Starosta Mikulova: ODS je jedinou stranou, která se dokáže postavit bolševizaci Evropy

11.05.2014 11:12

ODS podle starosty Mikulova Rostislava Koštiala (ODS) sešla ze srozumitelné pravicové cesty, přesto má podle něj smysl hodit straně v blížících se eurovolbách hlas. I on sám by chtěl na podzim za stranu bojovat v komunálních volbách a obhájit svůj mandát. Svěřil se nám také s důvody, proč odmítá referendum, jež někteří obyvatelé požadují kvůli budoucnosti historické budovy v centru města, ale i jakékoliv návrhy na zavedení referenda celostátního. A nejen s tím.

Starosta Mikulova: ODS je jedinou stranou, která se dokáže postavit bolševizaci Evropy
Foto: archiv RK
Popisek: Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS)

Za posledních 5 let opustila ODS téměř polovina členů. Myslíte si, že v současné době je schopna ODS, která postupně ztrácí voliče, zvrátit ten negativní trend? Přeci jen je letošní rok supervolební. Jakou šanci dáváte straně na úspěch?

Necítím se být věštcem a nechci předjímat volební výsledky, samozřejmě je potřeba rozlišovat volby do EP, které jsou našimi občany vnímány velmi okrajově, od voleb komunálních, kde si občané volí své obecní zástupce a mnohdy cítí, že jsou takzvaně u toho a že to má smysl. Jsem přesvědčen, že i volby do EP jsou velmi důležité, poněvadž je to jediný prostředek, jak se dá s absurditami, které nám socialistická Evropa přináší, bojovat. Chápu pocit marnosti mnohých voličů, ale nevolit je to nejhorší řešení.

Oproti tomu volby komunální jsou pravým opakem. Dá se říci, že kandidátům vidíme hezky do talíře a mnohdy se rozhodujeme na základě osobní zkušenosti a také na základě viditelných úspěchů, či neúspěchů jednotlivých kandidátů, hnutí či jednotlivců. Pro ODS je to doba, kdy naši kandidáti mohou zúročit svoji práci, výtah silné strany už nefunguje a musí se spolehnout jen na to, jak se v minulosti konkrétní kandidát a jeho spolustraníci chovali, jaké výsledky a reference mohou nabídnout a musí si nechat vystavit závěrečný účet svého dosavadního působení.

Někteří vidí příčinu ,,stagnací preferencí ODS“ v málo charismatickém předsedovi. Vy osobně jste profesora Fialu na předsedu podporoval dlouhodobě. Neobáváte se toho, že sice pan profesor Fiala je velmi erudovaným akademikem, má hluboké teoretické znalosti konzervativního myšlení a politiky, ale nemá politické zkušenosti a nemá takový ten správný „drive“ či charisma velkého řečníka, který dokáže lidi strhnout?

Úlohu charismatického předsedy bych nepřeceňoval, je sice pravdou, že viditelné a špatné vedení může a v minulosti napáchalo velké škody, není to však jen o předsedovi. V minulosti nás poškodily kauzy mnohých straníků a jejich partnerů a zde si dovolím vrátit se opět ke komunálu, pokud se budeme chovat transparentně na nižších úrovních a systematicky ukazovat občanům to, že se umíme chovat tak, jak slibujeme a neuhýbat kvůli osobnímu a stranickému prospěchu ze svých postojů, tak znovu postupnými krůčky přesvědčíme veřejnost, že má smysl nám hodit hlas. Právě zde vidím roli Petra Fialy, protože je schopen přesvědčit v první řadě vlastní členy, že má smysl bojovat za značku ODS. A získat zpět pocit sounáležitosti a hrdosti k této značce. V poslední době jsme svědky odlivu členů, bohužel i těch slušných, pracovitých kolegů, kteří už neunesli ten tlak prostředí a buď zanevřeli na politiku obecně, nebo byli zlanařeni do jiných uskupení. To je nelehký úkol nového předsedy a jeho kolegů v nejužším vedení ODS, znovu přesvědčit pravicovou veřejnost a v první řadě členskou základnu a její sympatizanty, že jsme skutečnou pravicovou stranou a že jsme v levicovém celoevropském prostředí skutečnou a jedinou alternativou, která se současné plíživé bolševizaci Evropy dokáže fundovaně postavit.

Klíčové pro ODS budou především komunální volby, kde byste chtěl obhájit i vy váš mandát. Neobáváte se, že krize ovlivní i je? Setkáváte se vy osobně se značkou ODS s negativními reakcemi obyvatel?

Samozřejmě kandiduji proto, abych obhájil svůj mandát, ale kandiduji také proto, abych obhájil trend, který se mi, a zde je na místě zdůraznit - se svými kolegy v radě města a s většinou zastupitelů města Mikulova, podařilo nastavit. Trend úspěšného města s dobrou ekonomikou, města bez skandálů a viditelnou prosperitou.

Je možné, že se poškození značky, v jejímž tričku opět kandiduji, může na výsledku částečně projevit, ale vývoj posledních let naznačuje, že volič si chce vybírat a já rozhodně nechci svalovat svůj potenciální neúspěch na značku ODS. Pracuji pro naše město již osmý rok a úspěch, či neúspěch přičtu na vrub svého působení.

S negativními reakcemi občanů se setkávám často a již několik let jsou takovéto reakce velmi často oprávněné. Sešli jsme ze srozumitelné pravicové cesty, která měla zaručit všem aktivním, pracovitým lidem, jež po státu chtějí jen to, aby je co nejméně obtěžoval, na cestu zvyšování daní, byrokratického obtěžování všech aktivních občanů a bezbřehého rozhazování veřejných prostředků lidem, kteří parazitují na tomto pokřiveném, v uvozovkách, sociálním systému. To musí skončit. I když právě tyto, mnohdy nepopulární kroky od nás odrazovaly některé voliče a nás svedly na lákavou dráhu kupování si voličských preferencí i za cenu opuštění čitelné, byť v některých vrstvách společnosti zatracované cesty.

Kvůli budoucnosti historické budovy v centru města by se mělo ve městě uskutečnit referendum. Radnice o tom rozhoduje v těchto dnech. Vy osobně jste pro vznik tržnice, nesouhlasíte ale s referendem. Čeho konkrétně se obáváte?

Já jsem zastáncem tržnice v Mikulově, nicméně nemohu přijmout tlak některých populistů, abych se svěřeným majetkem nakládal špatně, zbrkle a neuváženě. Za necelých osm let působení na radnici máme nastaveny standardní postupy, jak se svěřeným majetkem nakládat a musím říci, že se nám maximální transparentnost, ale také uvážlivost, při prodeji vyplatila. Je paradoxem, že iniciátoři referenda o využití bývalé hasičské zbrojnice pro tržnici, když jsem na zastupitelstvu města navrhl hlasování o této nemovitosti a jejím využití pro tržnici, hlasovali v jednom případě proti a dva z nich se zdrželi hlasování a nadále trvají na referendu. Je skandální, že nepodpořili vlastní návrh, o který usilují referendem. To svědčí o jejich snahách zpolitizovat celý proces a ukazuje to, že jim o vůli občanů či majetek města a jeho řádné spravování ve skutečnosti vůbec nejde.

Nabízí se tak i otázka, co vy a myšlenka na celostátní referendum. Podporujete ji? Vláda chce zákon předložit ještě letos.

Jsem zásadně proti těmto populistickým nástrojům, považuji je za nesystémové, a jak jsem se mohl přesvědčit, jsou snadno zneužitelné.

Město má poměrně významnou geografickou polohu. Jaký vliv to má nejen na demografický vývoj, jaký je zde věkový průměr?

Stali jsme se dobrou adresou pro život i podnikání, svědčí o tom zájem aktivních podnikavých mladých lidí se v Mikulově usadit a podnikat či pracovat. Demografické informace v tomto ohledu nemám zpracovány, ale jednám se spoustou mladých aktivních lidí, kteří v Mikulově žijí, pracují a nacházejí zde spoustu příležitostí se seberealizovat. Tito aktivní občané mají moji podporu a jsem vždy připraven jim pomoci.

Nelze však opomenout blízkost ani časovou dostupnost tří mezinárodních letišť, Brno-Vídeň-Bratislava, kterou přirozeně považujete za velkou devízu pro potenciální investory, podnikatele, návštěvníky, ale i obyvatele města. Podařilo se vám tak v poslední době přilákat do města nějakého nového investora nebo jsou nějaké nadějné vyhlídky do budoucna? A jaká je zde aktuální míra nezaměstnanosti? 

Dostupnost tří mezinárodních letišť je neodmyslitelnou součástí nabídky tohoto regionu, mimo přírodní krásy, historii, vinařství, ekologicky čistého prostředí je dostupnost Evropy velkým lákadlem pro podnikavé lidi. V posledních letech se setkávám s mnoha zájemci prakticky z celé Evropy o bydlení a zakořenění v Mikulově, ale i blízkém okolí, protože nejen Mikulov, ale i destinace Mikulovsko nabízí obrovské možnosti všem aktivním a prácechtivým lidem. Malinko to neharmonizuje se statistikou nezaměstnanosti, ale to je způsobeno jen příkladně nedostatečnou a špatnou politikou zaměstnanosti našeho státu. Za posledních několik let se objevilo v Mikulově mnoho investorů, kteří zde již zdomácněli, a co je na tom trendu pozitivní, všichni, kteří zde zakotvili, rozšiřují své aktivity a prakticky znásobují své provozovny. Záměrně nikoho nejmenuji, protože nedělám rozdíly mezi menším či větším podnikem či živnostníkem, všichni jsou u nás vítáni a co je potěšující, jsem z jejich strany neustále ujišťován, že se jim zde líbí a dobře se jim i podnikatelsky daří.

Co naopak lidé v Mikulově nejvíce postrádají?

V poslední době nemám od občanů výrazné požadavky na nějaké konkrétní potřeby, využití bývalé hasičské zbrojnice jsem již okomentoval, občané si přejí lepší infrastrukturu, více dětských hřišť, je zde poměrně silný požadavek na umístění dětí ve školkách do tří let věku a spousta přání, které se radnice snaží řešit v rámci možností v souladu s vypracovaným strategickým plánem rozvoje města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…