Stanjura o Babišově tiskovce: Trvalo to půl hodiny, ale vůbec nic jsme se nedozvěděli

05.06.2014 11:52

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury byla prezentace výsledků auditu na ministerstvech ANO velmi „hubená“. Podle něj jsme se toho dověděli velmi málo. Ti, kteří výsledky prezentovali, neznají podle Stanjury zákony. V rozhovoru po ČT také uvedl, že pokud chce někdo něco změnit, tak musí připravit změnu zákona.

Stanjura o Babišově tiskovce: Trvalo to půl hodiny, ale vůbec nic jsme se nedozvěděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstek Lukáš Wagenknecht dnes spolu s dalšími lidmi představili na tiskové konferenci některé poznatky z auditů, které dělají na ministerstvech spadajících pod hnutí ANO. K tiskové konferenci se ve vysílání ČT24 vyjádřil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Andrej Babiš mluvil například o tom, že stát si kupuje služby od firem, které nemají žádné zaměstnance, nebo že se objevily faktury za služby, které se nedohledaly.

„Prezentace trvala asi půl hodiny a nic jsme se nedověděli,“ uvedl Stanjura s tím, že se ukázalo, že ti kteří prezentují, neznají zákony. „Když se například ministr financí ptá, proč se zveřejňují ceny zakázek. No, protože to zákon vyžaduje,“ říká Stanjura.

Poslanec opoziční ODS ale souhlasí s tím, že se nemají zbytečně vynakládat peníze, že se má šetřit, ale zároveň upozornil na to, že jejich výsledky nyní ukázaly na úsporu pouhých 250 milionů za rok a zároveň vláda chystá dluh asi 400 miliard za čtyři roky.

„Šetřit mají všichni ministři, dnes a denně. Nemá to být žádná jednorázová akce na tři, čtyři měsíce. Ale opravdu, ty výsledky jsou velmi skromné, velmi malé,“ říká Stanjura k tomu, co na půlhodinové prezentaci výsledků kontrol zaznělo.

Musí se změnit zákon

Dále šéf poslaneckého klubu ODS opakoval, že jsme se dověděli velmi málo a podle jeho názoru snad jedinou informací bylo to, že všichni dodrželi zákon. Nicméně Stanjura se nechtěl vyjadřovat ke 24 případům pochybení, o kterých se mluvilo na tiskové konferenci s tím, že není jasné, o co šlo, ani na kterých ministerstvech se to odehrálo a nebylo řečeno z jakého období ta pochybení jsou.

Ke kritice, že se například obchoduje s firmami v insolvenci nebo se dávají zakázky firmám bez zaměstnanců, Stanjura uvedl, že zákon nezakazuje dávat takové firmě zakázku. To by se prý musel tento zákon změnit. „ Musí se do něj napsat, že se musí posuzovat počet zaměstnanců, protože jinak je tato informace k ničemu. Postupuje se podle výhodnosti nabídky a ne počtu zaměstnanců. Já uznávám, že je to podezřelé. Ale pokud to chtějí změnit, tak mají navrhnout změnu zákona. Jsou ve vládě skoro půl roku,“ uvedl k otázce Stanjura.

Za opoziční poslance ODS potvrdil, že jsou připraveni ve sněmovně participovat na nových zákonech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…