Starosta Orlové: Z hlediska další perspektivy se rozhodl Hašek velice dobře

14.05.2014 16:03

Volební průzkumy jednoznačně ukazují na růst preferencí ANO a pozvolné oslabování ČSSD. Starosta Jaromír Kuča (ČSSD) se však obává toho, že ANO zvítězí nad ČSSD v komunálních volbách výrazných rozdílem a můžeme tak očekávat iniciaci mimořádných parlamentních voleb. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme hovořili nejen o preferencích a situaci uvnitř ČSSD, ale i o velmi vypjaté atmosféře na radnici. Byť je v čele města teprve rok, v politice působí řadu let. Jaké jsou ale jeho cíle do budoucna? A jaké investice radnice plánuje v nejbližší době?

Starosta Orlové: Z hlediska další perspektivy se rozhodl Hašek velice dobře
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Na základě doporučení strany se vzdal Michal Hašek svého poslaneckého mandátu. Proti doporučení se však postavil hejtman Josef Novotný a Jiří Běhounek. Co vy na to? Nakolik to podle vás prohloubí již tak nestabilní poměry uvnitř strany či její preference?

ČSSD je známá tím, že uvnitř mezi jednotlivými členy neustále dochází ke sporům. Nejinak tomu bylo mezi Sobotkou a Haškem, kdy přes veškeré proklamace již dávno latentně mezi oběma stoupalo napětí. V loňském roce tomu nebylo jinak, kdy Hašek takticky nezvládl vzniklou situaci a téměř jasné vítězství proměnil v děsivou prohru, nikoli však konečnou. Na straně druhé Sobotka z nepatrné naděje vydobyl maximum. Tím ale vzájemné soupeření nekončí a dočkáme se zřejmě nového střetu. Hašek se stačil vzpamatovat a z hlediska další perspektivy se rozhodl velice dobře, když si ponechal mocenskou pozici jako předseda asociace hejtmanů. Znovu získal podporu části členů ČSSD, jelikož na rozdíl od některých se podvolil rozhodnutí ústředního výboru.

I poslední průzkumy ukazují pokles či stagnaci v preferencích ČSSD, naopak hnutí ANO posiluje a upevňuje své pozice. Co se tak musí stát, aby se situace obrátila? Přeci jen letošní rok je supervolební.

Volební průzkumy jednoznačně ukazují na růst preferencí ANO a pozvolné oslabování ČSSD. K tomu se ještě přidává fakt, že skutečný vůdce ANO Babiš se dokázal dostat do čela popularity našich politiků. Tato skutečnost svědčí o krizi tradičních stran, které nejenže jsou zatíženy různými skandály, ale i vnitřní nesvorností, nedodržování programů a špatnou mediální strategií, jež nereflektuje současnost a opakovaně mate své voliče. Babiš mluví k občanům srozumitelně, jasně a trpělivě rozplétá mnohé kauzy a vlastně pokračuje ve volební kampani. Rovněž ANO, které sdružuje silné individuality, projde svým vývojem, jehož důsledkem bude drolení organizační struktury. A právě v tomto okamžiku bude zapotřebí nový impulz, nová akce, jež dokáže stmelit rozkolísané řady. Onen okamžik přijde po komunálních volbách, a pokud ANO zvítězí nad ČSSD výrazných rozdílem, můžeme očekávat iniciaci mimořádných parlamentních voleb.

Vy jste starostou teprve rok, jak jste se ale svěřil pro naše stránky, s obhajobou mandátu nepočítáte. Budete se ale pokoušet kandidovat, nebo co je pro vás cílem do budoucna? Budete chtít nadále zůstat v politice?

Jsem opravdu starostou pouze rok a přijetím tohoto mandátu jsem se pokusil řešit komplikovanou situaci ve městě. Nyní však u nás nastal čas generační obměny, kdy by se měla komunální scéna oživit novými podměty, novou strategií a pružnějším přístupem vůči těm, kteří poněkud mylně odsunují politiku na druhou kolej. Tím, že projeví nezájem o věci veřejné, nic nevyřeší. Politika si je najde sama a bude vstupovat do jejich osobního života. Domnívám se, že mám dostatek zkušeností, které je nutno prožít, jinak padají zbytečné chyby. Rád proto pomohu při hledání různých řešení, bude-li ovšem zájem.

A proč jste se vlastně rozhodl stát politikem? Dnes je funkce politika vnímána převážně negativně. Nelitujete tak svého rozhodnutí?

K otázce, proč jsem se vlastně rozhodl stát politikem, uvádím: Do politiky jsem byl vtažen během studií kolem roku 1966. Tehdy došlo i u nás k politickému uvolnění a pokrok kulturní oblasti ukazoval, jaká může být budoucnost. Jako mladý člověk jsem uvěřil v možnost změny a nehodlal jsem zůstat stranou. Zapojil jsem se do studentského hnutí, které vyústilo ve zrod Svazu vysokoškolského studentstva, kde jsem fungoval v jeho předsednictvu. V prosinci 1968 jsem odjel do Moskvy na jednání s Komsomolem, přičemž jsme po mém návratu přerušili oficiálně s touto organizací veškeré kontakty. Následné kroky byly jednoznačné. S vysokoškolským titulem jsem se musel vyučit elektrikářem a na montážích jsem setrval až do roku 1990. Poté jsem byl osloven exilovou sociální demokracií a podílel jsem se na obnovování ČSSD. Další vývoj už byl samozřejmý.

Byť i nové vedení města bylo od počátku dosti různorodé a ideologicky často protichůdné, přesto jste se domníval, že jsou v něm politikové, kterým jde primárně o budoucnost města. Bohužel nestabilita na radnici pokračuje. Naposledy minulý týden rezignoval místostarosta za TOP 09 Rostislav Šajar a ještě předtím vypověděl koaliční smlouvu. Co vy na to? A jak byste tak nyní, s odstupem času od vašeho zvolení, hodnotil poměry na radnici?

K nestabilitě na radnici uvádím: Komunální politika se podstatně liší od celostátní, čehož jsou důkazem i různorodé a v podstatě nesystémové koalice. Obecní politiku však dělají konkrétní občané a mnohdy se v orgánech řídících měst sejdou sousedé, kteří vyznávají odlišná ideologická stanoviska, přesto však mezi sebou nemají osobní rozepře. Zkrátka na komunální úrovni jde především o řádný chod obce a její prosperitu, přičemž „stranická trička“ se oblékají až před volbami. Ne všichni však tuto zásadu vyznávají, ale přes zažité skutečnosti jsem přesvědčen, že tomu tak má být. Zkrátka můžeme pracovat pouze s takovým materiálem, jaký je k dispozici. V našem případě bylo málo vůle ke kompromisu, ale přesto bych se opět o podobné řešení pokusil.

V únoru byl také jednomyslně odvolán radní za ČSSD Richard Adamus, který je podezřelý z korupce při legalizaci pobytu cizinců. Co na jeho obvinění říkáte? A především, Richard Adamus nadále zůstal zastupitelem a členem strany, neobáváte se tak, že to stranu poškodí? Již v minulosti jste jej vyzvali k odchodu.

Případ Adamus pochopitelně zahýbal ve městě veřejným míněním. Došlo k jeho odvolání z rady, nyní sám rezignoval na svůj poslanecký mandát. Členem ČSSD nadále zůstává, ctíme totiž presumpci neviny a počkáme si na výsledek vyšetřování. V současné době je již na svobodě a nezávislý soud rozhodne o jeho vině či nevině. Pokud se vznesená obvinění prokážou, půjde o jeho osobní selhání, která budou mít odpovídající důsledky. Jsem přesvědčen, že se jednalo o jeho aktivitu, která neměla žádnou spojitost se stranickou činností, a doufám, že to tak chápou i naši občané.

Zastupitelé nepodpořili soukromého investora, který od státu žádal dotaci, aby mohl bývalou školu v Orlové-Zimném dole přestavět na objekt s 14 byty, v nichž by mohly bydlet matky s dětmi, které opouštějí azylový dům. Soukromý investor z Ostravy prý na tento popud rekonstrukci zastavil. Co tak bude s chátrající budovou nadále?

Současný majitel objektu ZŠ v Zimném dole pan Otisk si tisku stěžoval, že město nevydalo souhlas nutný k získání dotace na rekonstrukci objektu. Podle dotačních podmínek musí být nájemníky takto vybudovaných bytů osoby, které splňují určitá kritéria, mezi nimiž se nenachází účel bydlení matek s dětmi. Udělit panu Otiskovi souhlas by znamenalo dát mu volnou ruku, kdo z cílové dotace bude v objektu bydlet (např. osoby opouštějící výchovná zařízení, osoby se statutem uprchlíka atd.), což by určitě místní občané nepřivítali. Chtěl bych pouze podotknout, že mezi podáním žádosti o souhlas města a projednáním v zastupitelstvu pan Otisk žádost 3x změnil.

Obyvatelé Orlové-Zimného dolu již delší dobu volají po opravách komunikací, zničených stavbou kanalizace. Radnice se problém snaží řešit. Jak konkrétně a kdy dojede k nápravě?

S budováním kanalizace došlo k devastaci silničních povrchů, kdy je nejhorší situace právě v Zimném dole. V současnosti došlo k záchovné údržbě v nejproblematičtější Klášterní ulici, kdy za pomoci 487 tun asfaltobetonové směsi bylo prostřednictví firmy Jankostav ošetřeno 380 metrů čtverečních plochy. Rovněž probíhá stavební povolení na kompletní rekonstrukci této komunikace. V běhu jsou práce na ulici K Holotovci a došlo k zapravení všech rýh po kanalizaci vyjma ulice Petřvaldské, kde dojde k dodatečným přeložkám. S její úpravou se počítá v 31. týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …