Starosta Uherského Brodu: KDU-ČSL může být v Parlamentu přínosem

23.08.2013 18:46

O korupci se hodně mluví, ale s dokazováním je to podle slov starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL) horší. "Dopátrat se, kde je skutečná pravda, kdo je obětí, kdo loutkou a kdo skutečně tahá v pozadí za nitky - to je pro běžného smrtelníka nemožné rozklíčovat.“ Proč by se ale podle jeho názoru měla dostat nyní KDU-ČSL do Parlamentu? A co on sám považuje jako starosta za své největší úspěchy? Nejen na to, ale i na otázky týkající se investic či infrastruktury ve městě a mnoho dalšího, odpovídal pro naše stránky.

Starosta Uherského Brodu: KDU-ČSL může být v Parlamentu přínosem
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Pane starosto, Nečasova vláda se profilovala jako protikorupční, ale namísto toho nakonec právě korupční skandály způsobily její pád. Navíc sedí stále ve vazbě dva poslanci (Rath a Pekárek). Co je podle vás příčinou těchto obvinění? Vnímáte to jako pozitivní signál v boji s korupcí a co podle vás korupci v ČR nejvíce nahrává?

Pokud by zmiňované události byly pozitivním signálem v boji s korupcí, byl bych moc rád. To, že něco v tomto státě není už dlouho v pořádku, je myslím jasné každému. O korupci se hodně mluví, ale s dokazováním už je to horší. Dopátrat se, kde je skutečná pravda, kdo je obětí, kdo loutkou a kdo skutečně tahá v pozadí za nitky - to je pro běžného smrtelníka nemožné rozklíčovat. Orientovat se a soudit vinu či nevinu pouze podle mediálního obrazu je značně riskantní - pravda může být úplně jinde. V žádném případě nechci korupčníky hájit  - právě naopak. Je třeba bojovat všemi prostředky a přísně takové jednání potírat a hlavně trestat. Vzhledem k osobním negativním zkušenostem  jsem však raději ve svých soudech opatrný – v případě zmiňovaných poslanců je tedy třeba vyčkat na verdikt soudu.  Mám však za to, že jsme to v naší zemi bohužel dopracovali tak daleko, že běžný, slušný a poctivý občan už prostě v poctivost politiků a spravedlnost a nezávislost justice nevěří. Džungle právních předpisů, chyby v zákonech a klientelismus jsou skutečnosti, které korupci nahrávají.

Jste členem KDU-ČSL. Jakou šanci dáváte straně na úspěch ve volbách do Poslanecké sněmovny? A proč by podle vás měli občané stranu volit?

Jsem přesvědčen, že KDU-ČSL má nejlepší předpoklady ve volbách uspět, protože občanům této země nabízíme transparentní politiku, výrazně obměněné schopné osobnosti, které neprovází skandály, podezřelé financování a nejrůznější lobbisté. S přihlédnutím k marasmu a morálnímu rozkladu části společnosti se stále víc ukazuje, že důraz naší strany na tradiční hodnoty, kterými jsou morálka, čestnost, slušnost, podpora tradiční rodiny a ochrana života ve všech jeho fázích jsou pojmy, které neztrácejí na důležitosti, ale právě naopak se stávají základními pilíři, na kterých je třeba budovat naši zemi.

Co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám z vašich priorit realizovat nepodařilo? Proč?

Myslím, že nejlépe by na tyto otázky odpověděli občané. Osobně si cením, že se podařilo vyřešit několik sporů, které by v případě prohraného soudu měly fatální dopad na finance města na dlouhá léta. Z viditelných úspěchů to je jistě řada úspěšně zvládnutých investičních akcí a získaná stomilionová dotace na stavbu dopravního terminálu. Z výše uvedeného je však jasné, že toto žádný starosta nemůže zvládnout sám, ale musí mít kolem sebe tým schopných lidí – což v Uherském Brodě naštěstí mám. Zklamaný jsem vždy, když vyjde vniveč úsilí, které jsme věnovali přípravě dotačních projektů, a s žádostí o dotaci neuspějeme. Aktuálně je to neúspěch projektu revitalizace Masarykova náměstí v Uherském Brodě. Naštěstí máme ještě jednu šanci v připravované zářijové výzvě. Osobně mě velmi mrzí, že se mi nepodařilo do rozpočtu města prosadit více peněz na rekonstrukce a opravy komunikací  - současné prostředky nestačí ani na zakonzervování stávajícího, ne zrovna dobrého, stavu.

Ve Zlínském kraji je jedna z největších nezaměstnaností, přesto ale v poslední době klesá, za čímž jistě stojí do velké míry sezónní práce. Vnímáte snížení nezaměstnanosti i v Uherském Hradišti?  A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

V rámci Zlínského kraje patří ORP Uherský Brod k oblastem s nejnižší nezaměstnaností, která se cyklicky snižuje v letních měsících právě díky sezónním pracím. Uherskobrodsko má tradičně silnou oblast strojírenství, kterou doplňuje oblast služeb, výroba plastů, stavebnictví a zemědělství. K nejvýznamnějším zaměstnavatelům v současnosti patří Česká zbrojovka a Slovácké strojírny a také řada dobře prosperujících menších firem, u kterých je dle aktuální situace možnost ucházet se o volné pracovní pozice.

Jak se aktuálně vyvíjí stavba dopravního terminálu u železniční stanice? A kdy by měl být dokončen?

Po nekonečných měsících pilování podrobností zadávací dokumentace příslušnými ministerstvy jsme 2.7.2013 konečně dostali od švýcarské strany souhlas vypsat výběrové řízení na zhotovitele stavby. Do poloviny prosince letošního roku by mělo proběhnout posouzení a vyhodnocení nabídek, a po uplynutí lhůty pro uplatnění námitek a schválení vítěze Ministerstvy financí a životního prostředí může být podepsána smlouva s vítězným dodavatelem. Vzhledem k zimnímu období jsme se rozhodli odsunout zahájení stavby na 1.3.2014 s tím, že předpokládaným datem dokončení dopravního terminálu je 30.6.2015.

4,2 milionů korun přispělo město na nový kruhový objezd u uherskobrodského pivovaru, který byl nedávno dokončen. Jaké další investice ale město do infrastruktury plánuje? Co je nejvíce potřeba?

V letošním roce realizujeme mnoho investičních akcí – rekonstrukce několika páteřních chodníků, zateplení a výměnu oken u dvou budov mateřských škol, DPS, I. základní školy, pokračujeme v rekonstrukcích sociálních zařízení v základních a mateřských školách, již proběhla rekonstrukce komunikace v místní části Újezdec, rekonstrukce části kanalizace, v rámci všech městských škol budujeme nové přírodovědné učebny, v plánu jsou dvě nová dětská a sportovní hřiště, chodník pro pěší a cyklisty ke hvězdárně, probíhá výstavba cyklopropoje z Újezdce na šumickou cyklostezku, pokračujeme v revitalizace hřbitovů a městské zeleně, budujeme nová parkovací místa v centru města, rekonstruovali jsme nevyužívanou budovu pro potřeby městské policie, probíhá rekonstrukce bytů městského bytového domu, dokončili jsme 3.etapu regenerace panelového sídliště Pod Vinohrady a v příštích týdnech zahajujeme 4. etapu atd…

Vicepremiér a ministr vnitra Martin Pecina se po nástupu do funkce nechal slyšet, že se zaměří nejen na situaci kolem boje proti extremismu a na čerpání peněz z evropských fondů, ale chce zvýšit počet policistů o tři tisíce, na celkový počet 42 tisíc. Vítáte jeho rozhodnutí? A uvítal byste vyšší počet strážníků ve městě? Je to potřeba?

Pokud dojde k naplnění slov pana ministra, bude to pro nás vynikající zpráva. V souvislosti se zhoršující sociální situací stále dochází k nárůstu počtu drobných krádeží a také k častým převozům opilců na záchytku, a tím pádem narůstá i vytížení policistů i strážníků. Rozhodně vítám jakékoliv navýšení počtu policistů v našem městě i okolí, protože to bude mít pozitivní dopad na bezpečnostní situaci a plynulost dopravy ve městě.

Jakým motem či heslem se vy osobně řídíte?

Žij každý den svého života, jako by byl první a jako by byl poslední.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…