Starosta Mělníka za ČSSD: Problémem strany je její necharismatický předseda

28.11.2013 7:52

Ctirad Mikeš (ČSSD) je přesvědčen, že vnitrostranický problém ČSSD není v žádném případě vyřešen a při sestavování vlády bude muset předseda obětovat ty, kteří spoléhají na to, že za své služby budou odměněni posty ministrů. Obává se také, že strana neprosadí dva předvolební sliby, které jsou pro její voliče klíčové. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, prozradil ale také své cíle a vize, s nimiž by chtěl příští rok obhájit mandát starosty, a hovořili jsme i o řadě problémů Mělníka.

Starosta Mělníka za ČSSD: Problémem strany je její necharismatický předseda
Foto: archiv starosty
Popisek: MVDr. Ctirad Mikeš starosta Mělníka (Mé město)

Povolební rozkol uvnitř ČSSD pomalu utichá, domníváte se ale, že je situace uvnitř strany vyřešena, nebo je jen tzv. ticho před bouří? Podaří se podle Vás ČSSD sestavit stabilní a konstruktivní vládu, v níž bude moci prosadit své předvolební sliby? Přeci jen se nyní spekuluje o koalici ČSSD, KDU-ČSL a ANO, přičemž poslední zmíněné hnutí se charakterizuje jako pravicový subjekt.

Jsem přesvědčen, že problém není v žádném případě vyřešen. Důvodem je skutečnost, že rozpor není jen v ambicích několika členů sociální demokracie a ve snaze nahradit předsedu ČSSD poslancem Michalem Haškem, ale je i objektivní - v pnutí mezi politikou vlády a potřebami a zájmy regionů. Globalizace totiž postupně snižuje vliv a význam centrálních vlád a posiluje vliv a smysl regionů. Problémem ČSSD ve střednědobém pohledu je její necharismatický předseda. Volič jednoznačně preferuje osobnost, se kterou se může ztotožnit a která mu fiktivně zajišťuje důvěru v jednotu slov a činů. To však neznamená, že správným předsedou má být Michal Hašek. Při sestavování vlády bude muset předseda ČSSD obětovat ty, kteří spoléhají na to, že za své služby budou odměněni posty ministrů. Bohužel těchto volných postů není tolik. Existenčním úkolem předsedy je sestavit vládu. Bohuslav Sobotka se dostane do nezáviděníhodné situace. Poslanecký klub sice podpoří novou vládu, včetně poslanců ČSSD, kteří jsou vůči němu v opozici, ale dále už svému předsedovi nepomohou. Naopak - budou čekat na jeho chyby či chyby vlády, kterou povede. Bohuslav Sobotka ovšem sestaví stabilní vládu, protože na jejím vzniku má zájem faktický vítěz voleb - hnutí ANO, které obsadí klíčové posty - ministerstva financí, vnitra a zahraničí. Obávám se, že ČSSD v takto sestavené vládě neprosadí dva předvolební sliby, které jsou pro její voliče z psychologického hlediska klíčové. Jde o přehodnocení tzv. církevní restitucí a také o zvýšení daní pro vícepříjmové skupiny obyvatele. Nakonec však paradoxně o stabilitě vlády bude rozhodovat úspěch intervence ČNB a skutečnost, zda zástupci hnutí ANO dokážou přijmout fakt, že změna chování úředníků ústředních orgánů státní správy vyžaduje dlouhodobý proces přesahující jedno volební období, a přitom musí být doprovázena zásadními personálními změnami. Předpokládané úspory totiž bez změny chování nelze zajistit. 

Mělník a okolní obce zasáhla v červnu velká voda. Jak situace ve městě vypadá půl roku po povodních?

Město mělo štěstí, hráz vydržela a o přelití hráze rozhodovaly 2 cm. Město mimo dvou lokalit fakticky nebylo vodou zásadně postiženo. O potřebné bylo okamžitě postaráno, včetně finanční výpomoci, a to zásluhou sbírky, která do města dotekla. Za to patří díky všem dárcům. Město řeší povodňové škody na hrázi, na mostu Josefa Straky a na některých komunikacích dotčených enormní zátěží při zpevňovacích pracích na hrázi. 

Pokud pomineme povodně, které do velké míry ovlivnily dění ve městě, jak byste s blížícím se koncem roku hodnotil ten letošní?

Město jako celá společnost se potýká s nesouladem mezi potřebami města a volnými finančními zdroji. Vedení města totiž zdědilo dluh 90 mil. Kč a zároveň potřebu okamžitě zahájit údržbu léta zanedbaného městského majetku, protože hrozí akutní nebezpečí jeho značného poškození. Jedná se o boj s časem - zda dokážeme stabilizovat tento majetek, nebo ne. Okamžitá potřeba zdrojů v této oblasti je 190 mil. Kč a město může uvolnit pouze jednu pětinu. Prostředky jsou investovány do dopravní infrastruktury a do zateplení a oprav budov.

Přepokládám, že nyní je Vaší prioritou rozpočet na příští rok. Jaký předpokládáte, že bude? Jste optimista?

Rozpočtovou prioritou mimo opravy a údržby svěřeného majetku je i potřeba udržet mandatorní výdaje na školství, volnočasové aktivity, tedy do kultury a sportu, do oblasti sociálních služeb a do veřejného pořádku – městské policie. Město takto strukturovaný rozpočet schválilo již 18. 11. tohoto roku. Přiznávám se, že jsem měl letos dojem, že nebude možno takto strukturovaný rozpočet připravit. Nakonec jsme byli po měsících práce úspěšní. A jestli jsem optimista? Ano, jsem, dokonce i co se příjmů města týká.

Chtěl byste příští rok mandát obhájit? S jakou vizí? Co je podle Vás třeba aktuálně v Mělníku změnit nebo zde občané nejvíce postrádají?

Přiznávám se, že funkce starosty města je velmi časově a intelektuálně náročná. Je to o 65 hodinách práce týdně, a to bez delší dovolené. Práce je vysilující, ale domnívám se, že jsme začali řešit problémy města v dlouhodobém horizontu, a proto bych rád i po volbách v příštím roce v této započaté práci pokračoval. Právě zpracovávaný nový koncept územního plánu, který vychází z architektonické soutěže, má nastavit podmínky rozvoje města a zlepšení jeho funkcí. Stále se nedaří zefektivnit výkon veřejné správy tak, aby se občan cítil jako klient a ne jako prosebník.

Počet bezdomovců v ČR roste, což potvrzuje i situace v Mělníku. Na druhou stranu Mělník má pro bezdomovce k dispozici azylový dům. Jsou tak ve městě s bezdomovci nějaké závažnější problémy?

V Mělníku se pohybuje cca 5 bezdomovců, s nimiž nejsou žádné větší problémy. Město provozuje azylový dům, jehož součástí je noclehárna pro 11 osob. Je možné, že s poklesem venkovních teplot bezdomovců ve městě přibude – dle zkušeností předpokládáme do 20 osob. O všechny je město schopné se postarat. Lokality, v nichž se bezdomovci zdržují, monitorují v rámci své pravidelné pochůzkové činnosti strážníci městské policie. Strážníci úzce spolupracují s pracovnicemi odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Je také občanům ve městě dostupné sociální bydlení? A co třeba startovací byty pro mladé?

Město disponuje zrekonstruovaným azylovým domem a také sociální ubytovnou. Máme i 64 startovacích bytů, kde jsou přesně stanovena pravidla a podle nich rada města rozhoduje o jejich přidělení. Byty se přidělují na pět let s možností prodloužení dvakrát o jeden rok. Byty jsou plně obsazeny.

Problémem mnohých měst v blízkosti Prahy je vandalismus a zvýšená kriminalita. Do jaké míry trápí tento problém i obyvatele Mělníka? Jaké preventivní opatření město přijímá? A vítáte v tomto směru také rozhodnutí Ministerstva vnitra posílit od příštího roku počty policistů a hasičů?  Dotkne se nějak Mělníka?

Město se věnuje prevenci kriminality jako takové dlouhodobě a intenzivně. Ve městě máme nainstalován kamerový systém čítající 10 kamer a brzy bude posílen o mobilní kameru. Strážníci městské police mají město rozděleno na 12 úseků a v těchto úsecích monitorují a řeší veškeré problémy hned v zárodcích. Mnohé problémy, především ohledně rušení nočního klidu v centru města, řešíme i ve spolupráci s provozovateli barů apod. I tak se samozřejmě nevyhneme nutnosti likvidovat následky vandalismu – spíše jde o standardní situace, které nejsou důsledkem blízkosti Prahy, ale spíše trendu, kdy mladí návštěvníci barů v brzkých ranních hodinách jdou posíleni alkoholem městem a svou sílu si dokazují na dopravních značkách a dalších zařízeních města. Posílení počtu policistů rozhodně vítám.

Radnice letos na jaře spustila nový parkovací systém, při kterém využívá i moderní technologie, což přináší občanům řadu výhod. Jak se systém osvědčil? S jakou zpětnou vazbou se setkáváte u občanů?

Ukázalo se, že systém využívají stálí motorizovaní návštěvníci Mělníka. Nejvíce občanů se zaregistrovalo po spuštění systému, pak počet zaregistrovaných stoupal mírně. Zkušební provoz ukázal, že je třeba aplikaci doplnit o systém upozornění pro parkující po půl hodině a hodině parkování, zda ještě parkují, či nikoliv. Je ale zajímavé, že za celou dobu provozu se pouze jeden klient zapomněl ze systému po ukončení parkování odhlásit. Město připravuje zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na provozování parkování pomocí mobilního telefonu, neboť je to systém spravedlivý, kdy občan platí pouze za minuty, které k parkování využívá. A je noblesní, protože odpadá shánění drobných a placení v parkovacích automatech. I nadále ovšem i klasické parkovací automaty zůstanou zachovány jako alternativa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…