Starosta Kunštátu: Prezident ,,píchl do vosího hnízda“, a to je dobře

10.08.2013 11:00

Jak se podle starosty Zdeňka Wettra (ČSSD) projeví vládní krize na preferencích parlamentních stran? A proč nemá strach o budoucnost sociální demokracie? On sám působí v komunální politice již řadu let, starostou je ale poprvé. Co nejdůležitějšího se mu podařilo ve funkci starosty změnit a co považuje za své největší úspěchy? Městu se také stále nepodařilo vyřešit několikaleté spory s Vodárenskou akciovou společností. Jak se situace aktuálně vyvíjí? Nejen na to odpovídal pro ParlamentníListy.cz

Starosta Kunštátu: Prezident ,,píchl do vosího hnízda“, a to je dobře
Foto: archiv starosty
Popisek: Náměstí v Kunštátě

Pane starosto, prezident Zeman jmenoval úřednickou vládu, a to i přes nevůli parlamentních stran. Jak se k jeho rozhodnutí stavíte vy osobně? Mnozí politologové také soudí, že Rusnokova vláda nejvíce uškodí sociální demokracii a naopak pro občanskou demokracii bude výhodné, pokud bude vládnout až do řádných voleb, protože se budou moci proti levicové vládě jako opozice daleko lépe vymezovat a sbírat body. Navíc delší vládnutí Rusnokova kabinetu může být nebezpečné pro sociální demokracii i kvůli tomu, že některé její osobnosti mohou odcházet k Zemanovcům. Souhlasíte? Jak podle vás kauza ovlivní ČSSD a její preference?

Pana prezidenta Zemana si vážím pro jeho znalosti a inteligenci. Netroufnu si hodnotit jeho kroky, které jsou určitě promyšlené na více tahů dopředu a jen on sám ví, kam skutečně jeho rozhodnutí směřují. Už jenom reakce politiků na prezidentovy aktivity svědčí o „píchnutí do vosího hnízda“. Jsem přesvědčen, že jmenování úřednické vlády (a další činy vymykající se zaběhlým zvyklostem unavených úředníků), ač nezískala důvěru, dokázalo otřást zatuchajícím systémem dosavadní koalice, a věřím, že pročistí i opoziční strany. O ČSSD strach nemám, zdravé jádro zůstane, naopak se domnívám, že současná situace spíše donutí vedoucí funkcionáře strany k větším diskuzím mezi sebou i s členskou základnou a ostatními občany a vyvede sociální demokracii ze současné strnulosti, v které se bohužel nachází. A pokud neuděláme zásadní hloupost, preference zůstanou.

V komunální politice působíte již čtvrté volební období a od roku 2010 jste také starostou města. Co považujete za své největší úspěchy?  A budete příští rok chtít váš mandát obhájit?

Nedá se říci, co považuji za největší úspěchy, spíš bych za dobu svého působení ve funkci starosty hodnotil pozitivně spoustu úspěchů malých, dílčích. Podařilo se nám ukončit náročné i menší projekty „zděděné“ po předešlém vedení, splácíme úvěry a závazky města řádně a včas, dokážeme se starat o majetek města, udržovat ho a opravovat, a při tom investujeme ze získaných dotací i z prostředků města a vznikají nové projekty. Nezanedbáváme ani kulturní a společenské dění. Nedomnívám se, že si musím postavit „pomník“, důležité je, aby se město vyvíjelo a občané byli spokojeni.

Dovolí-li  mi to zdraví a situace, rád bych šel v roce 2014 do voleb a zkusil obhájit svůj post.

O post starosty jste ale usiloval již v minulém volebním období, bohužel neúspěšně. Jak sám uvádíte, měl jste spousty vizí a plánů, co ve městě změnit k lepšímu. Do jaké míry jste byl v jejich realizaci nyní úspěšný? Co nejdůležitějšího se vám podařilo ve funkci starosty změnit, prosadit?

Plány jsou jedna věc, jejich realizace druhá. Ač jsem v komunální politice pracoval po několik období, teprve po nastoupení do funkce jsem dokázal reálně zhodnotit jaké možnosti a potřeby město má. Samozřejmě velký vliv na to měla i počínající krize, vzrůstající administrativa a zpřísňující se legislativa, kdy snižující se rozhodovací pravomoci, zvyšující se snaha po transparentnosti a průhlednosti prodlužují a zpomalují většinu plánů a akcí. Nemohu tvrdit, že by nám v tomto stát a úřady vždy byly nápomocny.  Ale přesto se část mých plánů uskutečnila či uskutečňuje. Získali jsme do vlastnictví města rekreační areál, o který marně usilovali všichni mí předchůdci a s kterým má město své plány, podařilo se mi výrazně navýšit prestiž města v rámci kraje i nad něj v oblasti kultury a turistiky, pomalu a jistě dáváme do pořádku komunikace a oproti dřívějšku se více investuje i v přidružených obcích. (Opět žádný“pomník“)

ODS, která vedla město v minulém období, je nyní v opozici. Jak byste hodnotil spolupráci nejen v zastupitelstvu, ale také v rámci nové koalice, jež město vede?

V zájmu opozice i koalice byl především prospěch občanů a města. A není dobré si na takovém malém městečku hrát na převahu sil. Ač ne vždy se ve všem shodneme, výsledkem musí být konstruktivní a efektivní jednání. Samozřejmě se v rámci koalice shodujeme na zásadních otázkách programu rozvoje, ale bez diskuze s opozicí a jejich názorů a kritiky to též nejde. Pokud bych měl spolupráci v rámci zastupitelstva ohodnotit známkou, tak snad dvojku.

Když jste nastupoval do funkce, byl rozpočet města zatížen značnými úvěry. Jaká je zadluženost města dnes? A jaké hlavní investice čekají město ještě do konce vašeho volebního období?

Dva úvěry vzaté na výkup a zasíťování pozemků jsme splatili, úvěr a půjčku na kanalizaci a čističku splácíme. Z celkových třiceti milionů nám zbývá kolem dvaceti, ale uvažujeme o nějaké menší půjče na investice z dotací, protože při součtu všech částek, které by město v rámci spoluúčasti  vydalo, bychom už z rozpočtu nezvládali údržbu a opravy. A co zbývá realizovat? Rekonstrukce historické třešňové aleje, hřbitovní zdi, investice v KD, ve škole, přístavba sportovní haly, revitalizace parku v Kunštátu a Rudce, opravy komunikací, cyklostezka okolo města…

Sdružení Kunštátsko-Lysicko se zapojilo do akce tvorby a aktualizace strategií jednotlivých mikroregionů, na kterou získalo 50% dotaci z JMK. Na co byste vy osobně preferoval dotace využít?

Kanalizace, komunikace, dopravní terminály, parkoviště, vybavení škol a školek...

Několikaleté spory mezi Kunštátem a Vodárenskou akciovou společností (VAS) o náklady na provoz vodohospodářství na území Kunštátu se sice podařilo vyřešit, nadále ale trvá spor Kunštátu se svazkem vodovodů a kanalizací. Domníváte se, že i zde svitne v dohledné době na lepší časy?

V současné době jsme se svazkem v soudním sporu a těžko říci, jak dopadne i přesto, že jsme přesvědčeni o své pravdě. Určitě je tu naděje, že ještě může dojít k dohodě mezi zástupci svazku a města, z které by vyplynul kompromis přijatelný pro obě strany. Je potřeba nadále jednat a hledat i jiné řešení než soudní cestou.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …