Starosta Horažďovic: Je třeba sestavit vládu se silným mandátem

23.07.2013 13:35

,,Tato vláda je souborem figur na politické šachovnici, kde se hraje vícekolový zápas levice proti pravici. Novinkou zápasu je pravidlo, že vítězem může být výhradně pořadatel turnaje. Tím je pan prezident.“ Nejen o úřednické vládě, ale i o problémech s nepřizpůsobivými či o osobních prioritách, které má do konce volebního období, jsme hovořili se starostou Karlem Zrůbkou (ČSSD). Horažďovice se také po dlouhých letech dočkají nového domova pro seniory. Jak to se stavbou aktuálně vypadá a jak se město snaží podpořit volnočasové aktivity mladistvých?

Starosta Horažďovic: Je třeba sestavit vládu se silným mandátem
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

ČSSD sice prý rozumí rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat Jiřího Rusnoka premiérem, a tak zabránit pokračování pravicové koalice, nicméně nevěří v životaschopnost této vlády a domnívá se, že poslouží jen jako pouhý katalyzátor v úsilí o nové volby. Ztotožňujete se s názorem strany? A podpořil byste tak vy osobně Rusnokvu vládu či by podle vás měl dostat šanci ČSSD, která si již o případné sestavení vlády také řekla?

Můj osobní názor je takový, že prezident měl vzhledem k fatální ztrátě důvěry občanů v koaliční vládu plné právo nominovat vládu odborníků. Kdyby se podařilo získat do vlády kvalitní renomované odborníky, kteří se těší všeobecnému respektu, zasloužila by si taková vláda podporu ČSSD. Tato vláda je souborem figur na politické šachovnici, kde se hraje vícekolový zápas levice proti pravici. Novinkou zápasu je pravidlo, že vítězem může být výhradně pořadatel turnaje. Tím je pan prezident.

Ministry v Rusnokově vládě se také stali dva členové ČSSD, kteří se sice kvůli nepolitičnosti vlády rozhodli své členství ve straně pozastavit, ale nepřerušili jej, jak požadují jejich kolegové. Domníváte se vy osobně, že by měly stranu opustit? Proč?

Mě by přišlo korektní a zároveň dostačující, kdyby do vlády nominovaní členové strany i strana samotná deklarovali, že toto vládní angažmá je privátní, mimostranickou aktivitou.  Je to ale vedlejší problém.  Prezident s tak silným mandátem, jaký má Miloš Zeman, by měl mít schopnost i vůli sestavit úřednickou vládu s podobně silným mandátem. To se však neděje.

Občané Horažďovic se stále nevzdávají naděje na výstavbu nového domova pro seniory. Vy osobně jste také začal jednat s mnohými investory. Jak se situace aktuálně vyvíjí? Domníváte se, že se ještě do konce vašeho volebního období něco změní?

Ano, již se změnilo. Dům pro seniory se bude stavět. Nyní probíhají konkrétní kroky v přípravě stavby. V současné době sestavuji expertní tým pro korekci projektu. V září předložím zastupitelstvu harmonogram přípravy stavby.

Jakým způsobem se snaží město naopak podpořit volnočasové aktivity dětí a mladistvých?

Město si cení jak dlouhodobých organizovaných aktivit, tak příležitostí pro mládež, která se organizovaných činností ve volném čase neúčastní. S podporou města bylo zřízeno např. otevřené centrum pro mládež Diakonie Československé církve evangelické. S pomocí grantu Plzeňského kraje jsme vybudovali nové víceúčelové sportovní hřiště.  Jednáme s Českou obcí sokolskou o možnosti proměny místní sokolovny na veřejné sportoviště. Podporujeme sportovní oddíly, volnočasové aktivity škol i dětských organizací.

Město si chce vzít také úvěr na rekonstrukci zdejšího náměstí. Jaké předpokládáte náklady, a kdy by se mohlo s revitalizací začít?

Rozpočet není oficiálně stanoven, protože stále probíhají úpravy projektu. Může se pohybovat kolem sedmdesáti milionů. Důležité však je, za kolik bude zakázka vysoutěžena. Konečná cena by měla být výrazně nižší. Než se dostaneme k soutěži, musíme se dohodnout na řadě věcí s Národním památkovým ústavem, jehož postoj bohužel nemohu označit za vstřícný.  Velkou neznámou jsou archeologické nálezy. Horažďovice jsou sídlo s tisíciletou historií. Kde rýpnete, tam něco najdete.  Jsme ve fázi územního řízení, čeká nás stavební řízení, soutěž na dodavatele, která také může přinést nečekaná zdržení. Věřím, že práce zahájíme záhy zjara.

České Budějovice nedávno rozšířily počet měst, kde došlo k eskalaci sociálního napětí. Neobáváte se podobného scénáře i v Horažďovicích? Jsou zde s nepřizpůsobivými nějaké zásadnější problémy? A jak se je snažíte, i preventivně, řešit?

V tom smyslu jako v Českých Budějovicích zde problémy nejsou. Tam jsou slovem „nepřizpůsobivý“ označováni především Romové. Horažďovic se týká spíše problém drobné kriminality, jako jsou krádeže kovů, vykrádání chat a úrody na zahrádkách. Pachateli jsou buď místní známé firmy, nebo dojíždějící, často jejich známí. S barvou pleti to nemá nic společného. Ke klidu nepřispívá přítomnost sociální ubytovny ve městě. Preventivní opatření jsou například posílení stavu městských policistů z tří na čtyři, zákaz provozování hracích automatů a zejména letos plánované spuštění provozu moderního kamerového dohlížecího systému. Horažďovice se přihlásily k programu Plzeňský kraj – bezpečný kraj, který účinně pomáhá zvýšení bezpečnosti a prevenci kriminality v celém kraji. I díky tomuto programu máme výbornou spolupráci s Policií ČR.

Co je vaší prioritou do konce volebního období a budete se snažit příští rok mandát starosty obhájit?

Záměrů je mnoho, ale mám-li jmenovat několik nejdůležitějších, jsou to následující:

1)      Zaměstnanost; konkrétně získání zájemců o podnikání v prázdném průmyslovém areálu. Zájemců o skladování je dost, o výrobce je nouze. Snažíme se nabídnout motivující podmínky. Na část areálu máme právě připravenou smlouvu k podpisu.

2)      Bezpečnost. Nejvíce si slibujeme od kamerového systému, o kterém jsem se již zmínil.

3)      Rekonstrukce náměstí. Prošlapáváme byrokracií a nepochopením hustě zarostlou cestičku. Chtěli jsme začít už letos, začneme příští rok.

4)      Dům pro seniory. To je věc nanejvýš potřebná. Nejde ani tak o volební prioritu, jako o lidskou povinnost poskytnout důstojné zázemí nejstarší generaci. Základní kámen chci položit v příštím roce. Pásku někdo přestříhne v příštím volebním období. Ať to bude kdokoliv, na ten den se moc těším.

Ano, rád bych obhájil mandát a měl příležitost být u dokončení rozpracovaných projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…