Starosta Protivína: Svoboda je to nejvíc, co máme

05.12.2015 14:09

17. listopad je jednoznačně největším milníkem ohledně svobody a já nejsem v žádném případě zklamán, ba naopak. Omezení osobní svobody si tak nyní dokážu představit jen v krajním případě, říká Jaromír Hlaváč (ODS). Starostou je již od roku 2002. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se ohlédl nejen za uplynulými roky, ale především se svěřil se svými plány do budoucna. A nejen s tím. Na rozdíl od jiných měst se radnici daří nejen čerpat dotace, je ale i v dobré finanční kondici. Co stojí za tímto úspěchem?

Starosta Protivína: Svoboda je to nejvíc, co máme
Foto: vyletdoprotivina.cz
Popisek: Protivín

V loňských volbách jste již počtvrté obhájil mandát starosty, což vám umožňuje nejen dokončit projekty z předchozích let, ale máte tak i mnohem více prostoru namířit město určitým směrem. Máte představu, co pro město udělat z dlouhodobějšího hlediska?

Minulý rok se mi podařilo obhájit post starosty již počtvrté a samozřejmě tato doba strávená na radnici má velký význam pro možnost plánování a nasměrování města s poměrně velkým předstihem a s důrazem na priority, které si vytyčíme. Plánujeme orientačně alespoň čtyři roky dopředu, abychom mohli jednak zajistit akce projektově, jednak měli možnost hledat cestu, jak je uhradit alespoň z části z jiných než vlastních finančních zdrojů. Právě proto, že jsem tady čtvrté volební období včetně celé party kolem mě, se městu daří uskutečňovat plány, které jsme si již od roku 2002 dali.

Co nového naopak plánujete ve městě v příštím roce?

V každém roce plánujeme poměrně velmi rozsáhlé investice a pro rok 2016 máme připravenou řadu projektů, a to výstavbu kanalizace v obci Myšenec, pokračování rekonstrukce domu s pečovatelskou službou, vybudování kanceláří městského úřadu, opravu školní jídelny, rekonstrukci zdravotního střediska a rozsáhlé rekonstrukce vozovek včetně inženýrských sítí.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválen? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet ještě schválený nemáme, nicméně projednán v radě již byl a vychází z předpokladů, kde příjmová stránka se shoduje s výdajovou, tudíž je navržen jako vyrovnaný. Rozpočet bude zastupitelstvem města schvalován v prosinci a nikdy v historii od mého zvolení naše město nemělo rozpočtové provizorium.

Jak jste se pochlubil pro naše stránky, na všechny akce spojené s opravou majetku zničeného povodní se vám podařilo získat dotace. Jak významným zdrojem příjmu jsou pro město dotace? A jste vy sám jejich příznivcem?

Ohledně dotací – naše město bylo za posledních 13 let velmi úspěšné v získávání dotačních titulů, podařilo se nám obdržet cca 300 mil. Kč a pomocí těchto dotací jsme mohli jednak opravit veškerý majetek zničený povodněmi a jednak rozvíjet město podle našich představ. Avšak obecně nejsem velkým příznivcem dotačních titulů, spíše bych preferoval zvýšení příjmů měst v rámci rozpočtového určení daní a snížení alokací dotačních titulů jednotlivých ministerstev, protože si myslím, že z dlouhodobého hlediska je jednodušší a spravedlivější plánovat investiční činnost v symbióze s rozpočtem města, než čekat na to, zda budeme či nebudeme úspěšní v získávání dotací, a zároveň si dovolím říct, že města znají přesně nutnost směrování investic do svého majetku oproti centrálním dotačním titulům. Pro nás je nejdůležitější získání dotačních titulů na infrastrukturu obecně a na to momentálně není vypsán žádný dotační titul na obnovu, pouze na novou výstavbu, což je pro naše město problém.  

Radnice je také ve velmi dobré finanční kondici. Jaký je váš recept na efektivní hospodaření?

Ano, jsme ve velmi dobré finanční kondici, což ovšem neznamená, že nepotřebujeme více finančních prostředků, protože dlouhodobá zanedbanost měst z dob socialismu je velmi vysoká. Náš recept na efektivní hospodaření je následující: Říkat lidem pravdu, že nic není zadarmo a ve skutečnosti čím méně nákladný je život obyvatel ve městě, tím je zhoršená možnost investovat. Cokoliv se obecně odpustí, je to vždy a jen na úkor investiční činnosti.

Starostou jste od roku 2002. Do politiky jste ale poprvé vstoupil již mnohem dříve, a to v roce 1990. V čem se podle vás za tu dobu proměnila politika k lepšímu či horšímu?

Starostou jsem od roku 2002 a podle mého názoru politika na našem městě je pořád stejná a parta lidí, která to se mnou již 13 let dělá, je stejně nastavená a priority se mezi námi prolínají a nemění. Ideální pro politika je, aby byl čitelný, aby názorově neběhal zleva doprava.

Podle nedávného průzkumu agentury SANEP představuje 17. listopad 1989 pro většinu občanů České republiky začátek nové svobodné éry, ale i změnu k horšímu a velké zklamání. Podle 65 % dotázaných se rozhodně heslo Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí nepodařilo naplnit. Více než 53 procent obyvatel není spokojeno s aktuální politickou situací a 45 % dotázaných míní, že nejsme vyspělou demokratickou zemí. Jak se na to díváte vy sám?

Ano, 17. listopad je jednoznačně největším milníkem ohledně svobody a já nejsem v žádném případě zklamán, ba naopak. Myslím si, že patříme mezi středně vyspělé demokratické země a je nutné rozlišit politiku parlamentní od politiky obecních zastupitelstev. Hodnocení „velké politiky“ není pro města věcí významnou, avšak i přesto mohu říct, byť jsem velký pravičák, že nemám s politikou od 90. let velké problémy.

V souvislosti s terorismem a událostmi v Paříži se mluví o lidských právech a možnosti jejich omezení kvůli bezpečnosti. Měla by se tato práva znovu definovat? A byl byste vy sám ochoten vyměnit větší bezpečnost za menší osobní svobodu?

Právě proto, že jsem velký pravičák, mám velký problém se ztrátou osobní svobody, a tudíž bych byl ochoten jen v mizivém procentu přesně definovaných případů si tuto osobní svobodu nechat omezit, protože jakékoliv omezení je jednoduše zneužitelné. Svoboda je to nejvíc, co máme.

Abychom rozhovor zakončili pozitivně. Na jaké kulturní či společenské akce byste pozval občany v souvislosti s blížícími se Vánoci?

Dovolte mi vás pozvat do našeho města na Novoroční odpoledne, které má již 13letou tradici a je zakončeno největším ohňostrojem na jihu Čech, jímž vrcholí oslavy vstupu do nového roku.

Máte na závěr nějaký vkaz pro občany?

Na závěr mi dovolte, abych vám popřál do nového roku zejména hodně štěstí, zdraví a spokojenosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…