Starosta ODS: Do dvou let strana ukáže, že má v české politice nezastupitelnou úlohu

25.04.2014 10:19

Květoslav Tichavský (ODS) je rád, že se ODS zbavuje prospěchářů. „Nejvíc to platí o komunální politice, kde teď probíhá jakýsi nábor do hnutí pana Babiše.“ Nedomnívá se také, že je strana v letošním roce bez šancí. I on sám by chtěl obhájit svůj mandát starosty Uherského Hradiště. Čím chce přesvědčit voliče? Řeč byla i o blížících se eurovolbách, budoucnosti EU či našem členství v Unii.

Starosta ODS: Do dvou let strana ukáže, že má v české politice nezastupitelnou úlohu
Foto: archiv KT
Popisek: Starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS)

Uplynula nějaká doba po kongresu ODS, který zvolil nové vedení. Jak se díváte na to, kam ta strana směřuje? Vidíte tam nějakou pozitivní změnu?

Tak jako to čeká každou politickou stranu, ODS se konečně zbavuje prospěchářů, kteří si vytvořili zištné vazby a závislost na nesolidních podnikatelích. Zároveň od nás odcházejí schopní jednotlivci, kteří si za každou cenu chtějí udržet po volbách své funkce. Nejvíc to platí o komunální politice, kde teď probíhá jakýsi „nábor“ do hnutí pana Babiše. Pokládám za pozitivní, že v ODS zůstává její tvrdé jádro, lidé s čistým svědomím. A také jsem přesvědčen, že s novým vedením strany, zejména s předsedou Petrem Fialou, se během dvou let ukáže, že naše strana hraje v české politice nezastupitelnou úlohu.  

Letošní rok je supervolební. Jako první nás čekají volby do Evropského parlamentu. Máte nějakou představu o tom, jak pro ODS volby dopadnou? Podle agentur zjišťujících veřejné mínění občanů a potažmo voličů mnoho šancí na úspěch vaše strana totiž nemá... Jaký výsledek byste považoval za úspěšný?

Na rozdíl od agentur, které nejen zjišťují, ale hlavně interpretují volební preference, rozhodně nemám dojem, že ve volbách do EP jsme bez šancí. Stačí si přece připomenout dlouhodobě negativní trend spokojenosti a názorů našich lidí na členství v EU. Šance prostě vidím jako vyrovnané. Odhad kvantifikace volebních výsledků ovšem přenechám jiným prognostikům.

A co vy a EU? Václav Klaus přišel před časem s myšlenkou, že by bylo správné z EU vystoupit. Jak se na to díváte? A podepsal jste petici strany proti euru, kterou spustila v březnu?

Při vší úctě k Václavu Klausovi se nedomnívám, že bychom měli z EU vystupovat. Ale také si myslím, že naší republice nemůže toto uskupení, vedené zájmy Německa a Francie, cokoliv diktovat. V tomto smyslu se také ztotožňuji s „Peticí pro korunu“ Jana Zahradila a jsem přesvědčen, že našemu případnému přijetí eura by mělo předcházet referendum.

Podle prezidenta Zemana by měly mít rozdělování peněz z evropských fondů v rukou samotné obce a města. Prezident má pochyby o tom, že kraje je přidělují efektivně. Uvítal byste to?

Pan prezident nám vymyslel celou řadu inovací. Většinou se zakládají na poznatku, že každé řešení má vždy své výhody i nevýhody. Žádné nemůže být v demokracii zcela ideální, protože vždy je to rozhodnutí politické. V tomto ohledu by pan prezident mohl také uvažovat třeba o alternativě, že kraje prostě zrušíme a o efektivitě by mohli rozhodovat třeba odborníci z Agrofertu.

A jaká je úspěšnost města v čerpání dotací? Jaké projekty byste zmínil?

Město Uherské Hradiště patří mezi mimořádně úspěšné žadatele o dotace. Celkem by město mělo obdržet za rok 2013 téměř 60 mil. Kč. Z konkrétních projektů bych zmínil např. revitalizaci veřejných prostranství v centru města, úpravu Komenského náměstí a jezuitské zahrady a jeden z několika běžících projektů v areálu parku Rochus.

I vy byste chtěl letos obhájit váš mandát. Čím chcete přesvědčit voliče v Uherském Hradišti? Jaké jsou vaše priority?

Myslím, že nejlepší argumentací jsou výsledky, které v Uherském Hradišti ODS dosáhla za celou dobu, kdy jsem na radnici. Dlouho opakovaně říkám, že v personálních rozhodnutích plně respektuji usnesení sněmů. Pro mě je rozhodující, jak se na nás dívají naši voliči. Jak hodnotí každého z nás, jakou zkušenost s námi udělali. To je stejně tak důležité jako priority zakotvené ve volebním programu. Ten si ovšem zasluhuje podrobnější výklad, než nám umožňuje rozsah tohoto textu.

Co vás naopak nyní nejvíce trápí, ale není ve vašich možnostech to vyřešit?

Jsem dost smutný z toho, že poslední parlamentní volby a současná vláda v lidech vzbuzují velká nereálná očekávání. Úměrné tomu bude všeobecné zklamání. Trápí mě celý koncept politiky, jak se u nás dlouhodobě praktikuje. Domnívám se, že jednou se musí prosadit věcná, rozumná a konsenzuální politika, která se nebude měnit po každých volbách.

Fungování koalice pokládáte za velmi uspokojivé. Jak byste ale hodnotil práci opozice na vaší radnici? A neobáváte se v souvislosti s blížícími se volbami negativní kampaně?

Opozice je prostě opozice. Nemusí se nám líbit, ale je vždycky důležitým korektivem, zpětnou vazbou, která nás někdy nevybíravými prostředky nutí co nejlépe zdůvodňovat a obhajovat každé rozhodnutí. A volební kampaň? Vždycky bude konfrontační, zkratkovitá, účelová. Důležité je, aby potom, až bude po volbách, zvítězil zdravý rozum a dokázali jsme utvořit smysluplnou koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…