Starosta Říčan: Jsou tu ještě ti, kteří skutečně tahají za nitky a mají ruce čisté

09.07.2013 15:16

Říčany nedávno zažily padesátiletou povodeň. Jaké způsobila ve městě škody a kdo městu nejvíc pomohl? Na Říčansku pramení několik významných pražských říček a povodeň podle starosty Vladimíra Kořena ukázala, jak jsou Říčany z hlediska protipovodňové ochrany Prahy důležité. Je ale podle něj potřeba připravit smysluplné projekty. Město se také dlouhodobě potýká s nárůstem velkého množství lidí, kteří hledají bydlení v okolí Prahy, v důsledku čehož se ale stávají základní služby v Říčanech nedostatečné. Jak se to snaží starosta řešit? A jaké investice čekají město v oblasti infrastruktury?

Starosta Říčan: Jsou tu ještě ti, kteří skutečně tahají za nitky a mají ruce čisté
Foto: red
Popisek: Starosta Vladimír Kořen (vpravo)

Co podle vás způsobilo demisi Nečase, potažmo pád celé vlády? A jak celou kauzu vy osobně vnímáte?

Omlouvám se, ale nedokážu ty příběhy plnohodnotně uchopit. Je to mimo mé chápání, informační zdroje a znalost právních detailů. Chuť to ale má až absurdní. V informační společnosti navíc můžou aktéři téhle kauzy záměrně dávat příběhům určitou „faleš“. Jsem naštěstí jen zmatený divák. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu spolu se státním zástupcem každopádně prokázali velkou míru odvahy a věřím, že mají celou akci do detailu analyzovánu. Všichni, kteří najdou odvahu pronikat do složitých klientelistických struktur české politiky, zasluhují obdiv a respekt. Ne vždy se podaří chytit někoho přímo s „vínem“ a pak se pochopitelně objevuje spousta otazníků. Budou rozhodovat otázky a odpovědi na úrovni úmyslu, právního vědomí a naplnění skutkové podstaty. No a pak jsou tu ještě ti, kteří skutečně tahají za nitky a mají ruce čisté, protože vlastně jen ukazují palcem nahoru a dolů.  Bude to složité a k nalezení spravedlnosti bude zapotřebí opravdu moudrých lidí. Abych se nerozkecával: Demisi způsobilo vážné podezření ze spáchání hned několika trestných činů a je dobře, že v takovém případě politici odstupují.

Jaké škody napáchaly v Říčanech povodně a jaké budou náklady na opravy?

V Říčanech jsme si prožili padesátiletou povodeň, která naštěstí neznamenala ohrožení většího množství rodinných domů. Největší problémy jsme měli a stále máme na našem největším rybníce. Voda přetekla přes hráz, objevily se v ní průsaky a museli jsme před další očekávanou povodňovou vlnou udělat v hrázi radikální zásahy. Pod námi jsou hustě obydlené pražské čtvrti a protržení rybníku by přineslo určitě velké problémy. Na Říčansku pramení několik významných pražských říček - Rokytka, Říčanka nebo Botič. Myslím, že povodeň ukázala, jak jsme z hlediska protipovodňové ochrany Prahy důležití. Je potřeba připravit smysluplné projekty. Voda u nás může dostat víc prostoru, kaskáda rybníků může vzít vodě dravost a zpomalit povodňovou vlnu, cílenými výsadbami mezí a remízků a tvorbou malých rybníčků lze v zemědělské krajině dosáhnout pomalejšího odtoku při bouřkách. To je budoucnost, ale vraťme se k současnosti. Škody v Říčanech máme největší na Mlýnském rybníku. Celkové náklady na obnovu území po povodni odhadujeme na zhruba 80 milionů korun.     

Jak byste celkově hodnotil zvládnutí celé situace? Kdo vám nejvíce pomohl?

Určitě pozitivně vnímám koordinaci s pražským magistrátem a Středočeským krajem. Středočeský hejtman Josef Řihák i pražský primátor Tomáš Hudeček situaci v Říčanech bedlivě sledovali, osobně oba dva přijeli zjistit, jak to s Mlýnským rybníkem vypadá. Praha pomohla s akutními pracemi na hrázi, minulý týden odsouhlasili pražští radní poskytnutí daru ve výši takřka 1 milion 400 tisíc korun. Středočeský hejtman zase přislíbil dlouhodobou pomoc při hledání financí na rekonstrukci hráze a zvýšení retenčního prostoru rybníka. Přislíbil i bezúplatný převod pozemků, které se nacházejí pod hrází a patří středním Čechám. Pomohla i Vězeňská služba ČR, která poskytla operativně pozemky pro uložení materiálu z rybníka. Na místní úrovni musím vyzdvihnout skvělou spolupráci s profesionálními a dobrovolnými hasiči, policisty i rybáři. Všem se sluší velmi poděkovat. 

Podle vašich slov městu chybí peníze na nové školky, školy, komunikace nebo čistírny odpadních vod. Pomohla vám v tomto směru novela RUD? A změní se tak v nejbližší době ve městě situace s nedostatkem míst v MŠ a ZŠ?

Naše město se potýká s jevem, který odborníci nazývají suburbanizace. Jsme pod tlakem metropole. Velké množství lidí hledá bydlení v okolí hlavního města. Chtějí zeleň a klid. Obce v okolí Prahy ale nebyly na takový nápor připraveny. Umožnily výstavbu, ale nespočítaly zátěž na zajištění veřejných služeb. Peníze obce dostávají podle počtu trvale přihlášených obyvatel, v Říčanech žijí tisíce lidí, kteří mají trvalé bydliště v Praze. Jejich děti ale chodí do školy nebo školky u nás, chtějí u svých domů nové silnice, potřebují prostor pro zábavu a sport. Jenže Říčany na zajištění těchto potřeb nemají peníze. Po výstavbě školy máme aktuální dluh 200 milionů korun. Novela RUD peníze navíc přinesla, ale kolik, to ještě přesně nevíme. Sečteno a podtrženo bude na konci roku.

Ač jsou Říčany v těsné blízkosti Prahy, jaké pracovní příležitosti se nachází zde? A jaká je ve městě míra nezaměstnanosti?

Drtivá většina obyvatel našeho města pracuje v Praze. Ve městě máme několik významných zaměstnavatelů – strojírenskou firmu Zoeller, servis elektrotechniky Fast, logistický areál firmy Hopi. Otevírají tu svá centra takové společnosti jako Yamazaki Mazak. Hodně lidí pracuje ve službách. Hodně lidí podniká. Nezaměstnanost u nás není prakticky žádný problém.

Jak se vám daří skloubit práci redaktora a starosty? Co je vám osobně bližší?

Práci v televizi jsem utlumil na minimum, prakticky jen na Zázraky přírody. Jako redaktor jsem se setkával se spoustou starostů a jako starosta se spoustou novinářů. Ty světy, ač blízké, jsou neuvěřitelně odlišné. Tohle poznání je pro mě zdroj ohromné reflexe. Pro novináře zůstává prakticky neznámý svět úředníků. Mají v této zemi ohromnou moc.  Nejsou voleni, nejsou pod veřejnou kontrolou, prakticky se nezodpovídají. A přitom rozhodují často na základě osobních postojů o osudech jednotlivců, mají vliv na tvář celého města. Je dobře, že politici nemohou mluvit do jejich práce, ale určitě by stálo za to diskutovat o míře, jak hodně a jakým způsobem mohou úředníci rozhodovat. Kupříkladu evropské dotace, to, na co si stěžujeme, je byrokracie a mnohdy nesmysly, kterými se řídí. Před časem jsme v Říčanech řešili čtyřicet haléřů, které byly špatně zaokrouhleny. Mnoho dopisů, telefonátů, zbytečné práce… Za to nemůže politik, starosta nebo poslanec. Takhle vypadá práce českých byrokratů. Jenže jejich jména a odpovědnost jsou ukrytá pod šedí moci úřední.

Velkým problémem města je také doprava, změní se v nejbližší době v tomto směru něco? A jak byste v tomto směru hodnotil spolupráci nejen s krajem, ale i s ŘSD?

Spolupráce je myslím velmi dobrá. Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Ministerstvem dopravy provedlo rozsáhlou rekonstrukci hlavního průtahu městem. Připravuje se oprava mostku přes Rokytku. Jeho stav není dobrý, takže přes něj nemohou nákladní auta. Podařilo se položit nový protihlukový povrch, takzvaný tichý asfalt. Ten rozdíl je slyšitelný na první poslech. Ve spolupráci s krajem se připravuje rekonstrukce další významné komunikace č. II/101. Dostane nový povrch, a to v úseku od dálnice D1 až po křižovatku s Lipanskou ulicí přímo v našem městě. Výborně spolupracujeme také se Správou a údržbou silnic Středočeského kraje. Výsledkem jsou opravy nejhorších úseků krajských komunikací ve městě. 

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …