Starosta Dačic: Těžkou nákladní dopravu je ve městě třeba řešit

13.07.2013 10:00

Dačice leží v nejjižnějším cípu Českomoravské vrchoviny. O problémech, které trápí zdejší obyvatele, o investicích, které město plánuje či o tom, zda se městu povedlo najít kompromis se sportovci, kteří ve městě chtějí novou sportovní halu, jsme hovořili se starostou města Vlastimilem Štěpánem (ODS).

Starosta Dačic: Těžkou nákladní dopravu je ve městě třeba řešit
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Dačic Vlastimil Štěpán (ODS)

Pane starosto, jaké jsou v současnosti největší problémy, které trápí obyvatele Dačic? A jak se je snažíte řešit?

V nynější době je jedním z největších problémů města těžká nákladní doprava, která prochází středem města. Tento problém se snažíme řešit ve spolupráci s JčKÚ (SÚS) po dvou liniích:

a) Vybudováním obchvatu města. V současné době se posuzují paralelně dvě navržené studie. Z tohoto posouzení potom vzejde jedna k realizaci.

b) Výstavbou kruhové křižovatky na náměstí, která podstatně zlepší průjezdnost městem.

Nemocnice ve městě získala nedávno nové přístroje. Jak byste ale celkově hodnotil dostupnost zdravotní péče ve městě?

Nemocnice Dačice obdržela do své výbavy nové přístroje jednak od nadačního fondu a jednak darem od peněžního ústavu Sparkasse Waldviertel von 1847. Jejich přínos pro zkvalitnění lékařské péče je nesporný.

Po nepříliš povedené privatizaci je nynější statut nemocnice, jako jedné z osmi krajských nemocnic, dle mého názoru jedinou schůdnou cestou pro město. Městská nemocnice v předchozím období zatěžovala rozpočet města o cca 15 mil. Kč, což bylo neúnosné. Pro město naší velikosti a k tomu přistupující spádovosti v počtu obyvatel je dle mého názoru potřebná dobře fungující poliklinika se všemi odbornostmi. Že to však není jednoduchá záležitost, vím z vlastní zkušenosti při obsazování místa atestovaného diabetologa. Myslím si, že se nám tuto podmínku v našem městě daří plnit. Po posouzení odborným lékařem potom následuje převoz na specializované pracoviště v krajské nemocnici.

Město chce rekonstruovat jednu z dalších důležitých komunikací. Jak se vyvíjí jednání s krajem, který by se měl na investici podílet? Jaké očekáváte celkové náklady a kolik může investovat samotné město?

Jednání se posouvají vpřed. Myslím si, a obě strany to deklarovaly při společných jednáních, že tento model společné investice je oboustranně výhodný. Věřím, že uvažovaná rekonstrukce Vlašské, Komenského a Tyršovy ulice proběhne ve stejném duchu společné spolupráce jako již ukončená ulice Kapetova a Strojírenská. Nyní jsme ve stadiu skládání pracovních týmů jak ze strany JčKÚ, tak ze strany města Dačice.

Jaké další investice město v nejbližší době čekají?

V letošním roce zahájíme dvě zásadní investice. První je výstavba pečovatelského domu. Druhou potom výstavba ZTV „Za školou“ - zasíťování pozemků pro výstavbu rodinných domků.

Z toho je zřejmé, že naší snahou je postarat se jak o mladé, začínající investory - rodiny, tak i o naše seniory. Obě tyto stavby jsou v souladu programů koaličních partnerů. Jsou to investice v řádu desítek milionů korun.

Podařilo se již radnici nalézt kompromis se sportovci, kteří ve městě chtějí novou sportovní halu, kterou si město ale nyní z rozpočtu nemůže dovolit?

Podpora sportu v našem městě je, myslím si, na velmi solidní úrodni. O tomto svědčí výstavby sportovišť i systém grantové politiky. Po jednáních města se zástupci sportovců došly obě strany k závěru, že tato investice, za kterou by stálo pouze město, je těžko realizovatelná. Obě strany došly k závěru, že v současné době využijí sportovci možnosti výjimky pro utkání v hale ISŠTO. Záměr budování nové haly musí být podložen potřebnou studií pro tento, dá se říci, podnikatelský záměr. Město v tomto okamžiku může slíbit umožnění výstavby na vhodném městském pozemku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…