Šťára Bradáčové na exhejtmanku a spol.: Ona promluví, těší se policisté. Jedná se i o Maxipsa Fíka

15.12.2016 7:07

Kauza evropských dotací hýbe severními Čechami. Pražské vrchní státní zastupitelství stíhá hned 24 lidí. Mezi nimi je například bývalý senátor Alexandr Novák, oba náměstci bývalé ústecké hejtmanky Jany Vaňhové Pavel Kouda a Arno Fišera či šéf odboru na ministerstvu průmyslu a obchodu Vladimír Bártl. Píše o tom MF Dnes.

Šťára Bradáčové na exhejtmanku a spol.: Ona promluví, těší se policisté. Jedná se i o Maxipsa Fíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Deníku se totiž podařilo získat obvinění, v němž se mimo jiné hovoří i o nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani, rekonstrukci silnic či o Muzeu myslivosti Libouchec. Důvodem obvinění jsou poškozování zájmů Evropské unie, zneužití pravomoci či účast v organizované zločinecké skupině. Celý případ měl začít v roce 2008, kdy se politické špičky měly domluvit, že na projekty v Ústeckém kraji půjde šedesát procent a do Karlovarského kraje půjde čtyřicet procent dotačních peněz. Šéfové hodnoticích komisí prý pak vždy jen přinesli přehledy projektů, kde už bylo označeno, které mají vyhrát. 

„Pro každého je to rána. Zejména pokud se to stalo v takovém předvánočním čase. Můj klient popírá, že by se trestné činnosti dopustil,“ řekl deníku obhájce Arno Fišery Jaroslav Ortman. Obvinění podle něj vypadá jako malá knížka. 

„Až budou vyslechnuty všechny osoby, pak státní zástupce učiní tu konečnou úvahu, zda budou propuštěny, nebo zda u některé z osob bude přicházet v úvahu návrh na vzetí do vazby,“ řekla k případu pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová.

V celém případu a jeho rozplétání měl výrazně pomoci někdejší ředitel dotačního úřadu ROP regionu soudržnosti Severozápad Petr Kušnierz. Začal totiž mluvit, neboť se k němu mnozí lidé, jimž vyšel vstříc, obrátili zády. „Oni se k vám stavějí jako k prašivému psovi,“ postěžoval si muž, jenž je nyní rovněž obviněn. Svým svědectvím se však zřejmě chce vyhnout druhému vězení. 

Kušnierz pohovořil například o podnikateli Danielu Ježkovi, jenž byl prý tím, kdo o projektech rozhodoval. „Byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad. S panem Vráblíkem (bývalý ředitel ROP) jsme jeli do jeho sídla v Chomutově a zpovídali jsme se mu,“ uvedl Kušnierz. Oba jmenovaní to však popírají.

Policie nyní také spoléhá na to, že se rozmluví exhejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Její právník Jaroslav Beneš však prozatím mlčí. 

Deník Právo pak uvádí, že v usnesení o zahájení trestního stíhání jsou uvedeny některé konkrétní případy úplatkářství. Vráblík měl například z pokynu Nováka s Ježkem dostat od svého nástupce Kušnierze téměř milion korun z peněz ROP jako odchodné. „Částka měla zaručit jeho klidný odchod z čela úřadu poté, co se postupně z vlivu dvou podnikatelů snažil vymanit, a jeho další mlčenlivost,“ zmiňuje deník.

Pomoc se ale měla dostat i samotnému Kušnierzovi. „V době, kdy si odpykával pětiletý trest vězení uložený pravomocně v roce 2013 za předchozí prokázané dotační prohřešky, požádal prostřednictvím svého advokáta Aleše Dostála podnikatele a svého neformálního šéfa Ježka, aby za něj zaplatil finanční trest 750 tisíc korun. Ten to proto, aby si zajistil jeho loajalitu, udělal. Dostál je mezi stíhanými,“ tvrdí Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…