Stanjura řekne poslancům, v jakém stavu je rozpočet

18.07.2023 6:30

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) bude dnes s poslanci z rozpočtového výboru Sněmovny probírat stav a vývoj letošního státního rozpočtu.

Stanjura řekne poslancům, v jakém stavu je rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Má je také informovat o předpokládaných dopadech půjčky zhruba 137 miliard korun, kterou si chce vláda vzít od Evropské komise kvůli aktualizaci Národního plánu obnovy. Poslancům by měl říct, jaké budou dopady půjčky na státní rozpočet. Po jednání ještě ministr ke stavu a vývoji rozpočtu vystoupí ve Sněmovně na tiskové konferenci.

Plán obnovy zahrnuje projekty na ústup od fosilních paliv, na digitalizaci, reformu vzdělávání, řešení dostupného bydlení či rozvoj geriatrické péče. Podle prvotních informací vláda chtěla požádat o půjčku 170 miliard korun. Plán obnovy vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027.

Letošní státní rozpočet v pololetí skončil schodkem 215,4 miliardy Kč, což byl druhý nejhlubší pololetní schodek od vzniku Česka po výsledku roku 2021. Pro celý rok je plánovaný schodek 295 miliard korun. Stanjura již dříve řekl, že vláda hospodaření rozpočtu za první pololetí vyhodnotí a v červenci se rozhodne, zda bude ve druhém pololetí v rozpočtu škrtat. Předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 235 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…