Stanjura vzkázal z tisku: My se demonstrací nelekneme

09.03.2024 17:03 | Monitoring

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro Novinky.cz tvrdí, že Češi začnou už letos bohatnout. „Vládou naordinovaná kúra na ozdravění veřejných financí zabírá a také lidé se budou mít lépe, protože reálná mzda letos i příští rok poroste,“ zaznívá v rozhovoru.

Stanjura vzkázal z tisku: My se demonstrací nelekneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Tématem rozhovoru byly i klesají preference ve volebních průzkumech, v nichž si ODS příliš dobře nevede. Nebojí se Zbyněk Stanjura, že lidi jen tak občanským demokratům nezapomenou konsolidaci financí? „Nebojím se, ale nic není samozřejmé. A platí, že obhájit je těžší, než poprvé vyhrát. Tak to prostě je. Ale stejně jako jsem loni říkal, že data a čísla ukážou, jak je to s rozpočtem, tak se letos ukáže, že dopady, které jsou nepříjemné – není totiž žádná populární metoda, jak konsolidovat veřejné finance a snižovat schodek –, nebudou tak dramatické, jak to líčila opozice nebo odbory,“ poznamenal Stanjura.

„Pokud letos i příští rok porostou reálné příjmy, a zatím tomu všechna čísla nasvědčují, tak si myslím, že naši voliči mohou ocenit naše koncepční úsilí. Neodpustili by nám, že jsme nedělali nic. Ano, možná bychom byli momentálně o něco populárnější, ale myslím si, že až předstoupíme za rok před voliče, sklidíme za to uznání. Byl to náš klíčový předvolební slib, že zlepšíme stav veřejných financí,“ dodal.

Pro letošní rok resort financí naplánoval rozpočet s deficitem 252 miliard korun. Podle Stanjury zatím nic nenasvědčuje tomu, že bychom s dodržením schodku mohli mít problém. „Jak jsem říkal, vždy jsou silnější poslední měsíce kvartálu, to znamená březen, červen, září a prosinec. První relevantní data budeme mít po prvním pololetí, až budou zúčtovány daně z příjmu naprosté většiny firem,“ podotkl.

Řeč byla i o protestech zemědělců. Problém je, jak říká Stanjura, evropský, týká se zemědělství nejen českého. „Vidíme, že protesty jsou v mnoha členských státech EU,“ řekl Stanjura. 

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí
„Pokud stížnosti zemědělců směřují například k přehnané regulaci a byrokracii, tak to jsou věci, které obecně podporuji. Jsem určitě pro to, abychom identifikovali zbytečné regulace, zbytečnou byrokracii, a to rušili,“ dodal Stanjura. Zároveň zdůraznil, že si nemyslí, že vláda by měla rozhodovat pod tlakem demonstrací. „Demonstrování je sice legitimní právo, které nijak nezpochybňuji, ale pokud si někdo představuje, že na základě toho se vláda takzvaně lekne a začne měnit svou politiku, tak se mýlí,“ sdělil Stanjura.

Sněmovní volby budou za rok a půl. Stanjura uvádí, že si dovede představit, že by v případě úspěchu mohla koalice fungovat na stejném nebo velmi podobném půdorysu, jak funguje koalice nyní. „Když se podíváte, jak probíhá debata mezi koalicí a opozicí, tak si úplně neumím představit, že by některá z vládních stran příští vládu sestavovala se stávající opozicí,“ řekl Stanjura a odmítl spekulace, že část ODS reprezentovaná hejtmanem Kubou se baví o možnosti sestavení vlády s ANO.

„Něco takového se proslýchá už možná sedm let. A jak se budou blížit volby, tak se to bude proslýchat ještě víc. Stejně se to dělo před volbami v roce 2017 a před volbami v roce 2021. Já si myslím, že žádná taková jednání neprobíhají, a to ani na neoficiální úrovni. Nemyslím si, že by taková jednání vedl Martin Kuba. Silně většinový názor v ODS je, že s hnutím ANO se vládnout nedá,“ dodal Stanjura.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda zločinců kteří podporují zabíjení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 09.03.2024 17:35:45
Okrádají kvůli tomu vlastní národ.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …