Stánkař, který vyhnal Babiše: Známá osoba se do toho vložila. A pozor, další případ

16.07.2020 14:20

Andreje Babiše podle všeho odmítli v Třeboni obsloužit. Trhovec řekl, že premiéra nenávidí a nic mu neprodal. „Takhle vyhazovali z obchodů Židy,“ poznamenala analytička Irena Ryšánková. Jiří Ovčáček tuto událost odsoudil, komunista Dolejš doplnil, že si měl trhovec najít jiný důvod. „Mě taky z krámu vyhodili, že bolševiky neobslouží, tak jsem šel ke konkurenci. Ale ne vždy je to tak prosté,“ svěřil se. Zato bývalá koloniálnice Jana Filipová je nadšená a chce se s trhovcem setkat.

Stánkař, který vyhnal Babiše: Známá osoba se do toho vložila. A pozor, další případ
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

K bojkotu výrobků z „bývalé firmy“ premiéra Babiše vyzývá nejedna stránka, ale jak uvádí server Budějcká drbna, trochu jinak k bojkotu Andreje Babiše přistoupil trhovec Jan Lukavský. Ten údajně na festivalu Okolo Třeboně odmítl premiéra obsloužit a vyprovodil ho se slovy: „Andreji, já vám tu nic nedám, protože vás ze srdce nenávidím.“ Pro objednávku prý premiér násedně poslal ochranku.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí

Lukavský se pak pro Budějckou drbnu vyjádřil a zdůvodnil, proč své služby odmítl premiérovi poskytnout: „Najednou stál Andrej ve frontě u mého stánku a vybíral, co si dá. Za povinných virových prázdnin toho měl hospodský jako já málo na práci a měl jsem čas dokonce sledovat zprávy. Jsem tedy za toto jaro na Andreje ještě naštvanější, než jsem byl vždycky. Objednal si u mě, aniž by zvedl zrak od zboží.“

„Na mé oslovení: ‚Andreji, já vám tu nic nedám, protože vás ze srdce nenávidím‘ se narovnal a koukal jak puk. Bylo vidět, že je zaskočen, a já byl tak trochu zaskočen tím, že je zaskočen on. Čekal bych, že se s takovou reakcí setkává běžně,“ dodal trhovec s tím, že „hoře svalů“, která si následně pro objednávku přišla, už prodal.

Doplnil, že reakce na jeho činy ho překvapila, když se začala šířit po sociálních sítích a lidé ho prý poplácávali po ramenou, ale také varovali, že po něm půjde finanční úřad.

„Chci aby mé děti vyrostly v demokratické společnosti a aby se do ní nemusely nikam stěhovat. Kdo dává politikovi dobrovolně svůj hlas, dává mu tím přeci především svou důvěru. Jak může někdo věřit politikovi, kterému prokazatelně nezáleží ani na vlastních dětech, tak tomu nerozumím a asi ani nechci,“ uvedl své ideologické důvody pro nenávist k českému premiérovi.

„Nenávist je největším nebezpečím pro svobodu a demokracii. Z nenávisti vyrůstají totalitní režimy, z nenávisti pramení utrpení. Nenávist odmítá bližního, zavrhuje, soudí a dehumanizuje. Nenávist je těžký hřích,“ odsoudil toto chování hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

A analytička Irena Ryšánková poznamenala, že o něčem podobném slyšela vyprávět od otce. „Akorát takhle vyhazovali z obchodů Židy,“ dodala mrazivě.

K jejímu příspěvku přidal svůj postřeh poslanec komunistů, Jiří Dolejš: „Otázka, koho a kdy musí obchodník obsloužit, je právně zajímavá. Povinnost soukromník jistě nemá, ale diskriminace celé skupiny, etnika, už problém je. I když nevymahatelný. Mě taky z krámu vyhodili, že bolševiky neobslouží, tak jsem šel ke konkurenci. Ale ne vždy je to tak prosté.“ Dále tvrdil, že když už soukromník někomu své služby odmítne poskytovat, měl by se vymluvit na něco jiného.

Kdo naopak Lukavského ocenil a dokonce přirovnal k sobě, byla bývalá koloniálnice Jana Filipová. „Třeboň má svou Filipovou. Skvěle Jan Lukavský! Děkuji. Jen víc a houšť,“ prohlásila a dodala, že až se bude nacházet poblíž, tak se chce s trhovcem setkat. Dodejme, že Filipová už koloniál neprovozuje a jako důvod vidí svůj soudní spor s premiérem. „Když to řeknu úplně po pravdě a úplně natvrdo, tak jsem prostě skutečně narazila v plném rozsahu na mentalitu místních,… ten můj soud s Babišem mi místní lidé neodpustí,“ uvedla dříve.

Živo bylo také v diskuzi pod článkem na stránkách Budějcké drbny, kde trhovec dostával jak podporu, tak odsouzení. „Tak hlavně aby všichni, co Andreje nemusí, dorazili také k volbám. Jinak pánovi palec nahoru,“ vzkazoval Jan Janura.

„A lidi, jak by se vám líbilo, kdybyste někde vystáli frontu a prodavač vás pak odmítl obsloužit? Sympatie do obchodu nepatří, tak se chová malé dítě anebo idiot! Své sympatie má vyjádřit u voleb...“ mínil Jiří Bialko.

„Mně se to nelíbí, je to klient jako každý jiný, počkal si slušně ve frontě. Já bych ho obsloužil. Politika a slušně chování by se měly hodnotit jinde a jinak,“ dodával Dimo Terzi.

„Vy se fakt musíte všichni strašně nudit, že vás ten Andrej Babiš pernamentně vytáčí. Štěstí není něco, co je již vytvořeno, pochází z vašeho vlastního jednání, a proto se tím řiďte, prosím. Takových věcí je na světě a vy se furt trápíte s Babišem,“ nabádal Martin Chocholatý.

Diskuze, komu může hospodský, případně jiný provozovatel zařízení odepřít služby, není v Česku nová. Již před nějakou dobou se vyskytl případ hoteliéra, který odmítl ubytovat Rusy, pokud nepodepíší, že nesouhlasí s okupací Krymu. Tomu Ústavní soud potvrdil, že jednal v souladu se svými právy.

Nicméně, provozovatel pizzerie Tomáš Ševčík na svých facebookových stránkách informoval, že se u něj nenajedí migranti. A za to mu ČOI (Česká obchodní inspekce) vyměřila pokutu nejdříve 25 tisíc, následně dokonce 60 tisíc korun. Muž tyto sankce napadl žalobou. Senát brněnského krajského soudu však dal za pravdu ČOI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…