Starosta Litomyšle: Lidovci jsou dlouhodobě otevřeni všem pozitivním energiím, ale…

05.06.2015 13:56

Již delší dobu se Litomyšl potýká s nedostatkem sociálních bytů a zhoršující se kvalitou životního prostředí. ParlamentníListy.cz vyzpovídaly starostu Radka Kašpara (KDU-ČSL), který nám prozradil nejen to, jak bude chtít problémy řešit. Vyjádřil se ale i k nedávnému sjezdu strany a prozradil nám svého favorita na budoucího prezidenta.

Starosta Litomyšle: Lidovci jsou dlouhodobě otevřeni všem pozitivním energiím, ale…
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Litomyšle Radomil Kašpar (KDU-ČSL)

Pane starosto, v komunálních volbách jste nahradil v čele radnice Michala Kortyše (ODS). Jak byste hodnotil první měsíce ve funkci? Co pro vás bylo zpočátku nejtěžší?

Slovo nahradil bych nepoužil, spíše bych řekl, že jsme si vyměnili role. Asi nejtěžší bylo, a teď to prosím neberte jako žert, přestěhovat kanceláře. Za naše dlouholeté působení ve svých funkcích se toho v našich skříních nakumulovalo tolik, že jsme oba dva byli velmi překvapeni, kolik té agendy máme.

Jak jste se také vyjádřil pro naše stránky, povolební vyjednávání byla náročná a vůbec nebyla idylická. Narážel jste nejenom na programové neshody, ale také na obyčejné lidské animozity. Domníváte se, že nyní již povolební emoce opadly? Jak byste hodnotil atmosféru a spolupráci na radnici?  

Atmosféru a spolupráci přímo na radnici hodnotím pozitivně. V zastupitelstvu se samozřejmě hrají velmi aktivně role opozice versus koalice, ale zatím jsem nezaznamenal nějaké podpásové údery.

Jak to vypadá s projektem na vybudování nového domova pro seniory ve městě?

Máme za sebou architektonickou soutěž a máme za sebou soutěž o zhotovení projektové dokumentace. Jsem moc rád, že naše schůzky s architekty a projektanty probíhají v duchu snahy pochopit, jak nejlépe a účelně vyprojektovat domov pro seniory. Zatím z našich schůzek mám velmi dobrý pocit. Trochu mě trápí, že zatím nenacházím v dotačních státních titulech žádnou cestu na spolufinancování tohoto projektu. Myslím si, že nemůžeme sázet pouze na sociální inkluzi a že i takovéto projekty mají svou logiku a své oprávnění.

A jak byste celkově hodnotil kapacity sociálního bydlení či naopak tzv. startovacích bytů pro mladé?

V této oblasti máme svou slabou stránku. Projekt startovacích bytů na ulici Zahájská prošel složitým obdobím a dnes ho máme připravený a doufám, že se do dotačních podmínek nějakým způsobem napasujeme. Realizace ale přijde na pořad až v budoucích letech.

Po volbách jste také sliboval zlepšit komunikaci mezi radnicí a občany. Jak konkrétně se to projeví v praxi? Plánujete například nějaké pravidelné setkání s občany?

Posílili jsme personálně naše oddělení pro komunikaci s veřejností a já doufám, že se brzy potvrdí, že to byl krok správným směrem. Na podzim plánujeme kulatý stůl s veřejností nad tématem „Máme rok za sebou“.

Jak vlastně práce starosty změnila váš osobní život? Prozradíte nám, jak vypadá váš běžný den?

To snad ani nechtějte vědět. 6:30 vyvenčení psa, 7:30 odjezd do práce, běžné pracovní povinnosti cca každý den do 16:30 hod. Účast na řadě schůzí komisí, spolků, sportovních oddílů občanských iniciativ cca do 19.00 hod. – poctivě říkám, že ne každý den. Celá řada aktivit o víkendu atd. atd. Nechci si stěžovat, ale věnování se rodině či na posekání trávy u mě na zahradě moc času nezbývá. 

Máte představu, jak vyřešit problém s nadměrným počtem aut v centru města, a ulehčit tak nejen dopravě, ale i životnímu prostředí?

Recept je jednoduchý, ale patrně nerealizovatelný. Bylo by fajn, kdybychom začali také chodit pěšky. V Litomyšli ty vzdálenosti nejsou nikterak dramatické!

Uplynulý měsíc se konal volební sjezd KDU-ČSL, kde funkci předsedy strany obhájil Pavel Bělobrádek, jenž stejně jako ostatní předsedové koaličních stran neměl protikandidáta. Má i vaši podporu? Jak byste ho jako předsedu hodnotil?

Dovolím si nehodnotit pouze Pavla, ale celé naše „mladé vedení“. Myslím si, že jsou to lidé, kteří nejsou odtrženi od problémů obyčejných lidí a zároveň mají tah na branku. Pavla mám samozřejmě rád, neboť byl v minulosti naším krajským manažerem a jeho práce jsem si vždy velmi vážil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Na sjezdu se lidovci mimo jiné dohodli, že budou hledat vhodného kandidáta na prezidenta. Máte představu, kdo by jím mohl být? 

Já jsem si velmi vážil kandidatury paní Zuzany Roithové. Myslím si, že nám v kampani neudělala ostudu, a byl bych rád, kdyby byla jednou z možných kandidátek na post prezidentky naší republiky.

Pavel Bělobrádek na sjezdu KDU-ČSL ve Zlíně sdělil delegátům, že lidovci se musejí zbavit nálepky klerikální strany. Co podle vás musí strana učinit, aby oslovila i nové voliče? A domníváte se, že se jí to podaří? Přece jen nejde o první vizi tohoto typu.

To je pravda, není to první vize, ale je to téma, které se ve spojení s naší stranou neustále opakuje. My jsme dlouhodobě otevřeni (již od dob Josefa Luxe) všem pozitivním energiím, ale bohužel naše společnost nám nevěří a neustále nás takto nálepkuje. Já nemám problém bavit se se spolustraníkem husitou či evangelistou či bezvěrcem či s kýmkoliv jiným. Je pravda, že se patrně na základních hodnotách a pohledech na svět shodneme spíše s tzv. křesťany, ale vartovat do duše druhých není naší ambicí a zcela jistě není naším cílem a není to podmínkou pro průniky našich názorů. Je mi ale jasné, že se s tímto fenoménem budeme potýkat dlouhodobě. Jediným správným receptem, jak přesvědčit své okolí, je pečeť vlastního života a otevřenost svého chování. Někdy to může být tzv. politicky nepopulární a nevýhodné, ale jsem přesvědčen, že z dlouhodobého hlediska je to pro naši společnost ta nejsprávnější cesta.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…