Starosta Hostivice podal trestní oznámení kvůli kauze kolem Ratha

19.04.2013 12:57

Starosta Hostivice u Prahy Jaroslav Kratochvíl podal trestní oznámení týkající se kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který má v této obci trvalé bydliště. Neznámý pachatel podle něj zveřejnil informace o osobních údajích všech obviněných, které pak byly zveřejněny v médiích. Šlo třeba o adresy trvalých bydlišť nebo jejich rodná čísla. Kratochvíl dnes trestní oznámení poskytl ČTK.

Starosta Hostivice podal trestní oznámení kvůli kauze kolem Ratha
Foto: tan
Popisek: Kritizovaná Rathova Hostivice

Krajský soud v Praze podle trestního oznámení poskytl veřejnosti osobní údaje o všech jedenácti obviněných, čímž porušil právní předpisy o ochraně osobních údajů. Podle trestního oznámení se neznámý pachatel dopustil trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji a jeho jednání je závažné, protože byly údaje zveřejněny úmyslně prostřednictvím některých médií. Policie by proto měla podle Kratochvíla tuto věc vyšetřit. Kromě oznámení chce nechat případ vyšetřit také Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Úplatky ve výši 22 milionů korun

"Vadí mi, že se tady každému neměří stejným metrem," řekl dnes ČTK Kratochvíl. Připomněl podle něj pomalu postupující kauzu nákupu letounů CASA pro českou armádu, který byl podle policie předražen o více než 650 milionů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila.

Obžalobu na Ratha a deset jeho spoluobviněných podal státní zástupce Petr Jirát 5. dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Poslanec si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi.

Exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, její přítel Petr Kott a několik manažerů firem z kauzy čelí mimo jiné obvinění z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a dále právě poškození zájmu Evropské unie ve stadiu pokusu.

Server Lidovky.cz dnes uvedl, že Ministerstvu pro místní rozvoj vznikla kvůli této kauze škoda za zhruba 200 milionů korun. Peníze mu pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji odmítla proplatit Evropská unie a ministerstvo se jako poškozený připojilo k obžalobě, aby je získalo zpět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…