Starosta Říčan: Nejsem si jist, zda koalice a ANO vydrží celé funkční období pohromadě

01.04.2014 16:02

Moc rozděluje, čehož se bojí také známý publicista, moderátor a zároveň starosta Říčan Vladimír Kořen (BPP), a to nejen v kontextu s novou vládou, ale také v souvislosti s blížícími se komunálními volbami. Již v minulosti se ve městě ze strany opozice setkal s negativní a výhrůžnou kampaní. Zevrubně jsme ale hovořili také o dopadech procesu suburbanizace na město, včetně školství či dopravy, ale i o řadě dalších komunálních problémů a jejich možných řešeních.

Starosta Říčan: Nejsem si jist, zda koalice a ANO vydrží celé funkční období pohromadě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Říčan Vladimír Kořen (BPP)

Pane starosto, jaký bude podle vás pro město letošní rok?

Uvidíme. Čekají nás komunální volby, takže předpokládám, že rok bude živý, plný diskuzí. Doufám, že to přežiji fyzicky i psychicky, protože současná podoba veřejné diskuze není moc kultivovaná, věcná a nebere si servítky. Měli jsme tu i případy, kdy místostarostce chodily anonymní SMS výhrůžky a po vyšetřování policií se ukázalo, že to byl člověk z opozičního sdružení. Doufám, že volební kampaň neuškodí našemu městu a nepřinese nepříjemnou atmosféru. Jinak připravujeme velké množství stavebních projektů od hřišť, přes novou školku po denní stacionář, na který se obyvatelé města složili. To je z celorepublikového hlediska obdivuhodné.

Sobotkova vláda získala 18. února důvěru sněmovny. Má ale i vaši důvěru? A co od ní očekáváte? Domníváte se, že vydrží celé své funkční období? Proč?

Zatím je v době hájení. Myslím, že přinese čerstvý vítr. Otázkou je, jak se zajede zcela nový subjekt, kterým je ANO Andreje Babiše. Bude toto uskupení soudržné? Když není zatím úplně jasné, co je pojítkem tohoto uskupení? U ODS to jsou pravicové ideje, u KDU křesťanské, u ČSSD levicové, u zelených zelené… Podpora společnosti změnit něco zahnilého ve státě je obrovská. Myslím, že je potřeba mnoho věcí dát do pořádku, v tom s ANO souhlasím. Jenom nedokážu odhadnout, jestli koalice a ANO vydrží celé funkční období pohromadě. Moc rozděluje. Jinak u sociálních demokratů očekávám realizaci volebních plánů, jejich tým je zkušený a politicky zdatný. Mám radost, že se do politiky vrátili lidovci a doufám, že přinesou rozměr slušné a pokorné politiky. 

Říčany trápí proces suburbanizace. Vítáte tak návrh, který v lednu odsouhlasila sněmovna na zřízení dotačního programu pro podporu výstavby škol v rychle se rozvíjejících městských aglomeracích kolem metropolí? A jaká by podle vaší zkušenosti měla být kritéria pro získání dotace?

Určitě, i když alokovaná částka není moc vysoká. Nezvládnutá suburbanizace, tedy rozrůstání metropole, je obrovský problém, jenž vznikl v minulosti. Některé středočeské obce se rozrostly z dvou set obyvatel na pět tisíc a na školy a školky a další veřejnou vybavenost se zapomnělo. Vnitřní dluhy jsou obrovské. V případě Říčan předchozí vedení postavilo školu, která po započtení všech nákladů celkově stála 430 milionů korun. Říčany si musely vzít úvěr a splácíme 130 000 korun denně. To je obrovská zátěž. Její základ je v tom, že se v letech 1998, 2002 a 2006 zastupitelé rozhodli zvětšit naše město. Od roku 1990, kdy jsme měli 8 tisíc obyvatel, jich teď máme 14 tisíc a schválili územní plán na 18 tisíc. Myslím, že jedním z kritérií by mělo být i to, jak odpovědně hodlá obec do budoucna regulovat výstavbu. Jinak se pohybujeme v zakletém kruhu.

Je však třeba vyzdvihnout, že i město investuje do nových kapacit ve školství. Jak to vypadá se stavbou nové školky u křižovatky Otavská-Labská?

Na radnici velmi intenzivně jednáme s developery o jejich podílu na infrastruktuře. Díky spolupráci se společnostmi PPL a ProLogis, které postavily halu u dálnice D1, jsme kupříkladu mohli rozšířit kapacitu školky o 50 míst. Obě společnosti městu přispěly 18 milionů korun. Zrekonstruovali jsme z tohoto příspěvku i kus ulice, která vede k nové škole. Co se týká školky Zahrádka v Labské ulici, tak ta se už staví. Byl to opravdu rychloprojekt – v srpnu zastupitelé rozhodli o investičním záměru, v září jsme měli stavební povolení a žádost do ROP Střední Čechy. Na Vánoce jsme se dozvěděli, že nás tento operační program podpoří, v lednu jsme podepsali smlouvu, v únoru proběhla soutěž. A bagry na stavbě začaly pracovat v březnu. V dubnu budeme zřizovat příspěvkovou organizaci, v červnu vybereme ředitelku, v listopadu bude školka stát a v lednu proběhne zápis 112 dětí.

Největším problémem Říčan je asi již zmíněná kapacita škol. Jaké řešení byste ale preferoval v otázce bezpečnosti na silnicích, která trápí také řadu občanů? Ve městě jste zavedli přednost zprava. Plánujete další opatření?

Doprava je velmi tíživý problém, který má v případě Říčan několik rovin. Asi nejdůležitější je dostavba pražského okruhu mezi brněnskou a hradeckou dálnicí. V současné době jsme obětí nedokončených staveb, protože velké množství kamionů má tendenci opustit dálniční síť a kličkovat ulicemi našeho města, vedle škol a rodinných domů. Druhou rovinou je individuální doprava. Je spousta tranzitních řidičů, pro které je 50 kilometrů v hodině v obci málo, prožívají za volantem neurotické záchvaty, které se projevují neklidem a podupáváním na plyn. Na takové chystáme úsekové měření rychlosti, které se velmi osvědčilo v Praze. Je to lepší než stacionární radary.

Zajistit větší bezpečnost občanů by měli také noví policisté ve městě. O kolik jich je ve městě více a projevuje se již podle vás nějak jejich činnost?

Velmi usilujeme o posílení stavu Policie ČR v Říčanech. Vše ale závisí na vytvoření zázemí. Uvolnili jsme na tyto stavební úpravy jako dar policistům čtvrt milionu korun, nyní úpravy probíhají. Do Říčan by se měla dostat i služba kriminální policie, tak uvidíme. Otázka bezpečnosti je dlouhodobý proces. Velmi kladně hodnotím spolupráci s provozovateli nočních podniků, kteří nám pomáhají s rozšiřováním kamerového systému a s tlakem na snížení pouliční kriminality a vandalství mezi klienty diskoték a hospod.

Pokud se nemýlím, letos by měla začít revitalizace rybníka Marvánek. Jaké předpokládáte náklady a kdy se s prací začne?

Rybník Marvánek byl za první republiky nádherným přírodním koupalištěm s čistou průzračnou vodou a spoustou života. Nyní je tam přes léto voda zelená a celý ekosystém je nestabilní. Zažádali jsme o dotaci v rámci OPŽP a v těchto dnech čekáme na vyhodnocení, takže si držíme palce. Pokud dotaci dostaneme, začínáme v září. Cena se bude odvíjet od soutěže. Díky transparentním zakázkám se ceny daří snižovat v průměru na 67 % projektantských cen. Takže uvidíme, odhaduji to na nějakých 12-14 milionů, přičemž město zaplatí jen část.

Jak aktuálně vypadá příprava územního plánu města, jehož schválení zkomplikovalo rozhodnutí soudu? Vypořádala se již radnice s námitkami? A co se budete snažit dělat pro to, abyste se jich do budoucna vyvarovali?

Minulý týden proběhlo, doufám, že už poslední veřejné projednání. Je pravda, že soudní verdikt, který shodil nadřazenou dokumentaci kraje v oblasti vysokorychlostní trati, nám několik měsíců vzal. Na druhou stranu pomohl majitelům pozemků, na kterých by byla stavební uzávěra. Připomínek nyní nepřišlo tolik, při prvním projednání jich bylo přes 600, jejich vypořádání bylo opravdu náročné. Doufám, že na konci května bude hotovo. Pan architekt Kaplan ze společnosti Agora, který nový územní plán Říčan už přes šest let připravuje, komentuje změnu přístupu celkem pěkně. Tvrdí, že z volného anglo-amerického územního plánování jsme se dostali k územnímu plánu německého či rakouského typu s velkou mírou přesně definované regulace. Kvalitu tohoto konceptu prověří čas, pro naše město je ale velmi důležité velmi citlivé přibrždění developerských aktivit, jinak bychom se ekonomicky zbortili. Příjmy z rozpočtového určení daní jsou totiž z hlediska financování investic velmi pomalé a postavené na trvalém pobytu obyvatel, což je v případě novousedlíků také velmi pomalý proces.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…