Starosta Nového Jičína: ČSSD má ve svých lidech obrovský potenciál

31.08.2014 17:02

Na vládní, krajské i komunální úrovni se podle slov starosty Jaromíra Dvořáka (ČSSD) straně daří a i novou vládu hodnotí kladně. Obavy nemá ani z nových politických uskupení. Čím ale bude chtít přesvědčit voliče? A jak zpětně hodnotí své působení v čele radnice, kde v polovině volebního období vystřídal stranického kolegu Břetislava Gelnara? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Nového Jičína: ČSSD má ve svých lidech obrovský potenciál
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Pane starosto, ani velké množství preferenčních hlasů vám nezajistilo vstup do sněmovny. Jak byste nyní hodnotil působení nové vlády?

Pozitivně. Jsem s vládou spokojený. Myslím si, že dotáhne celé čtyřleté období.

Sněmovní volby vyhrála ČSSD ještě těsně, v eurovolbách skončila již třetí. Jak hodnotíte kondici, v níž se strana nachází před nadcházejícími volbami?

Z mého pohledu se ČSSD na vládní, krajské i komunální úrovni daří. Má ve svých lidech obrovský potenciál. Věřím, že v komunálních volbách uspějeme.

Ptala jsem se i proto, že i vy sám byste chtěl obhájit váš mandát. Nemáte obavu z nových hnutí? V jaké ze stran či osobností shledáváte největší konkurenci?

Obavu nemám. S řadou z nich máme podobný program a podobnou představu o směřování Nového Jičína. Nejvzdálenější našim názorům je místní ODS.

Čím budete chtít přesvědčit voliče? Jaké jsou vaše plány pro následující volební období?

Doufám, že si občané všimli, co všechno se podařilo udělat. Téměř 60 milionů korun bylo vloženo do IPRM – revitalizace sídliště Dlouhá, přes 50 milionů pokryla dotace. Přibližně 17 milionů korun bylo investováno do regenerace sídliště Bezručova-Riegrova, přes 7 milionů korun šlo z dotace. Do školských zařízení jsme investovali 150 milionů, dokončuje se cyklostezka Nový Jičín – Hostašovice. Při květnových povodních jsme ocenili význam nového varovného a vyrozumívacího systému, jehož součástí je i bezdrátový městský rozhlas. Poměrně náročné bylo dotáhnout do konce vybudování Lesoparku Skalky. Vloni byl otevřen nový separační dvůr. Náklady dosáhly téměř 12 milionů korun. 90 procent uhradila dotace. Z rozpočtu města bylo vybudováno hřiště pro seniory. Vybudování kanalizace v městských částech Žilina a Loučka stálo více než 70 milionů korun, přes 40 milionů korun bylo zaplaceno z dotace.

V dalším období bychom rádi pokračovali ve vizi, kterou jsme začali realizovat. Chceme dokončit revitalizaci sídlišť, dotáhnout do konce rekonstrukce a zateplení škol a bytových domů, pokračovat v projektu „bezpečně do škol“. V Novém Jičíně chybí kulturní dům a také usilujeme o záchranu dvou Hückelových vil, které byly v minulosti prodány a chátrají. Rekonstrukci potřebuje vnitřní i venkovní bazén.

Jaký problém je třeba v Novém Jičíně vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Právě zmiňovaný bazén. Letos se nám bohužel nepodařilo opravit jeho střechu. Do výběrového řízení se přihlásily firmy, které nesplnily zadávací podmínky. Takovou situaci ale nelze předvídat ani ovlivnit. V příštím roce však chceme a musíme opravu bazénu zvládnout.

Starostou jste se stal v polovině volebního období. Nelitujete svého rozhodnutí naskočit do rozjetého vlaku? A když se ohlédnete zpět, jak byste své působení v čele města hodnotil?

Hodnotit musí a budou občané. Svého rozhodnutí nelituji. Podařilo se uskutečnit hodně projektů, ze kterých mám radost. Ale přiznávám, že jsem si u řady věcí myslel, že půjdou prosadit a uskutečnit rychleji.

Počátkem roku spustila novojičínská radnice pilotní projekt, který má zadluženým rodinám pomoci řešit jejich složitou finanční situaci v návaznosti na bydlení a zároveň pomoci městu získat peníze, které mu občané dluží na nájemném. Jak se projekt osvědčil? A kolik aktuálně neplatiči městu dluží?

Byli jsme první v republice, kdo s tímto systémem přišel a vyzkoušel ho. Projekt se osvědčil a dnes nás dokonce žádají o radu, jak vymáhat dluhy bez zásahu exekutora, jiná města a obce. K 31. prosinci 2013 činil dluh občanů na nájemném vůči městu 10,5 milionu korun. Tento dluh se kumuloval téměř dvacet let. Proto jsme rádi, že dnes dlužná částka neroste, dlužníci nepřicházejí o střechu nad hlavou a město o možnost vymáhat dlužné částky. Za osm měsíců, kdy u nás koordinátor prevence dluhů funguje, se celkový dluh snížil o 250 tisíc korun.

Podle informací Deníku chce město reklamovat kanalizační šachtice, které nezvládají nápor přívalových dešťů. Jak se celý spor aktuálně vyvíjí? 

Pokud máte na mysli šachtici v místní části Žilina, v ulici U Lomu, kterou obnažila velká voda při jarních záplavách, tak tady stále probíhá reklamační řízení. Situace je dost komplikovaná. Čekáme na vyjádření zhotovitele, projektanta a provozovatele kanalizace.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Běžte volit. Jen tak můžete ovlivnit, kam bude vaše město či obec směřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…