Starosta Českého Brodu: Nečas byl jedním z nejlepších polistopadových premiérů

01.07.2013 17:28

Starosta Jakub Nekolný (ODS) je zklamaný nejen z jednání a chování Nečase a jeho okolí, ale důvěryhodně na něj nepůsobí ani vystupování policie a státních zástupců. Věří ale, že by kauza mohla vyústit v ozdravný proces, po kterém bude ODS opět silná a sebevědomá. Jaké problémy ale řeší on sám jako starosta? Zlepšila se již spolupráce mezi radnicí a nemocnicí? Jaká je úspěšnost města v čerpání dotací?

Starosta Českého Brodu: Nečas byl jedním z nejlepších polistopadových premiérů
Foto: archiv JN
Popisek: Starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS)

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády? Do kauzy je zapleteno mnoho lidí spojovaných s ODS. Jaký dopad to bude podle vás mít na budoucnost strany? Domníváte se, že se podaří ODS kauzu ustát?

Z polické situace v poslední době jsem hodně otrávený. Zklamán jsem nejen z jednání a chování pana (ex)premiéra Nečase a jeho okolí, ale důvěryhodně na mě nepůsobí ani vystupování policie a státních zástupců, jednání pana prezidenta už nechávám úplně bez komentáře. Kauza má na ODS určitě negativní dopad, ale mohla by vyústit v ozdravný proces, který se ale asi neobejde bez pobytu v opozici. Věřím, že pak bude ODS opět silná a sebevědomá. 

Kauza také ukončila politickou kariéru Petr Nečase, který se nechal slyšet, že poté, co mu skončí poslanecký mandát, nebude znovu kandidovat. Co podle vás může za jeho pád a jak byst jej ve funkci hodnotil?

Za pád Petra Nečase může výběr lidí, kterými se obklopoval. Dle mého názoru byl jedním z nejlepších polistopadových premiérů, i když jsem se spoustou jeho kroků nesouhlasil, zejména se zvyšováním daní.

Kdo by měl podle Vás být novým předsedou ODS, před nímž bude stát nelehký úkol, a to získat zpět důvěru občanů?

Osobně vidím silnou osobnost s morální integritou v Miroslavě Němcové, která si zpět důvěru občanů získávat nemusí, protože ji nikdy neztratila.

Zlepšila se již spolupráce mezi radnicí a nemocnicí, jež je ve vlastnictví soukromého subjektu? A jak byste celkově hodnotil dostupnost zdravotní péče ve městě?

Spolupráce s provozovatelem nemocnice stále není na ideální úrovni a nedaří se nám ji moc zlepšit. Dostupnost zdravotní péče se v Českém Brodě v poslední době nezměnila.

Dopravní infrastruktura patří k dlouhodobě největším problémům středočeského kraje. Kolik město bude letos do infrastruktury investovat? Co je nevíce potřeba?

Do dopravní infrastruktury hodláme letos investovat dle schváleného rozpočtu přibližně 55 milionů korun. Převážná většina peněz jde do stavebních úprav v okolí nádraží.

Hlavní město Praha a Střední Čechy se dohodly na vzájemné spolupráci v rámci čerpání evropských fondů. Vítáte to? A jaká je úspěšnost města v čerpání dotací? Jaké projekty byste zmínil?

Spolupráci mezi Prahou a Středočeským krajem vítám a uvítal bych i těsnější spolupráci v zajišťování veřejné dopravy. Ale k vaší otázce. Město je velmi úspěšné v čerpání dotací. Mimo třech dotací z regionálního operačního programu na již zmíněné opravy u nádraží (P+R, dopravní terminál a rekonstrukce Cukrovarské ulice) se nám podařilo získat dalších pět dotací na zateplení a výměnu oken u základních škol, mateřinky a školní jídelny. Dále jsme získali dalších několik dotací na drobnější projekty.

Český Brod trápí jako jiná města v blízkosti Prahy zvýšená kriminalita a vandalismus. Jak se snažíte situaci řešit?

Neustále rozšiřujeme Městskou policii a kamerový systém a dbáme i na zvyšování kvality. Od loňského roku působí v městské policii psovod se služebním psem a na podzim budeme pořizovat druhého psa. V Českém Brodě také funguje tzv. Community policing,což je platforma pro výměnu informací mezi Policií ČR, městskou policií, vedením města a veřejností. Veřejnost zastupuje občanské sdružení Českobroďák, které je velmi aktivní v této oblasti a pořádá mnoho prevenčních a osvětových akcí. V současné době je z hlediska bezpečnosti v našem městě vcelku klid, ale tato situace se může rychle změnit k horšímu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…