Starosta Hranic: Pokud budou mít teroristé možnost, budou útočit na celém území Evropy

04.12.2015 13:40

My už je dnes neporazíme, my je zatlačíme do ilegality a oni přejdou na partyzánský styl boje. Toho se obávám, a proto jsou velmi důležité prevence a předvídavost. Je také více než zřejmé, že otevřené hranice byla chyba. Takto smýšlí o hrozbě terorismu starosta Jiří Kudláček (ANO). Po rozpadu původní koalice nahradil letos na jaře Vladimíra Juračku (Hranice 2000). A jak prozradil naší redakci, v současné chvíli byly odstraněny systémové chyby, město se rozběhlo na plné obrátky, a dokonce má radnice v předstihu zpracován plán investic a dokončuje přípravu žádostí o dotace. Co nového ale plánuje v příštím roce?

Starosta Hranic: Pokud budou mít teroristé možnost, budou útočit na celém území Evropy
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta města Hranice v Olomouckém kraji Jiří Kudláček

Necelý rok vydržela koalice v Hranicích. Podepsal se její rozpad nějak negativně na fungování města?

Po volbách v roce 2014 se do vedení vrátili lidé, kteří město Hranice řídili již několik volebních období. Lidé však byli nespokojení, protože dali svými hlasy najevo potřebu změny a také bylo poukázáno na řadu dlouhodobě neřešených problémů. Do zastupitelstva města se však dostala řada mladých tváří, které se v počátku přidaly na stranu zkušených kolegů, ale velmi rychle zjistily, že nespokojenost občanů je oprávněná. Mladí začali požadovat změny, a když jim nebylo vyhověno, požádali vedení hnutí ANO 2011 o sestavení nové koalice. Jsem ve funkci starosty sedm měsíců. Za tuto dobu jsem přetransformoval informační i účetní systém města. Zavedl důslednou kontrolu investic a také nákladů na energie, údržbu a provoz. Změnil jsem stanovy městské společnosti pro služby a údržbu města. Vyměnil jsem kompletní představenstvo a zavedl dvojstupňovou kontrolu hospodaření. Dozorčí radu ještě doplňuje komise Rady města pro plán a dozor složená ze členů zastupitelstva města. Dnes je tedy podle stanov možné na potřeby reagovat okamžitě. Dozorčí rada projednává hospodaření se zastupiteli, kteří naopak nárokují provozní potřeby města. Pro velmi špatné zacházení s veřejným majetkem bylo podáno oznámení na státní zastupitelství. Obsah podání, pět zjištění velkého rozsahu. Výsledek posouzení Státním zastupitelstvím Přerov nekomentuji. Sám sebe nemohu hodnotit, to učiní až historie. V současné chvíli byly odstraněny systémové chyby, město se rozběhlo na plné obrátky, máme v předstihu zpracován plán investic a dokončujeme přípravu žádostí o dotace. Město bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a bude se zaměřovat na doplacení úvěrů minulého období. Ten je ve výši 30 mil. Kč. Tyto zdroje byly použity na stavbu plaveckého bazénu, což považuji za správné. Nová většina v zastupitelstvu města funguje dobře a velice odpovědně. Pokud dokážeme vše, co jsme naplánovali, budu spokojen.

Co bylo hlavní příčinou rozpadu? A co se nyní budete snažit udělat pro soudržnost dosavadní spolupráce? Úmyslně neříkám koalice, jelikož ta po rozpadu té původní nevznikla. Domníváte se s odstupem času, že to bylo správné rozhodnutí?

Hlavním důvodem rozpadu povolební koalice byla neochota změnit věci, na které bylo poukazováno, a to jak občany, tak kontrolním výborem zastupitelstva města. Dalším důvodem byla neochota otevřít informace a hospodaření pro občanskou kontrolu. Politický klub Otevřená radnice, který změnu inicioval, také poukázal na špatnou komunikaci a snahu separovat některé činnosti mimo společnou kontrolu a řízení.

Jaký máte pocit z prvního půlroku ve funkci?

Dnes mám pocit vyvážené spolupráce a odpovědné kreativní práce. Co nefunguje, měníme, a já doufám, že dávám jasně najevo otevřenost radnice pro naše občany. Maximální snahu řešit problémy našich lidí a pomáhat v jejich odstranění. Časově je to práce náročná, ale opravdu mě to baví a těší. Ze spolupráce s úřadem mám dobrý pocit, protože když je dobré zadání, úkoly jsou zajišťovány velmi dobře.

Jaké významné investiční akce připravujete na rok 2016?

Investic jsme naplánovali přibližně za 70 mil. Kč. Jsou zde revitalizace sídlišť, opravy ve školách, nová sportoviště a vyvolané investice. Připravujeme změnu řízení toku Bečvy. Budeme rozšiřovat původní jez a nově zabezpečovat levou i pravou stranu Bečvy při průtoku městem. Na to navazují úpravy okolí, kanalizace aj. V přípravě jsou území areálu bývalých kasáren Jaslo, autobusové nádraží, parkovací plochy vlakového nádraží nebo třeba obchvat pro průmyslový CTPark. Nezapomínáme ani na přilehlé části, kam patří nejbližší obce jako Valšovice nebo Uhřínov či Lhotka. Samozřejmostí je dodělání cyklotras a cyklostezek v okolí našeho města.

Aby mohlo město investovat, musí mít dostatek finančních prostředků. Odkud plynou pro radnici nejvyšší zdroje příjmu a v jaké se nachází finanční kondici?

Největší podíl je samozřejmě z přerozdělených daní ze státního rozpočtu. Místní poplatky příliš příjmy neovlivní nebo pouze kryjí náklady činnosti. Příkladem budiž likvidace směsného komunálního odpadu, kde již dnes město poskytuje dotaci ve výši téměř čtyř milionů korun. Poplatek občana pak činí 600 Kč/rok. Významná možnost byly úspory ve všech oblastech, a to jsme učinili a také budeme ještě důsledněji prosazovat. Jen za sedm měsíců jsme ušetřili 15 mil. Kč, které převedeme v roce 2016 do investic. Ve spojení s možnou státní dotací získalo naše město investiční potenciál o 20–25 mil.

Máte již schválen rozpočet pro příští rok?

Na rozpočtu pracujeme již od počátku měsíce října. Podrobili jsme důsledné analýze každou položku rozpočtu. Bylo jednáno se všemi vedoucími odborů. Sestavili jsme návrh, který neobsahuje žádné zbytečné výdaje. Vyřadili jsme položky, které se pouze převracely a posuzovaly jsme účelnost a přínosy. Rozpočet města schvalujeme na posledním zasedání ZM v roce 2015 s tím, že bude ještě upřesněn podle skutečného čerpání roku 2015 někdy v únoru nebo březnu 2016. Rozpočet bude vyrovnaný s plnou reflexí našich potřeb.

Palčivým problémem města je dopravní infrastruktura. Jaké hlavní investice tak v nejbližší době v tomto směru plánujete?

V těchto záležitostech bylo jednáno s ministrem dopravy panem ing. Ťokem. Jednání to bylo velmi vstřícné a musím konstatovat, že konečně máme ministra dopravy, který své věci rozumí. Potřebujeme začít projektovat nové podjezdy pod hlavní trasou dráhy Olomouc Ostrava. Pokud bychom to v dalším období zrealizovali, byli bychom schopni začít budovat připojení dvou nejvýznamnějších průmyslových zón na dálnici. Dále potřebujeme opravy silnic I. třídy, kruhový objezd ve Slavíči aj. Silnice nižších tříd řešíme ve spolupráci s Krajským úřadem. Spolupráce je dobrá, protože v čele úřadu je technicky založený hejtman, který je zároveň předsedou komise dopravní infrastruktury pro Českou republiku. Samotná investiční schopnost města ze svého rozpočtu je nedostatečná, a tak jsme za potřebami stále pozadu.

Jaký máte jako starosta Hranic názor na uzavření vnějších hranic EU, o čem se hovoří v reakci na teroristické útoky v Paříži? Nedomníváte se, že uzavírání hranic již nyní problém nevyřeší, ale naopak jen povzbudí terorismus, jak varoval nedávno v australské televizi ABC bývalý řecký ministr financí Janis?

K tomuto tématu jsem se vyjádřil do tisku již před dvěma měsíci v Hranickém deníku. Dnes je již jasné, že otevřené hranice byla chyba. Vstup bez řádné evidence osob a celního řízení, které je schopné odhalit řadu bezpečnostních rizik, bylo taktéž nutností. Na tyto věci bylo poukazováno, ale Evropská unie zůstávala bez patřičných opatření. Dali jsme světu na vědomí, že jsme akceneschopní a dokonce máme hranice bez zabezpečení, a to je velmi špatný signál. Veškeré spekulace nejsou můj názor. Pokud nebude systém kontroly, budeme vytvářet větší a lepší podmínky pro další akce teroristických buněk. Je pro mě nepochopitelné, že reagujeme až po masakru typu Paříž. Jsem evropský patriot a nepřikláním se k výprodeji našich hodnot.

Obáváte se teroristického útoku i na našem území?

Teroristé, pokud budou mít možnost, budou útočit na celém území Evropy. My už je dnes neporazíme, my je zatlačíme do ilegality a oni přejdou na partyzánský styl boje. Toho se obávám, a proto jsou velmi důležité prevence a předvídavost.  

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

Přeji všem občanům v České republice a všem lidem dobré vůle, aby nepřestali rozlišovat dobré a špatné lidi. Pokud nám ale někdo ubližuje, jednejme stejně tvrdě. Stále věřím, že naše obavy se nenaplní a rok 2016 prožijeme v klidu, za plného zdraví a válečné konflikty utichnou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…