Starosta Trutnova: Nepředbíhejme! Již jednou ODS podle průzkumů 10% měla

11.03.2013 11:11

Podle starosty Trutnova Ivana Adamce (ODS) se už za první republiky nepodařilo oddělit církve od státu a i tehdy nenašli zákonodárci správné řešení. Negativně vnímá ale i ústavní žalobu 28 senátorů na nyní již exprezidenta Klause, kterého si cení za jeho hájení zájmů ČR. Jak ale hodnotí výroky Klause na adresu jeho předchůdce, který měl k Trutnovu blízko? Jak pokračuje dopravní napojení města na Polsko a co stojí za úspěchem radnice, které se opakovaně podařilo sestavit přebytkový rozpočet? Nejen na to se ptali PL.

Starosta Trutnova: Nepředbíhejme! Již jednou ODS podle průzkumů 10% měla
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

 

Již delší dobu rozděluje veřejnost vyrovnání s církvemi, které bylo schváleno současnou vládou. Jak se k tzv. církevním restitucím stavíte vy osobně? A jak vnímáte krok, v rámci kterého nedávno vláda podepsala v rámci zákona smlouvy s církvemi, a to i přesto, že ještě ÚS nerozhodl ohledně stížností, které byly proti zákonu vzneseny? Nemyslíte si, že si přinejmenším zákon zasloužil větší debatu mezi vládou -  opozicí a občany?

Mě osobně chybí v České republice na toto téma hlavně větší debata. Nikdo si nedal práci s vysvětlením problematiky veřejnosti. Už za první republiky se nepodařilo oddělit církve od státu a i tehdy nenašli zákonodárci správné řešení. Kvůli tomu se v současnosti otázka restitucí různě překrucuje, politicky zneužívá a interpretuje se tak, jak se komu hodí. Já bych to celé postavil jinak. Mají nebo nemají být církve vlastně nezávislé na státu? Vnímá to u nás veřejnost jako důležitý krok? Málokdo ví, že církve jsou placeny ze státního rozpočtu a přitom církví neustále přibývá. Zůstává jen otázka, jestli chceme finančně církev od státu oddělit. Co se týká stížnosti k ÚS, tak to neznamená, že schválený zákon neprošel řádným zákonodárným procesem. Není tedy důvod nepodepsat.

Pokud se pozastavíme u žalob, jak vnímáte ústavní žalobu 28 senátorů na prezidenta?

Vnímám to velmi negativně a účelově. Pokud se nad tím zamyslím, tak vidím kromě vyvolené „popularity“ v zahraničí i velké nebezpečí podobné žaloby pro příští prezidenty. Přímá volba samozřejmě dává větší mandát a de facto i větší “moc“. Část Senátu tímto krokem i jednoduše naznačuje, aby si noví prezidenti moc nevyskakovali.  Každá další žaloba ani nemusí mít reálný důvod, bohužel.

K Trutnovu měl velmi blízko první český prezident Václav Havel. Jak nyní vnímáte výroky, které nedávno pronesl Václav Klaus na adresu jeho předchůdce? A jak byste celkově hodnotil 10 let Václava Klause ve funkci prezidenta?

Měl jsem možnost s Václavem Havlem mluvit ohledně jeho vztahu k našemu městu. Když jsem mu předával čestného občanství a kulturní cenu města Trutnova, potvrdil mi, že se cítí hlavně jako Pražák, nicméně Hrádeček měl velmi rád. Co se týká zmiňovaných výroků, tak si myslím, že je to velmi nešťastné a do budoucna by se podobné události dít neměly.

V hodnocení éry Václava Klause bych byl opatrný. Počkal bych, až opadnou emoce a co nám přinese střízlivá budoucnost. Na jednu stranu jsem si vždycky na Václavu Klausovi cenil hájení zájmů České republiky v rámci EU. Nikdy se nebál říkat svůj názor, i když byl zrovna ve výrazné menšině. Bylo by však divné, kdyby si na něm někdo nenašel něco podivného. Člověk bez kazu? To přeci není snad ani člověk!

ODS vládne v Trutnově již více než 20 let. Nyní je však Nečasova vláda považována za nejhorší vládu od vzniku ČR a ODS podle poslední průzkumů předběhla TOP 09. Jak se na to díváte vy z pozice starosty a člena ODS? Domníváte se, že se straně podaří tento negativní trend zvrátit? Jak? A neobáváte se, že se současná nepopularita ODS promítne i do komunálních voleb v příštím roce?

Není úplnou pravdou, že ODS v Trutnově vládne sama. Vždy však byla významnou součástí koalice, která vznikla po každých vítězných komunálních volbách. Ze současného  vývoje preferencí naší strany samozřejmě žádnou radost nepociťuji, nepředbíhal bych však událostem. Politika je velmi těžce odhadnutelná disciplína a nakonec jsme již jednou 10% podle průzkumů měli. Po Sarajevském atentátu! Proto říkám, nepředbíhejme.

Radnici se stejně jako v loňském roce podařilo sestavit přebytkový rozpočet. Co podle vás stojí za tímto úspěchem, mnozí vaši kolegové z jiných krajů řeší přesně opačný problém. Co byste jim v tomto směru poradil? A s jakými investicemi v rámci rozpočtu počítáte pro letošní rok?

Rozhodně bych si nedovolil radit kolegům, co mají nebo nemají dělat. To mi silně nepřísluší. Myslím, že je to spíše otázka zdravého selského rozumu a konzervativního myšlení. U nás mají rozhodně prioritu investice v kooperaci s evropskými a státními zdroji. Investovat budeme předně do městské infrastruktury. Konkrétně tedy do komunikací, chodníků, veřejného osvětlení a zeleně. Další důležitou oblastí budou školy, sportoviště a kulturní zařízení. 

Část nové průmyslové zóny Krkonošská, kterou město připravuje již více, než deset let se měla otevřít na konci října minulého roku. Jak to se stavbou vypadá nyní? A podařilo se již získat nějakou podporu u investorů, kteří by tak dali obyvatelům i nové pracovní příležitosti?

Ano, podařilo se nám už realizovat začátek průmyslové zóny, kterou tvoří obchodní část. Tím se uskutečnila i investice do infrastruktury pro další rozvoj. Už v této etapě vzniklo více jak 300 pracovních míst. V současné době jednáme společně s developerem a s dalšími zájemci z výrobní sféry o dalším využití a budování průmyslové zóny. Konkrétnější být nemohu, protože jednání stále probíhají. 

Největším problémem města je dopravní napojení na Hradec Králové a Polsko. Domníváte se, že se v tomto směru začne v dohledné době něco dělat? Podle stínového ministra dopravy Chovance, resortu jistě neprospívá ani to, že je za současné vlády pan Stanjura již čtvrtým ministrem dopravy. Sdílíte i vy tento názor?

Já si myslím, že obecně nikdy neprospívá častá výměna manažerů na vedoucích pozicích. Vaše otázka by spíše měla směřovat právě na vládu a ministerstvo dopravy. Jak budou dál pokračovat s tolik potřebným napojením Královehradeckého kraje na dálniční síť Evropské unie? V současnosti je prostě nutností dokončit propojení do Polska na dálnici  A4. Je to přece cesta, která je přímým tahem na východní trhy. A takovéto cesty my dnes musíme hledat a budovat…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…