Starosta Hlučína za ČSSD: Iniciátoři puče se zachovali adekvátně

15.11.2013 12:34

S Pavolem Kubušem (ČSSD) jsme hovořili především o závěrech jednání ústředního výkonného výboru strany. Řeč byla ale také o příčinách aktuálního problému v kraji, uzavření Dolu Paskov a nezaměstnanosti, která je palčivým problémem kraje již delší dobu. Hlučínu, ležícímu nedaleko Ostravy, se však podle jeho slov závažnější problémy vyhýbají. Jaké řešení ale preferuje v otázce bezpečnosti v městských parcích či absence sociálního bydlení, která trápí obyvatele?

Starosta Hlučína za ČSSD: Iniciátoři puče se zachovali adekvátně
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Hlučína Pavol Kubuš (ČSSD)

Ústřední výkonný výbor strany sice zvolil nový vyjednávací tým, v jehož čele potvrdil předsedu strany Bohuslava Sobotku, nedomníváte se ale, že se i v důsledku puče tak trochu pozapomnělo na historicky nejnižší výsledek strany? Nemyslíte si, že to může stranu do budoucna poškodit a měl tak odstoupit i Bohuslav Sobotka? Zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD totiž také rozhodlo, že mimořádný sjezd v únoru příštího roku nebude. Souhlasíte?

V každé straně probíhá nejdříve vnitrostranický boj o nominaci na kandidátkách. Strana se snaží do vedení vybrat ty nejlepší, které má. Strany také slibují, co mají v případě zvolení v plánu pro lidi udělat. Myslím si, že v letošních volbách žádná strana nenabídla nějaké komplexní řešení problémů společnosti a to se ve svém důsledku promítlo do výsledků voleb. Do parlamentních lavic nastupují zástupci sedmi stran a hledat shodu bude o to složitější. Hrubou chybou je, když vnitrostranický boj pokračuje i po volbách.

Řešení, které schválil výbor naší strany, je s ohledem na situaci ideální. Rozbroje ve vedení strany rozhodně nepřispívají její důvěryhodnosti mezi občany. Situaci a především emoce je třeba co nejdříve uklidnit a soustředit se na úkoly, které přísluší vítězné parlamentní straně. Další vyhrocování situace a opakované výzvy k odstoupení tou správnou cestou rozhodně nejsou.

Domníváte se, že se iniciátoři po nepovedeném puči zachovali adekvátně? A považujete za správné, že Milan Chovanec zůstává i nadále ve vedení?

Ano, iniciátoři se zachovali adekvátně. Přijatá rozhodnutí ústředního výkonného výboru považuji za správné. To platí i o nominaci vyjednávacího týmu. Je v pořádku, že si hlavní vyjednavač určí i složení vyjednávacího týmu z lidí, kteří mu vyhovují. Tak by to mělo být.

Aktuálním problémem kraje je situace kolem uzavření Dolu Paskov. Jak se na celý problém díváte vy osobně? Mnozí obviňují ze špatné privatizace OKD ČSSD a vinu sociální demokracie připustil i exposlanec ČSSD z Moravskoslezského kraje Břetislav Petr, který absolvoval Hornickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a poté pracoval 35 let v OKD v řídících funkcích. Jak zpětně hodnotíte privatizaci vy osobně? A jaké byste nyní preferoval řešení?

Celé období privatizace je mnohdy ať už právem, nebo neprávem kritizováno.  Kritika se ale týká celého procesu privatizace. Ta probíhala bez ohledu na to, která strana byla zrovna u moci. To platí i o OKD. Jako velkou chybu vnímám privatizaci více jak 40 tisíc bytů společně s firmou. Také u nás jich máme celou řadu.

V této situaci je každá rada drahá. Vyřešit problém špatně privatizovaných společností by mohla snad jen regulační politika státu. Tu si ale v tržní společnosti nedovedu dost dobře představit.  Obávám se, že budeme v těchto problémech i nadále přešlapovat, aniž bychom nalezli nějaké jednoznačné řešení.

Bude mít uzavření dolu nějaký negativní dopad na obyvatele Hlučína? Jaké je zde míra nezaměstnanosti a jaké se nabízí obyvatelům pracovní příležitosti?

Míra nezaměstnanosti na Hlučínsku je zhruba 6,3 procent, tedy o více jak jedno procento nižší než je celostátní průměr. Přímého dopadu na obyvatele města se neobávám. Nemám informace o tom, že by tam pracovalo nějaké větší množství našich občanů.

Snažíte se nějak vy osobně podpořit vznik nových pracovních míst? Podařilo se vám v poslední době například do města přilákat nového investora? A na jaké problémy při vyjednávání s investory nejčastěji narážíte?

Veřejná správa má velmi omezené možnosti ovlivnit vznik nových pracovních míst, případně přilákat nové investory. Lidé samozřejmě vnímají možnost zaměstnanosti velmi citlivě, a proto máme zřízenou komisi pro podnikání. Snažíme se mít o celkové situaci přehled, a pokud se na nás obrátí podnikatelé se žádostí o pomoc, tak se jim v rámci našich možností snažíme vyjít vstříc. Určitě si někteří budou myslet, že můžeme udělat více, ale situace není lehká nikde v Evropě.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky v minulosti, větší problémy se naštěstí městu vyhýbají. Má to tak nějaký pozitivní vliv i na demografický vývoj ve městě? A jaký je zde věkový průměr?

Věkový průměr u žen je 49 a u mužů 46 let. Myslím ale, že demografický vývoj je dán především celospolečenskými podmínkami. Zakládáme si na tom, že jsme moderní město, kde se lidem dobře žije. Podporujeme výstavbu rodinných domů, kulturu, sport, ale i seniory. Tak, aby se u nás všechny věkové skupiny cítily dobře. Nicméně propad mezi nově narozenými a těmi, kteří zemřeli, je zhruba 25 procent. Takže počet obyvatel v našem městě, které má přes 14 tisíc obyvatel, klesá zhruba o 100 za rok.

Město Hlučín jako člen Národní sítě zdravých měst uspořádalo počátkem dubna 2013 v kulturním domě „Veřejné fórum k projektu Zdravé město“. Občané zde jako největší problém města zvolili řešení bezpečnosti v městských parcích. Změnilo se tak již něco nebo změní se něco v nejbližší době? A jaké řešení vy osobně preferujete?

Stejně jako v jiných oblastech je i u nás bezpečnost problémem, který lidé citlivě vnímají. Naštěstí nějakou závažnější trestnou činnost řešit nemusíme. Snažíme se rozšiřovat městský kamerový systém a také směrovat hlídky městské policie do problematičtějších lokalit. Samozřejmě kamery nejsou jediným řešením. Pomáhají nám ale některé činy zdokumentovat. Mnohdy se stává, že je městská policie vyslána na místo a po příjezdu zjistí, že je tam už klid. Ten však trvá jen do jejího odjezdu. Někdy je velmi problematický postih tzv. notorických výtržníků. Vzhledem k tomu, že mnohdy nemají žádný majetek, tak je není možné postihnout.

Zmíněna byla ale i otázka absence sociálního bydlení ve městě. Neuvažuje tak město investovat do sociálního bydlení? Má na to prostředky? Mnozí starostové si například pochvalují novelu RUD. Pomohla nějak i Hlučínu?

V současné době máme zhruba 300 městských bytů, které jsou naší zálohou pro tzv. sociální bydlení. Letos jsme pořídili další malometrážní byty, které použijeme jako startovací byty pro mladé, seniory nebo matky s dětmi. To je pro město naší velikosti dostačující.

Nové rozpočtové určení daní městu pomohlo v řádech milionů korun do městského rozpočtu. Peníze jsme využili na investice, které bychom si jinak nemohli dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…