Starosta Tišnova: Etablované strany se likvidují samy

09.08.2014 12:56

Již druhý starosta v Jihomoravském kraji tento týden vyjádřil pro ParlamentníListy.cz znepokojení nad vnitřním fungováním TOP 09 v kraji. V rámci komunálních voleb se tak Tomáš Komprs postaví do čela kandidátky STAN. S jakými tématy jde do voleb? V čele města je teprve půl roku a stále se nestačí divit, kolik kostlivců bylo ukryto ve skříních. Ostře tak zkritizoval bývalé vedení. „Členové předchozí rady města se dopouštěli šikany a psychického nátlaku, jehož cílem bylo zbavit se některých zaměstnanců.“

Starosta Tišnova: Etablované strany se likvidují samy
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Tišnova Ing. Tomáš Komprs

Starostou jste se stal počátkem roku poté, co byl odvolán starosta Jan Schneider. S odvoláním nesouhlasí a jak se vyjádřil pro ParlamentníListy.cz, byl odvolán pro pravdu, když začal poukazovat na netransparentní financování předchozího vedení ODS a KDU-ČSL. Jak byste hospodaření města hodnotil vy osobně poté, co jste měl možnost nahlédnout do financování?

Jak je patrné, pravda je v ústech Jana Schneidera relativním pojmem. V množství investičních akcí, které minulé vedení radnice za jeho starostování spustilo, je bohužel mnoho výběrových řízení, která neproběhla podle zákona. Tyto škody ve formě krácených dotací bude muset nahradit město Tišnov ze svého rozpočtu. Již nyní se jedná o milionové částky. Také v různých oblastech pod rouškou reprezentace města se peníze doslova vyhazovaly oknem. Nevím, jestli je nezbytné, abychom za neadekvátní částky pořizovali logem města potisknuté čokolády nebo cukr ke kávě.

A jak byste hodnotil vašeho předchůdce v čele úřadu? Vypadli na vás po nástupu do funkce nějací kostlivci ze skříně?

Bohužel, kostlivci vypadli a pravděpodobně další ještě vypadnou. Když mám použít vašeho obrazu - podobných skříní s kostlivci je na Městském úřadu v Tišnově mnoho. Z tohoto i jiných důvodů nemohu hodnotit práci Jana Schneidera jinak než záporně. Také proto byl odvolán. Jan Schneider to s Tišnovem nikdy nemyslel jako člověk, který tu hodlá žít. Město pro něj znamená jen nutnou zastávku v jeho politické kariéře. Ostatně mohutná billboardová kampaň s jeho tváří do parlamentních voleb vloni na podzim je toho živým důkazem. Tišnov a jeho občané jej zajímají pouze na cestě vzhůru. V poslední době posílá starostům okolních obcí navštívenky, kde je uveden jako poradce premiéra Sobotky pro oblast komunální politiky. Ale zeptejte se těchto starostů, jaká s Janem Schneiderem byla v minulých třech letech spolupráce. Někteří z nich měli problém se s odvolaným starostou pro jeho „zaneprázdněnost“ jen potkat, natož řešit nějaké konkrétní problémy.

Bylo podle vás odvolání půl roku před volbami nutné? Neovlivnilo to negativně fungování města?

Opak je pravdou. Městský úřad byl po třech letech pod obrovským psychickým tlakem, lidé byli šikanováni, zavalováni nesmyslnou prací. Odvolání bývalého vedení, byť na první pohled v nesmyslné lhůtě 8 měsíců před volbami, naopak situaci uklidnilo a zabránilo dalším odchodům u lidí, kteří jsou dlouholetými zaměstnanci úřadu a pro jeho bezproblémový chod jsou svými zkušenostmi a odbornou kvalifikací naprosto nezbytní. Opravdu hrozilo, že dlouhodobě destabilizovaný úřad přestane plnit svoje základní funkce. Za pravdu nám dal i nezávislý genderový audit, který na MÚ Tišnov provedlo Genderové informační centrum NORA, o. p. s. ve spolupráci s Rodinným centrem Studánka, o. s. v Tišnově. Výsledek tohoto auditu je otřesný. Volení zástupci – tedy členové předchozí rady města, se dopouštěli šikany a psychického nátlaku, jehož cílem bylo zbavit se některých zaměstnanců. Této situaci bylo nutné zamezit hned, jak to bylo možné, kdy i zástupkyně Strany zelených, do té doby v koalici, pochopila, že stav je opravdu velmi vážný a odvolání starosty nakonec podpořila.

Nyní se pomalu, ale jistě blíží termín komunálních voleb. Budete chtít obhájit mandát a pokračovat v započaté práci?

Ano, jdu do voleb na kandidátce Starostové a nezávislí a budu se snažit obhájit post starosty města Tišnova. Už jen z důvodu, aby se nevrátil opravdu zavrženíhodný styl řízení města předchozími arogantními lidmi, v jejichž čele Jan Schneider stál, a také chci mít o důležitých věcech konsenzus většiny zastupitelů, ne jen většinu prostou s rozdílem jednoho hlasu, jak tomu bylo za Jana Schneidera. O klientelismu, který se teď začíná odhalovat v celé ošklivosti a který se tu za pouhé tři roky podařilo vytvořit, ani nemluvě.

Jaký problém je podle vás třeba v Tišnově vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Nechceme se ocitnout jen v roli „hasičů nejhorších požárů“, začali jsme dělat i nezbytné systémové změny v oblastech, které byly dlouhodobě zanedbané a sloužily často jako politické PR pole pro bývalého starostu. Konkrétně mám na mysli kulturu, kde jsme provedli nezbytné organizační změny, aby tu kultura byla pro lidi a nestala se prostředkem propagandy vedení města. Organizační změny jsou v běhu a věřím, že je dotáhneme ještě do voleb do konkrétní podoby.

Jste členem TOP 09, jež dosud tvořila ve volbách koalici se STAN. Vizí nového předsedy STAN Martina Půty je ale hnutí více osamostatnit, což se projevuje již nyní na kandidátkách pro komunální volby. Co vy na to? Nepůsobí to na vás tak, že hnutí STAN využilo TOP 09 jen pro zvýšení své popularity a nyní ji hází přes palubu? A neobáváte se toho, že by následně mohli STAN spolupracovat s ANO a ohrozit tak TOP 09?

Členem TOP 09 již nejsem. Krajská kancelář TOP 09 se k nám po odvolání předchozího vedení města zachovala velmi podivně, a přesto, že jsme jim celou věc objasnili a předložili jasné důvody, proč tento krok činíme, zaujala k nám negativní postoj. Na tomto příkladu je vidět, že dnešní politické pletichy a klientelismus jdou napříč politickými stranami. Proto do podzimních voleb jdeme samostatně právě na kandidátce Starostů a nezávislých. Kdo využil čí popularity, je diskutabilní, ale do těchto úvah se nechci pouštět. Obecně mohu jen říct, že většinu „starých“ stran ohrožují nakonec jen a jen vlastní lidé.

Jak velkou konkurencí jsou pro vás osobně nové strany a čím si vysvětlujete, že jejich popularita roste?

Komunální volby jsou téměř stoprocentně o lidech a jejich představách o fungování města. Prostor pro nějaké „velké ideje“ tu moc velký není. V tomto duchu máme velkou vůli spolupracovat s kýmkoliv, kdo se nehodlá vracet k povýšeným manýrám minulého vedení ani devótní roli ostatních koaličních zastupitelů při hlasováních. Tím se v našem případě vymezují mantinely pro další spolupráci velmi těsně a zřetelně.

Kdy by měla být ve městě dokončena rekonstrukce dopravního terminálu a stavba nového parkoviště?

V současném okamžiku dokončujeme výběrové řízení, začátkem září budeme mít výrazně lepší představu o skutečném průběhu investice. Z pohledu dotačního titulu je konečným termínem 31. 5. 2015. Vzhledem k blížící se zimě a i k rozdělení akce na dvě části se jeví jako nejpravděpodobnější realizace části „Modernizace dopravního terminálu Tišnov“ ještě v letošním roce, druhá část projektu nazvaná „Stavba parkoviště v ulici Na Loukách“ by byla přesunuta na začátek roku příštího.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Aby rozhodně přišli k volbám 10. a 11. října. Jaké bude město v budoucnu a jak se jim v něm bude žít, záleží opravdu jen na nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…