 9. října 2021 a bývalá ministryně financí Schillerová v nich kandidovala jako lídr hnutí ANO v Jihomoravském kraji, „přičemž sociální sítě jsou běžně využívaným nosičem volební kampaně kandidujících stran a hnutí“.

Zatímco Schillerová se na sociálních sítích snažila budovat základnu svých příznivců prostřednictvím nejrůznějších příspěvků a neobávala se kvůli tomu sdílet ani poněkud zvláštní fotografie, kde například pózuje s pávem anebo sedí na kapotě vozidla celní správy v doprovodu dvojice maskovaných celníků, Stanjura se snaží své voliče oslovit prostřednictvím konzervativnějších forem, zejména pak příspěvky na sociálních sítích.

Přestože ministr příspěvky na sociálních sítích sdílí spíše sporadicky, jeho výroky často mají na sítích dosti daleký dosah. To se například ukázalo při jeho nejnovějším vystoupení kvůli růstu cen pohonných hmot. Stanjura během něj vyzval motoristy spílající nad stojanem u benzínky, aby mysleli na to, že se k nám palivo dováží z Ruska, a tak se nemůžeme obejít beze ztrát. „Když jsme v ekonomické válce s Putinem, není možné, abychom neměli ztráty,“ řekl ministr financí občanům.

Jeho „doporučení motoristům“ na tiskové konferenci, kde vláda vyzvala občany, aby se při tankování omezili, jelikož část peněz z prodeje paliv „končí u Putina“, sklidilo tolik reakcí, kolik nezpůsobilo ani několik příspěvků Schillerové, na kterých se podle auditu ministerstva měli podílet její spolupracovníci z resortu. Nešlo však o pozitivní komentáře. Padlo například, že pokud bude vláda pokračovat v podobné rétorice, tak se „nemá šanci dožít Vánoc“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …