Staropramen za 95 Kč, limonáda 78 Kč. Ostrovní přirážka v Chorvatsku

13.06.2023 8:17 | Ze sítí

CENY V CHORVATSKU Kdo chce jet do Chorvatska, musí se připravit na to, že v restauracích zaplatí o něco více, než je z těch „obyčejných“ v Česku zvyklý. Kuřecí plátek v restauraci na ostrově Pag totiž stojí třeba v přepočtu 250 Kč, křídla jsou pak o euro levnější. Hovězí biftek je více než dvakrát tak drahý, nejlevnější začíná na 527 korunách. Ale s omáčkou už je skoro za šest set. Horší je to s pitím, čtvrtinka limonády vyjde na 78 korun, pivo Staropramen je za 95 Kč. Nabízí se termín „ostrovní přirážka“.

Staropramen za 95 Kč, limonáda 78 Kč. Ostrovní přirážka v Chorvatsku
Foto: Repro Facebook
Popisek: Chorvatská restaurace na ostrově Pag

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29715 lidí
Ačkoliv podle kalendáře je stále jaro, počasí už je letní a školní rok se také chýlí ke konci. A Češi vyrážejí do své oblíbené turistické destinace, tj. do Chorvatska, kde dříve byli známí pro svou šetrnost jako „paštikáři“. To již moc neplatí, ale přesto, starost o ceny u některých zůstává. Nyní se Češi informují přes facebookové skupiny, jako například Chorvatsko AKTUÁLNĚ, které umožňují nahlédnout, jaká je nyní v Chorvatsku cenová hladina, například v restauracích.

V restauraci Konoba ve městě Novalje na ostrově Pag kuřecí plátek vyjde na 10,5 eura, tedy 250 korun. Pokud si místo toho dáte raději špíz, vyjde vás na stejnou částku. A pokud ke špízu chcete ještě zeleninu, počítejte s částkou 316 Kč. Poměrně levná jsou kuřecí křidýlka, kde vás jedna porce vyjde na 226 Kč. Vídeňský řízek je o euro dražší než obyčejný kuřecí plátek, tedy stojí přibližně 273 Kč, ať už je kuřecí nebo vepřový. A cordon bleu vyjde v obou variantách na skoro 300 Kč.

Komu na penězích tolik nezáleží, může si dát biftek. Ten klasický s hranolkami stojí 527 Kč. Za vajíčko se pak platí euro navíc, za pikantní omáčku dokonce dvě, takže skončíte na 575 Kč. Naopak levnější možnost jsou čevapčiči s hranolkami, které vyjdou na 221 Kč.

Ani co se týče pití není restaurace úplně levná. Čtvrtinka limonády vyjde shodně na 78 Kč. Nejlevnější pivo, tedy buď Ožujsko, nebo Staropramen, pak na čtyři eura, tj. 95 Kč. Kdo si dá raději víno, litr bílého či červeného vychází na 380 Kč, dvoudecka tudíž stojí 76 Kč. Ovšem kdo preferuje raději láhve, ten si připlatí. Třičtvrtělitrová láhev je skoro za 30 eur.

Ještě vyšší ceny je možné najít na ostrově Hvar. Hovězí rumpsteak tam stojí 24 eur, tedy 570 Kč. Ovšem čevapčiči vyjde na 332 korun, je tedy podstatně dražší než na Pagu. Vepřové s pepřovou omáčkou pak na 404 Kč. Ryby jsou ještě dražší, „obyčejný“ plátek stojí 451 korun, ale jinak ryby stojí přes 500. Nejlevnější možnost je rybí paštika, která vyjde „jen“ na 190 korun, ale jedná se o předkrm.

(přepočet z eur na Kč přes Kurzy.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…