Starosta Dačic: ODS je jediná pravicová strana v České republice

20.04.2014 14:59

Od posledního volebního kongresu ODS uplynuly již tři měsíce a strana se pokouší o svůj restart. Vlastimil Štěpán (ODS) se domnívá, že nové vedení je nastavené dobře. Jaké šance dává straně letos na úspěch? A s jakými ambicemi chce on sám obhájit mandát? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se zamýšlí i nad vstupem České republiky do EU a hovořili jsme také o problémech města, které vzešly z nedávného Fóra Zdravého města Dačice či o řešení nezaměstnanosti a potřeby kvalifikované síly v Dačicích.

Starosta Dačic: ODS je jediná pravicová strana v České republice
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Dačic Vlastimil Štěpán (ODS)

Uplynula nějaká doba od kongresu ODS, který zvolil nové vedení. Jak se díváte na to, kam ta strana směřuje? Vidíte tam nějakou pozitivní změnu?

ODS jako taková je ve skutečnosti jediná pravicová strana v České republice. Myslím si, že nové vedení je nastavené dobře. Nyní musí pracovat trpělivě a s pokorou. Věřím, že jedině tak můžeme získat zpět naše voliče, kteří z frustrace přešli k různým účelovým uskupením.

Letošní rok je supervolební. Jako první nás čekají volby do EP. Máte nějakou představu o tom, jak pro ODS dopadnou volby do EU? Podle agentur zjišťujících veřejné mínění občanů a potažmo voličů mnoho šancí na úspěch vaše strana totiž nemá... Jaký výsledek byste považoval za úspěšný?

Při úvaze o volbách do Evropského parlamentu bych nyní nedělal účet bez hostinského. To, že ODS pojmenovává jak klady, tak i zápory ukvapeného vstupu do eurozóny, nemusí být vůbec ke škodě při rozhodování voličů. Ostatně tento názor podporuje i probíhající podpisová (petiční) akce.

A co Vy a EU? Václav Klaus přišel před časem s myšlenkou, že by bylo správné z EU vystoupit. ODS zase spustila petici proti euru. Jak se na to díváte?

Je správné, že Česká republika vstoupila do eurozóny. Problém nastává v okamžiku, když zjistíte, že v přístupové smlouvě jste se zavázali k jiným podmínkám než k těm, jaké jsou nastaveny nyní – Evropský stabilizační mechanismus (ESM) a další.

I Vy byste chtěl letos obhájit váš mandát. Čím chcete přesvědčit voliče v Dačicích? Jaké jsou vaše priority?

Je pravda, že hodlám kandidovat v letošních komunálních volbách. Věřím, že přesvědčím voliče dobrou prací v končícím volebním období. Dostanu-li jejich hlasy, mohu slíbit, že primární pro mě vždy byla a bude pečlivá práce pro naše město. Kromě nezbytných investičních akcí je pro mě zásadní prioritou zasadit se o pracovní místa (kvalifikovanou sílu) a dostupnost regionu. Tyto dvě podmínky jsou klíčové pro slušný život v našem městě, potažmo celém regionu.

Vím, že Vaší prioritou ve městě je řešení nezaměstnanosti a potřeby kvalifikované síly, co nám k tomu řeknete?

Ano, je tomu tak. Jako ostatně v celé naší republice. Naše situace je možná o to snazší, že jedna polovina problému je u nás celkem uspokojivě nastavena. Mám na mysli možnost okamžitě rozšířit pracovní místa ve strojírenských podnicích. Je tu ovšem druhá část problému – nedostatek kvalifikované síly, který je třeba řešit. Proto radnice města zorganizovala setkání zástupců středních škol, základních škol, Jihočeské hospodářské komory a samosprávy. Cílem bylo co nejrychleji v rámci regionu (cca 20 tisíc obyvatel) najít řešení.
Toto setkání vygenerovalo několik podnětů, které bychom rádi realizovali:

-          Exkurze do firem (ty už fungují a bude vhodné navázat společnými návštěvami žáků a jejich rodičů)

-          Školní dílny (obce jako zřizovatelé základních škol musí vyhodnotit stav dílen ve školách a zamyslet se nad jejich vybaveností)

-          Kroužky s technickým zaměřením (je třeba posoudit stav kroužků na základních školách, především, zda jsou dostatečně zaměřené na rozvoj manuální zručnosti a zájmu pro technické obory)

-          Medializace technických oborů (město musí být dle možností a dodržení zákonů nápomocné při medializaci firem v regionu)

-          Zviditelňování úspěšných (je žádoucí zvyšovat povědomí o úspěšných firmách i jednotlivcích v našem regionu, a to na ose nejlepší firma a zaměstnanec - slavnostní ocenění ve spolupráci s hospodářskou komorou)

Jsem přesvědčený, že se nám společnými silami podaří posunout tento problém kupředu. Z mého pohledu by však bylo zapotřebí, aby i stát prosazoval koncepci školství a staral se o ni tak, aby dostal do strojírenských oborů chybějící studenty. Apeluji tedy na všechny poslance, aby se tímto konečně začali vážně zabývat.

Na Fóru Zdravého města Dačice, jež se uskutečnilo v březnu, obsadila druhou příčku otázka lékařské pohotovosti, konkrétně prodloužení ordinační doby. Proběhla již jednání s vedením nemocnice? A jste v tomto směru optimista?

Lékařská pohotovostní služba je u nás v Dačicích pro dospělé zajištěna dvanácti, převážně praktickými lékaři a funguje v sobotu, v neděli a ve svátek od 8 do 20 hodin. Dětská potom od 8 do 14 hodin.

Z obecného pohledu je třeba si uvědomit, že provozovatel své zaměstnance LPS musí pojistit na nemalé částky, dává jim plat nehledě na výkony ošetření pacienta a dobu čekání na výkon ošetření, musí zajistit službu sestry v ordinaci a její plat a pojištění, platit náklady na provoz ordinace, včetně zajištění běžných služeb ordinace – počítačová síť, likvidace nebezpečného a komunálního odpadu, úklid, dezinfekční prostředky, doplnění zdravotnických prostředků a léků. Ne všechna zdravotnická zařízení mají dostupné laboratoře biochemické, mikrobiologické či rentgenové pracoviště, a tudíž pacienti se po primárním ošetření stejně musí přesunout do vyššího pracoviště, které tento servis provozuje 24 hodin denně (u nás Nemocnice J. Hradec a Nemocnice Jihlava). Zdravotní pojišťovny hradí jen výkony, které zařízení smí vykázat (cílené a kontrolní vyšetření praktickým lékařem) a jejich cena za jedno vyšetření se pohybuje cca kolem 120 korun na osobu.

Z tohoto je zřejmé, že případnému prodloužení ordinační doby by mělo předcházet posouzení hlediska jak potřeb pacientů, tak vytíženosti této služby. Kromě již zmíněných pohotovostí v Dačicích funguje rovněž privátní stomatologická pohotovostní služba.

A jste ve městě celkově spokojen s dostupností služeb?

Naše město je obec s rozšířenou působností (ORP). Město poskytuje po linii státní správy odpovídající rozsah služeb pro obyvatelstvo. V poslední době mi dělá starosti odsouvání některých služeb od občanů a jejich centralizace (pošta, pracovní úřad, katastrální úřad, finanční úřad).

Palčivým problémem, který trápí občany, je také problém vandalismu na autobusovém nádraží. Podle Vašich slov je však podle posledního vyhodnocení vidět, že se situace posunula k lepšímu. Jak to bude dál? Můžete být konkrétnější? Jaké kroky jste měl na mysli?

Tato situace vzniká naprostou sterilitou a bezzubou legislativou státu k  nepřizpůsobivým občanům, kteří potom způsobují takové problémy. Město je potom nuceno zřídit městskou policii a řešit tuto problematiku pod tlakem obyvatel za prostředky města. Naprosto zde chybí koncepce státu v oblasti této problematiky. Dalším krokem ke zlepšení situace bude těsnější spolupráce města a provozovatele autobusové dopravy ICOM transport, a. s. Jihlava.

Zásadním tématem letošního roku je připravovaný obchvat Dačic, který rozdělil nejenom zastupitele, ale i některé občany na dva tábory. I proto, aby se předešlo případným neshodám, jste se tak rozhodli vytvořit odbornou komisi, která by podporovala navrhované alternativy odbornými názory. Domníváte se, že tak stavbě nic nebrání? A kdy by tak mohl být dokončen?

V současné době jsou posuzovány na Krajském úřadě Jihočeského kraje dvě rovnocenné studie pro výstavbu obchvatu Dačic. Z těchto dvou vzejde jedna „vítězná“. Město Dačice je připraveno konstruktivně jednat s každou ze stran, která se účastní jednání. Důkazem tohoto vstřícného postoje je zřízení odborné komise. Doba realizace se odvíjí od finančních možností investora – Jihočeského kraje.

Loňský rok se ve městě nesl ve znamení oslav 830. let od založení města. Co plánujete letos?

Loňský rok byl z pohledu oslav opravdu výjimečný. Letos se vracíme ke standardu v rámci kulturních akcí města. Návštěvníkům můžeme nabídnout bohatý výběr. Namátkou hudební a divadelní festival, který trvá 14 dní, „Za dačickou kostku cukru“, desetidenní řezbářské sympozium „Dačická řežba“, přehlídku pěveckých sborů „Dačická cantilena“ a mnoho sportovních akcí. Informace o všech akcích zájemci naleznou na webových stránkách města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…