Starosta Českého Krumlova: Referendum ČSSD výraznou změnu nepřinese

20.08.2014 14:04

O svých šancích příliš nepřemýšlí a vše nechává na zhodnocení jeho dosavadní práce voličům. Na co je nejvíce pyšný a co se mu naopak nepovedlo? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz Dalibora Cardy (ČSSD). Řeč přišla i na budoucnost otáčivého hlediště ve městě, kterému podle exministra kultury Vítězslava Jandáka hrozí zánik, ale i na vyrovnání s církvemi.

Starosta Českého Krumlova: Referendum ČSSD výraznou změnu nepřinese
Foto: Archiv Z. Škromacha
Popisek: Vítězslav Jandák se starostou Č. Krumlova Daliborem Cardou

Jste lídrem kandidátky ČSSD pro komunální volby. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

O svých šancích příliš nepřemýšlím. Rozhodne se, jak lidé zhodnotí moje působení ve městě v posledních čtyřech letech. Já jsem se rozhodl, že nabídnu své schopnosti a možnosti pro další volební období. V současnosti pracuji tak, abych mohl pokračovat v mnoha potřebných projektech. Pokud nebudu starostou, předám kompletně výsledky své práce nástupci a pak bude už na novém vedení, jak s tím naloží.

Podle posledních preferencí je u voličů nyní nejvíce populární hnutí ANO Andreje Babiše. Naopak preference ČSSD stagnují, nebo klesají. Co dělá podle vás strana špatně?

Rétorika nové politické strany je vždy pro voliče zajímavá. Posléze sama nová strana zjistí, že změny se v současné politické a úřednické situaci prosazují velmi těžko a vše je mimořádně zdlouhavé. Posléze nás politiky občané stejně hodí do jednoho pytle. Myslím, že největší chybou politiků je, že po vítězných volbách se soustředí na zdůraznění chyb minulých vlád a opozice se soustředí na hledání co největšího počtu chyb na současné vládě. Zbytečně se vyčerpávají soupeřením a nesoustředí se na konkrétní řešení problémů státu.

Slibujte si nějakou pozitivní změnu uvnitř strany v souvislosti s nedávným referendem ČSSD? Co podle vás ukázalo? A prozradíte, jak jste v jednotlivých otázkách hlasoval vy sám?

Referenda jsem se sice zúčastnil, ale přišlo mi, že neřešilo zásadní otázky. Výraznou změnu přinést nemůže.

Pokud se vrátíme zpět k volbám: Prozradíte nám, s čím do nich jdete? A jestliže byste uspěl, co považujete za nejdůležitější?

Odpověděl jsem již částečně v první otázce. V tomto volebním období jsem se snažil vyprovokovat a snažit se vyřešit problémy mnoho let neřešené. Mnohé z nich se táhly i desítky let. Hodně se povedlo, mnohé jsou již připraveny, nebo běží, ale je třeba je zdárně dotáhnout do konce. Práce je ve městě ještě mnoho a myslím, že pořád bude.

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Splnili jsme prakticky celý volební program naší koalice. Já za největší úspěch považuji, že se nám podařilo investiční činnost města systematizovat. Současný akční plán a hlavně jeho tabulková část dává jasný výhled pro další investiční aktivity města. Jsou zde stanoveny priority, které je samozřejmě možné měnit podle pohledu stávajícího, či budoucího vedení města. Systém by ale měl zůstat. Je velmi přehledný a každý občan do něho může nahlédnout na webu města.

Město nedávno zaplatilo pokutu,  90 tisíc korun, za to, že rozdělilo zakázku za více než sedm milionů korun na nákup a údržbu IT oddělení. Vnímáte to jako pochybení radnice? A co se budete snažit dělat proto, aby se to neopakovalo? Není to totiž tak dlouho, co radnice odolala udělení pokuty při zakázce na stavbu Tovární ulice.

Nerad se vracím k minulosti. Nic to nepřinese. Já jsem se snažil tyto nedostatky eliminovat na co největší míru a jsou nyní odstraněny. Kdo však zaručí, že se jako lidé nedopustíme chyby. Celý mechanismus úřadu je nyní nastaven tak, abychom chyby co nejvíce eliminovali.

Říkám zcela zodpovědně a opravdu se znalostí věci – otáčivé divadlo chce jistá skupina lidí zlikvidovat a všechno k tomu spěje. Takže, pokud se, sakra, někdo opravdu neprobudí, točna zmizí, možná vznikne jindy a jinak, což je v zájmu jedné úzké `ušlechtilé` skupiny… Ale ten unikát, za kterým do Krumlova jezdí tisíce turistů, prostě skončí.“ Tak se nedávno pro ParlamentníListy.cz vyjádřil Vítězslav Jandák o budoucnosti otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Co vy na to?

Já se raději než na prohlášení, která nikam nevedou, soustředím na možná řešení. My jsme v tom volebním období iniciovali vytvoření pracovní skupiny ministra kultury a do ní jsme se snažili dostat všechny zúčastněné strany. To se povedlo. Není to vůbec jednoduché, ale nakonec se najde vhodný kompromis a věřím, že věhlasní architekti najdou krásné řešení. Nakonec budeme všichni hrdí na novou točnu a sejdeme se u zahájení jejího provozu. Pevně věřím v dohodu všech stran.  

Město loni investovalo více jak 300 milionů do rekonstrukce areálu klášterů a šlo tak o největší investiční akci ve městě za dlouhá desetiletí. Jak se koukáte na církevní restituce, když víte, jak je péče o sakrální architekturu náročná? Zvládne to podle vás sama církev u majetku, který dostane?

Musím vás vyvést z omylu. Město teprve v současné době tvrdě pracuje na této investici. Komplikacemi při výběrovém řízení se zahájení stavby zdrželo a my nyní máme již pouhých 10 měsíců na dokončení stavby. V současné době v areálu pracují naplno dvě stavební firmy, restaurátoři a naplno se pracuje na finalizaci budoucích expozic. Ještě zdaleka není vyhráno. Zbytek otázky je na moje znalosti velkou neznámou. V každém případě bychom měli všichni společně pracovat na zachování kulturního dědictví minulosti. Kde jinde by to mělo platit více než v Českém Krumlově.

Prolomení církevních restitucí bylo jedním z hlavních témat ČSSD před volbami. Myslíte, že se podaří vyjednat nějakou změnu? Jak úspěšná, či naopak neúspěšná byla z vašeho pohledu dosavadní jednání?

Této otázce se já příliš nevěnuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…