Starosta Konice: V současné chvíli by byly lepší předčasné volby

30.06.2013 11:30

,,V době, kdy je třeba řešit daleko důležitější problémy jako povodně, rozpočet a další, řešíme personální obsazení." V rozhovoru, který poskytl starosta František Novák (BPP) našim stránkám, si také posteskl nad tím, že je vůbec možné, aby jakési osobní zájmy a osobní prospěch jedinců vedly k pádu vlády. Konice je malé město ležící v Olomouckém kraji. Jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti a jaké priority má radnice v oblasti dopravy?

Starosta Konice: V současné chvíli by byly lepší předčasné volby
Foto: archiv starosty
Popisek: městská radnice v Konicích

Jak vnímáte nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země, jež zapříčinila pád vlády? A vítáte rozhodnutí prezidenta jmenovat vládu odborníků, která by měla podle jeho představ přivést Českou republiku k předčasným volbám?

Na jedné straně je dobře, že máme funkční a nezávislou policii, která má odvahu zasáhnout i v nejvyšších patrech, pokud se jedná o porušení zákona. Na straně druhé je mi smutno, že je vůbec možné, aby jakési osobní zájmy a osobní prospěch jedinců vedly k pádu vlády. Místo toho, aby byly skládány účty o plnění programových prohlášení, měníme stále ministry a nyní dokonce celou vládu. V době, kdy je třeba řešit daleko důležitější problémy jako povodně, rozpočet a další, řešíme personální obsazení, a to se mi zdá nešťastné.  V současné chvíli by byly lepší předčasné volby.

Klobása z Konice, kterou již několik let vyrábí v řeznictví - uzenářství Lubomíra Šmídy, obdržela nedávno ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje. Jak se vy osobně díváte na problém s kvalitou potravin? A nemyslíte, že by pomohla větší podpora právě regionálních a českých výrobků a značek?

K českým potravinám a vůbec ke všem českým výrobkům mám daleko větší důvěru než k dovozovým a myslím si, že naše hygienické normy a požadavky na kvalitu našich potravin i jiných výrobků byly mnohdy tvrdší než jinde. Podporu českým výrobkům, jak je zřejmé z ocenění pana Šmídy, vyjádřily již kraje, a doufám, že tomu tak bude i z pohledu státu.

Situací, kdy výrobky stejné značky a stejného balení mají v různých částech Evropy skutečně odlišné složení, aniž by na to byl spotřebitel jakkoli upozorněn, by se měla začít zabývat i Evropská komise. Domníváte se, že se v tomto směru v nejbližší době něco změní? Máte například nějaké vlastní špatné zkušenosti?

Pokud podpoříme české výrobky, tak by se to změnit mohlo. Například by se mohlo na trhu objevit dětské oblečení, které mělo vynikající kvalitu, ale z našeho trhu téměř vymizelo.

Po několikaleté snaze se podařilo vybudovat ČOV a kanalizaci. Na druhou stranu tím vznikly městu nemalé dluhy. Jak jste uvedl pro naše stránky, pomohlo by Vám schválení RUD, k němuž následně skutečně došlo. Jak se novela projevila na rozpočtu města? A na co budou, kromě splácení dluhu, získané peníze z RUD využity?

Schválení nového RUD velmi oceňujeme. Původní předpoklad výše daňových příjmů byl pokrácen o příspěvky na žáky, které již nedostáváme, a o nižší příspěvek na výkon státní správy. Oproti zveřejněné výši nového RUD jsme zapojili do rozpočtu cca 50% této částky. Naše předpoklady se ke konci prvního pololetí naplňují. Kromě splácení dluhů řešíme potřebné opravy místních komunikací, s kterými jsme díky novému RUD začali již v tomto roce ve výši cca 1 mil Kč. Potřeba však několikanásobně překračuje tuto částku a o potřebě jiných potřebných investic nemluvě. Přesto tento krok hodnotíme velmi kladně.

Městu chybí napojení na potřebnou dopravní infrastrukturu. Jak byste ale hodnotil dopravu ve městě? Domníváte se, že je dostatečně zajištěna? A bude se případně v tomto směru v nejbližší době něco měnit?

Jsme malým městem a místní hromadnou dopravu nemáme. Velmi důležitá je pro nás dopravní obslužnost, jelikož většina obyvatel dojíždí za prací jinam. Zachování současného autobusového a vlakového spojení nám bylo přislíbeno krajským úřadem a doufáme, že potřebné spoje nebudou v budoucnu rušeny. Naší snahou je obnovení vlakového spojení s Pardubickým krajem na trati Prostějov –Chornice, které bylo nedávno zrušeno.

Nedostatek pracovních příležitostí má dle vašich slov negativní vliv na udržení kvalifikovaných a vzdělaných lidí v našem regionu. Co se vy osobně snažíte dělat, aby se situace změnila?

Chceme vytvářet podmínky pro rozvoj především malých a středních firem, jelikož jsme si vědomi, že naše lokalita není atraktivní pro velké investory a velké firmy. Také zajištění pozemků pro rozvoj bydlení je pro nás velkým úkolem. V novém územním plánu máme toto zahrnuto, ale na vykoupení potřebných pozemků nemáme v současné době finanční prostředky. Toto je rovněž důvod odlivu obyvatel. Já osobně se budu snažit finance zajistit, ale jinou cestu než vyčlenit prostředky z rozpočtu města nevidím. Při současné zadluženosti města je to záležitost spíše delšího období. Věřím, že krásná příroda, kterou zde bezesporu máme, bude jedním z důvodů, proč zde zůstat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…