Starosta Turnova k situaci na Ukrajině: Je třeba, abychom byli připraveni

29.08.2014 16:16

V souvislosti s krizí na Ukrajině a obavami o naši bezpečnost si klade Tomáš Hocke (NB) řadu otázek - a nejen s nimi se svěřil naší redakci. Zajímalo nás také, zda bude chtít obhájit svůj mandát a nakolik se mu poté, co se v polovině volebního období stal starostou, podařilo změnit město a prosadit jeho priority. Řeč přišla i na řadu aktuálních problémů Turnova.

Starosta Turnova k situaci na Ukrajině: Je třeba, abychom byli připraveni
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Turnova Ing. Tomáš Hocke (BPP)

Starostou jste se stal až v druhé polovině volebního období. Nelitujete svého rozhodnutí? Podařilo se vám tak prosadit nějaké vaše priority?

Ano, jsou chvíle, kdy si nejsem jist. Ne, že bych snad litoval, ale přemýšlím o zrychlení celého rozhodovacího procesu, někdy o marnosti svých snah, o zranitelnosti demokracie. Ale jsou i chvíle, kdy mám radost, když se něco podaří dokončit.

Věci, které já osobně vnímám jako určitý posun v rozvoji společnosti a města, jsou ve dvou rovinách: v rovině občansko-společenské a v rovině hmotné. 

V té první jsem rád za společná setkání s občany jednotlivých částí města, snad otevřenější přístup ke všem zastupitelům, za přijmutí statutu Medaile starosty, za kampaň Vlajka pro republiku a Vlajka pro Masaryka, nalezení nových ředitelů našich společností i pochopení pro má přání, za probouzející se aktivitu Turnovanů v hledání nových podnětů, navázání užších vztahů s vedením Libereckého kraje, instalaci soch ve veřejném prostoru, intenzivní informační tok z radnice ven (přímý přenos ze zastupitelstev, web, Facebook, zápisy z rady a zastupitelstva), schválení územního plánu i se všemi diskuzemi, které k tak zásadnímu dokumentu patří, zobousměrnění Markovy ulice, myšlenkovou a faktickou fúzi turnovské a liberecké nemocnice, diskuzi o výši vodného a stočného, převzetí Základní školy Sobotecká, přijmutí motivačního systému odpadového hospodářství.

V té hmotné rovině je jistě fajn, že se podařila realizace mateřské školky na Daliměřicích, celková rekonstrukce ulice 28. října, rekonstrukce návsi v Mašově, opravy hradu Valdštejn, opravy turnovských kaplí a pomníků, realizace výstražného a hlásného systému, městské tržnice, znovuzprovoznění městské hvězdárny, stavba chodníků v Přepeřské, Alešově ulici, úpravy dětských hřišť, opravy škol, školek a hřišť. Rovněž došlo po nelehkém boji k rozhodnutí o stavbě sportovně-rekreačního areálu v Maškově zahradě.

Budete chtít v započaté práci pokračovat? Nebo vás působení v politice zklamalo?

Ano, budu chtít pokračovat, pakliže občané Turnova budou spatřovat mé konání smysluplným a ve volbách dají Nezávislému bloku dobré vysvědčení.

Co vnímáte jako zásadní věc, kterou je třeba v Turnově změnit, ale do voleb to již nestihnete?

Jsou místa, kde je však potřeba dále usilovně pracovat. Vnímám  nedostatky ještě ve větší informovanosti občanů o nových projektech, větší zapojení veřejnosti do diskuzí, hledání nových pohledů na problémy ryze turnovské, posílení pozice Turnova v rámci státní správy, další komunikaci s Libereckým krajem o všech záležitostech nás spojujících, zastupitelské diskuzi o občanské vybavenosti na Turnově 2, znovu je třeba otevřít problematiku dopravy v oblasti Fučíkovy ulice a Ohrazenic, revitalizace sídlišť, otázku knihovny, přístavby divadla, obnovy městských parků, údolí Jizery, aktivní přístup k územnímu plánování, hledání nových strategických majetků, odpadového hospodářství, aktivního dohledu nad chodem nemocnice, drobného zlepšování zázemí pro Turnovany a turisty, další diskuze o výši vodného a stočného, stavbš a následném zprovoznění sportovního areálu v Maškově zahradě a další a další.

Rozporuplné reakce vyvolalo nedávné měření škodlivých emisí  v průmyslové zóně na Vesecku, kam mají k současným výrobnám přibýt ještě provozovny výrobce pevnostních spojovacích materiálů Kamaxu. Jak důležitou informací pro vás byly výsledky a kolik za práci město zaplatilo?

Občané Turnova mají právo nejen na ekonomicky silné město, ale i zdravé životní prostředí. Zimní měření škodlivin v ovzduší bylo prvním ze série čtyř měření kvality ovzduší v průmyslové zóně. Účelem samotných měření je monitorovat vývoj znečištění ovzduší před a po spuštění provozu kalící linky. Zde je nutné říci, že provoz kalící linky byl povolen dotčenými orgány státní správy a samotné měření ovzduší je především informací a podkladem pro diskuzi obyvatel, jaká je kvalita ovzduší v Turnově a jak ji můžeme zlepšit, jak probíhá kontrola, jaký vliv mají na situaci lokální topidla. Rovněž investor dobrovolně akceptoval požadavek na zpracování kompletního posouzení EIA celého uvažovaného výrobního podniku. Domnívám se, že získané informace mohou pomoci vysvětlit veřejnosti problematiku a případně rozptýlit obavy z možného znečištění. V roce 2013 stál monitoring 70 tis. Kč, v roce 2014 by měl stát 100 tis. Kč.

V oblasti sociálních služeb a bydlení označili občané Turnova za prioritu vyřešení bydlení pro osoby sociálně vyloučené a finanční podporu zajištění tísňové služby pro seniory.  Změní se něco v nejbližší době?

Problematika řešení bydlení pro osoby sociálně vyloučené zazněla v anketě v rámci Fóra Zdravého města a umístila se na 11.-13. místě, finanční podpora tísňové linky pro seniory pak obsadila 19. místo z 19 a následně tyto zmiňované problémy nebyly již ověřeny všeobecnou anketou v celém městě. Město Turnov má to štěstí, že problematika sociálně vyloučených osob není tak palčivá. Přesto město vlastní pro takové občany ubytovnu Na Kamenci, azylový byt a dále má k dispozici více než 100 městských bytů, kterými v případě nutnosti může pomoci. Kromě toho jsou na území města provozovány tři soukromé ubytovny.

Radnice nedávno rozhodla o navýšení částky na výstavbu rekreačního areálu Maškova zahrada. V jaké fázi je aktuálně projekt?

V této chvíli naplňuji usnesení zastupitelstva města a je vypsána soutěž na dodavatele stavby s maximálním rámcem 177 mil. Kč bez DPH. Dle usnesení bude stavěno společně koupaliště, zimní stadion, skatepark, inline okruh, parkoviště a infrastruktura. Otevírání obálek je naplánováno na konec září 2014. V případě zahájení stavby by měl být zimní stadion k dispozici v listopadu 2015 a koupaliště v květnu 2016.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, více než kampaň jsou pro vás důležité osobnosti a jejich předešlá práce a skutky. V rámci předčasných voleb uspěly hned dvě známé tváře. Podnikatel Andrej Babiš a Tomio Okamura, kteří také slibují zásadní změny. Domníváte se, že ale skutečně nějakou pozitivní změnu přinesou? 

Z mého pohledu jsou v této chvíli více zřejmé činy pana Babiše. Domnívám se, že určité prvky a zkušenosti ze soukromé sféry je dobré přenést do sféry správy státu. Je však nutné respektovat demokratické principy naší společnosti a tyto rovněž v rámci své práce prohlubovat. S jistým znepokojením jsem proto sledoval prohlášení pana Babiše, kterým komentoval procesy v naší parlamentní demokracii.

I poslední průzkumy hrají do karet Andreji Babišovi a jeho hnutí. Čím si vysvětlujete, že je u voličů tak populární? A jak byste hodnotil jeho současné působení v politice?

Domnívám se, že občané mají určitý respekt k profesní práci, kterou se daný politik prezentoval dříve, než se politikem stal. Panu Babišovi a jeho hnutí se podařilo takové lidi nalézt, přemluvit, aby vstoupili do politiky a své profesní znalosti využili pro chod státu. To je asi první důvod. Druhým je neustálé hledání voliče, který není po různých skandálech spokojen se stavem tradičních politických stran a naší mladé demokracie a hledá alternativy. Posledním důvodem je pravděpodobně jisté štědřejší rozdávání peněz ze státní pokladny – to je vždy populární.

Na podporu lidem na Ukrajině vyvěsilo město v květnu na radnici ukrajinskou vlajku. Jak aktuálně vnímáte celý konflikt? Kam podle vás směřuje?

Před našimi zraky se odehrává proces, který jsme považovali za nemožný od doby ukončení studené války. Proces probíhá v samotné Evropě pod dohledem velkých států, které zaručily Ukrajině územní celistvost výměnou vzdání se práva jaderných zbraní. Dojde k sestřelení civilního letadla a zahraniční experti se doprošují práva vstoupit do teritoria dopadu letadla a vyšetřit okolnosti tohoto masakru. Jsou zde tedy otázky, kdo vůbec má zahraniční záruky, jaká je úloha Organizace spojených národů, jestli ekonomické dopady nejsou již dávno nadřazeny právu obecnému, jak my máme v budoucnu zajištěnu existenci našeho státu. Odpovědi ve světle událostí na Ukrajině nejsou již vůbec samozřejmé a je třeba, abychom byli připraveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…