Stanjura k učitelům: Jste jediní, komu platy porostou. Jenže je to jinak

06.10.2023 10:14 | Reportáž

Hladové hry v přímém přenosu? Tak vypadá rozpočet pro vzdělávání a školství. Celkově už je financování samozřejmě schváleno, takže už zbývá celkem běžný boj každého pedagoga v obvyklém školním roce. Na nižších stupních, a to v mateřských školách, se některé učitelky smířily s investováním vlastních peněz, aby si vůbec udržely práci, na základních školách se snaží přežít, gymnázia snad zvládají standard a vysoké školy hrozí stávkou.

Stanjura k učitelům: Jste jediní, komu platy porostou. Jenže je to jinak
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
„Myslím si, že by ani neměli stávkovat. Vždyť mají zaměstnanecké pracovní poměry,“ utrousil pan Jiří, který si právě dával do staré škodovky balík toaletního papíru a konzervy v igelitce, zatímco jeho paní přitakávala. Koneckonců při práci pošťačky se hodně celý život naběhala, takže si mohla nechat o dvou měsících prázdnin a volna ve svátky nechat jen zdát. „Je to katastrofálně v rozkladu. To věřím,“ uvedla bývalá pedagožka také z venkova, která se věnovala dlouhá léta školství a asi osm let před penzí i na pozici místostarostky. Teď už se raději soustředila na vnoučata, turistiku a vlastní zdraví. Jenže stejně jí občas nedají současné trendy spát.

O tom, že, co se týká zvyšování platů pedagogů, jde o bohapustou lež, hovoří otevřeně předseda Pedagogické komory Radek Sárközi. Žádné přidání se totiž v příštím roce konat nebude. Ředitelé škol totiž hypotetické „navýšení“ o 2500 Kč měsíčně rozmělní mezi jiné, a to pedagogické a nepedagogické zaměstnance, protože jinak by jim odešli, když se finance na jejich platy snižují o dvě procenta. Sárközi je naprosto přesvědčen, že v roce 2024 prostě ve školství opět o peníze přijdou. „Na školu přijde jeden balík peněz na platy, nejsou tam ‚omašličkované‘ finance pro učitele, ostatní pedagogické pracovníky a nepedagogy. Pokud ve státním rozpočtu bude výpočet, že se přidá učitelům, ale ostatním zaměstnancům platy klesnou (hovoří se o snížení o 2 procenta), ředitel školy bude nucen toto snížení saturovat z peněz na odměny původně určené pro učitele, aby mu ostatní zaměstnanci nedali výpověď,“ vysvětlil.

Zmínil i to, že ředitelé jsou v tak těžké situaci, že budou těžko vysvětlovat, proč platy učitelů opravdu nahoru nepůjdou, když se o nich píše, že mají garantováno zákonem 130 procent. „Ve skutečnosti je to jedna velká lež. Pracovníci škol mají garantovánu jen tarifní část platu a nárokové příplatky (např. minimálně 1500 Kč měsíčně za třídnictví). Garantovaný (tarifní) nástupní plat učitelky mateřské školy činí aktuálně 25 040 (8. platová třída) a učitele základní nebo střední školy 32 120 Kč (11. platová třída). Vše měsíčně v hrubém. A například tarifní platy kuchařek jsou dokonce pod minimální mzdou,“ konstatoval.

Velmi ostře sledovaná jednání o balíčku?

Školské odbory zůstávají ve stávkové pohotovosti. Předseda odborářů František Dobšík v jednom z rozhlasových vysílání podotkl, že je pozitivní, že platy porostou, akorát měli představu, že půjde o růst ve srovnání s loňským rokem a ne rokem 2022. „Sice se přidává učitelům, ale je otázkou, jak na tom budou nepedagogičtí pracovníci,“ prohlásil. „Budeme se snažit co nejvíce informovat školskou veřejnost a bude záležet, jestli vyslechne rétoriku, že je potřeba šetřit, nebo bude ochotná se za nějaký posun postavit,“ zmínil.

Ministr: Učitelé se stanou jedinou státem financovanou…

Rozpočet Ministerstva školství pro příští rok má totiž růst téměř o čtyři miliardy korun, a to vláda schválila. Část z tohoto objemu peněz má jít i na platy učitelů. Dále také ministerstvo slibuje, jak se učitelé v příštím roce můžou těšit na lepší plat. „Je to samozřejmě ta varianta, která je úspornější,“ vysvětlil už dříve veřejnosti Mikuláš Bek.

Podle ministra školství Mikuláše Beka budou mít ředitelé v příštím roce v průměru na jednoho učitele přibližně o 2500 korun více. „Učitelé se stanou jedinou státem financovanou skupinou zaměstnanců, které platy v příštím roce porostou,“ zdůraznil šéf resortu. Podle něho se průměrná mzda učitele v příštím roce vyšplhá na 52 400 korun.

Handlování už charakteru zcela nedůstojného

Kritici tohoto rozhodnutí opravdu nestojí o výhru zmiňovaného typu. SOCDEM připomíná, že pokud se tvrdí, že vzdělávání je prioritou, neměl původní návrh na meziroční snížení výdajů o necelých 30 mld. korun vůbec přijít na světlo denní. A formálně vylepšená verze? Po započtení inflace vzdělávání přijde o dvě desítky mld. korun méně než loni.

„I poslední verze výdajů, která vznikla způsobem, jaký by člověk čekal spíš u trhovců na Dálném východě, neznamená nic pozitivního,“ komentuje rozpočet předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Strohá fakta jsou jasná. Na zvýšení platů vyčlenili 8,5 mld. korun a to vystačí nanejvýš na dosažení úrovně 113 procent průměrné mzdy. Už není řeč o nějakých státem garantovaných procentech. Na platech nepedagogických pracovníků v regionech chtějí ušetřit 9 mld. a to v regionech, takže další desítky tisíc lidí na dlažbě? Podle statistik vydělá kuchařka v jídelně průměrně 19 680 korun. „Nyní bude k tomu ještě v nejistotě, zda o své místo nepřijde. Je to výraz neúcty vlády k těmto lidem, kteří poctivě pracují,“ říká Šmarda.

Tvrdě proti! Hlavně, ať se sníží nerovnosti mezi středoškoláky?

Osekání rozpočtu na školství přichází v době, kdy jsou třeba modernizace a změny. „V praxi se ukazuje, že je nutné urychleně provést zásadní změnu u středoškoláků. Právě ta by měla spočívat v menší profilaci absolventů. Současný systém prohlubuje sociální nerovnost a snižuje šance na trhu práce,“ podotýká místopředsedkyně SOCDEM a vysokoškolská pedagožka Daniela Ostrá. Odkazuje se přitom na průzkum PAQ Research, kde se uvádí, že: „všeobecný základ poskytne absolvujícím lepší pozici na pracovním trhu, rozvine klíčové kompetence nejen pro pracovní život a dále sníží nerovnosti mezi jednotlivými typy oborů středních škol“. Řešením je podle ní zvýšit kapacitu liceí a gymnázií, umožnit mezioborovou prostupnost mezi školami a rozvinout systém celoživotního vzdělávání. „Tyto změny však nejde dělat v podmínkách, kdy jsou prostředky na rozvoj školství seškrtané,“ poznamenává místopředsedkyně.

Návrh rozpočtu také počítá s poměrně výrazným snížením výdajů na vědu a výzkum, a to podle zveřejněné předlohy až o 4,1 miliardy korun (tj. o 8,4 %). „Už nyní připomíná snaha získat granty známé Hunger games. Výzkum je silně podfinancovaný, což dvojnásob platí u humanitních oborů,“ konstatuje Ostrá.

Úsměvná už se v této souvislosti může zdát pozvánka na mezinárodní konferenci, která se bude konat 17. října v Poslanecké sněmovně se zaměřením na „efektivní pedagogiku elementární čtenářské gramotnosti“. Tato aktivita se bude věnovat tématu, jak správně naučit děti číst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 06.10.2023 11:09:20
Co se divíte? Vládě už nezbývá nic jiného kromě lhaní.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…