Starosta Rakovníka: S vývojem v ODS po kongresu jsem spokojený

17.05.2014 15:19

Úspěchem by podle starosty Zdeňka Nejdla (ODS) bylo získat v nadcházejících volbách čtyři europoslance a více než 15 % hlasů. Odchod řady členů ze strany vnímá též pozitivně. Naopak skeptický je k nové vládě. „Vláda toho mnoho naslibovala, ale výsledek zatím nic moc.“ Loni na podzim neúspěšně kandidoval do sněmovny a letos by se chtěl pokusit obhájit mandát starosty. S jakým cílem? Nejen na to se ptala naše redakce.

Starosta Rakovníka: S vývojem v ODS po kongresu jsem spokojený
Foto: redakce
Popisek: Zdeněk Nejdl

V souvislosti s krizí ODS jste vkládal naděje do kongresu strany. Od kongresu již uplynula nějaká doba. Jak byste hodnotil to, kam strana směřuje? Vidíte nějakou pozitivní změnu? Na preferencích se to zatím moc neprojevilo.

S vývojem v ODS po kongresu jsem spokojený. I u nás ukončilo členství asi 20 % bývalých členů, ale nebyli to žádní aktivní členové, proto jejich odchodu nelituji. Musíme být čitelnou pravicovou stranou a snažit se z této pozice získat voliče. Věřím našemu předsedovi, když říká: „Pokud nemáte čitelnou a srozumitelnou politiku, nehájíte zájmy konkrétních voličských skupin, což se v minulosti stalo ODS, tak nemůžete být úspěšní.“ Je dobře, že naše preference dále neklesají.

A prozradíte nám váš typ na výsledek eurovoleb? Jaký výsledek by byl za současné situace pro ODS úspěch?

Typ zatím nemám, jsem ale optimista. Úspěchem by bylo získat čtyři europoslance a více než 15 % hlasů.

Jestliže se pozastavíme u EU. Důvěra Čechů v unii klesá a ODS je známá svým negativním postojem k členství a především k euru. Naopak nová vláda spolu s prezidentem jsou výrazně prounijní. Co vy na to? V čem vidíte negativa, ale také pozitiva, členství?

Pokud EU bude lidem život jen ztrpčovat, budou lidé důvěru v EU ztrácet. Myslím si, že obecně ODS proti EU a euru nebude nic namítat, pokud to bude pro naše občany výhodné. Určitě existují některé problémy všech Evropanů, které je výhodné řešit společně, je výhodná ekonomická integrace. Jsou oblasti, ve kterých by si státy měly rozhodovat samy. Naši europoslanci to veřejnosti sdělují dost jasně.  

Na podzim jste neúspěšně kandidoval do sněmovny. Jak byste nyní hodnotil novou vládu?

Vláda mnoho naslibovala, ale výsledek zatím nic moc. Pokud dojde podle předpokladu k hospodářskému růstu, asi toho tato vláda moc nezkazí. Trochu mne mrazí, když slyším, že hnutí má prostředky i sílu, aby se situace zlepšila. Jsem přesvědčen, že nebylo vše špatné. Úředníci přibývají, do funkcí dosazuje vláda svoje lidi.

Podařilo se vám již přesvědčit Ministerstvo obrany, aby uvalilo na místní kasárny stavební uzávěru? A uvedlo ministerstvo ve svém rozhodnutí konkrétní důvody, proč s vydáním stavební uzávěry nesouhlasí? Jaké? Kasárny jsou již od ledna uzavřené a obyvatelé se obávají, aby se z nich nestaly ubytovny pro sociálně slabé.

Stavební uzávěru vyhlašuje rada města. Ta to prozatím neudělala, protože Ministerstvo obrany zaslalo nesouhlasné stanovisko. Důvodem nesouhlasu je plánovaný prodej areálu. Zatím jsem s ministerstvem nejednal. Věřím, že se z kasáren ubytovny pro sociálně slabé nestanou. 

Jak byste ve městě celkově hodnotil kapacitu sociálního bydlení? Plánuje město v tomto směru nějaké investice?

Tak především nikdo zatím neřekl, co je to sociální bydlení, a každý si pod tím můžeme představit cokoliv. Město v kritériích pamatuje na byty ve výjimečném případě. Město může začít uvažovat o nějaké „výstavbě" sociálních bytů, až bude jasné, co je to sociální bydlení a jaké jsou k němu podmínky.

Letos byste chtěl obhájit mandát. S čím do voleb jdete? A jestliže ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Rád bych kandidoval jako lídr na kandidátce ODS, s cílem volby vyhrát. Pokud budu nominován a budu zvolen do zastupitelstva města, budu se ucházet o funkci ve vedení města. Věřím, že bude zájem o spolupráci se zvolenými zastupiteli za ODS, že bude s kým spolupracovat. Pracujeme na novém územním plánu, což bude velice důležité. Jsme ve fázi zadání. Bude ho schvalovat již nové zastupitelstvo. Máme připravené různé projekty, máme zásobník projektů, který průběžně aktualizujeme. Prioritou bude navázat na to, co se daří, odpovědně hospodařit, investovat do rozvoje, omezovat regulace, pomáhat aktivním a potřebným, odměňovat za dobrou práci, pečovat o majetek a životní prostředí, o veřejný pořádek… Prostě se v mezích daných zákonem starat o to, aby se občanům ve městě dobře žilo, být otevřený a transparentní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…