Starosta Ústí nad Orlicí: Jsem politik z donucení

25.10.2013 8:30

Čeho se mu ale podařilo ve funkci starosty, kterým je od roku 2010 dosáhnout, jak hodnotí spolupráci koalice a proč by preferoval změnu volebního systému? Starosty Petra Hájka (BPP) jsme se zeptali také na nedávno dokončení film „Sudety - osudy uprostřed Evropy“, který je zaměřený na historii Ústí nad Orlicí a vyjádřil se i k ,,ústecké opencard“, jak je nazývána některými kritiky nová Městská karta.

Starosta Ústí nad Orlicí: Jsem politik z donucení
Foto: archiv PH
Popisek: Starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek (BPP)

Současná vrcholová politika se podle Vašich slov hraje s fauly, bez pravidel a morálky a bohužel se tak děje již mininmálně deset let. Jaká je ale podle Vás cesta ven? Domníváte se, že nadějí jsou nové strany, nebo byste uvítal změnu volebního systému? A jakou roli by měli hrát občané?

V nové strany nevěřím. Nevěřím ani malým stranám, které odčerpávají voliče zejména z pravicového nebo středového spektra. Osobně preferuji změnu volebního systému. Občané by vždy měli hrát „hlavní roli“, bohužel často sami sebe svým přístupem obsazují do rolí bezvýznamných a zbytečných. U piva nebo doma u televize umí vyřešit jakýkoliv problém kdokoliv. Vzít zodpovědnost do svých rukou se každému nechce. Jednodušší je bořit než stavět. Vrcholoví politici nám za posledních 10 let bohužel jdou negativním příkladem. A latinské přísloví exempla trahut, tedy že příklady táhnou, stále platí.

Proč jste se Vy osobně rozhodl stát politikem. A nelitujete někdy svého rozhodnutí?  A byť jste svému oboru věrný i jako starosta, co Vás vedlo k tomu kandidovat?

Mám-li být upřímný, jsem politik z donucení. Vždy jsem se zajímal o věci veřejné, zejména ve spojení se známým místem, v mém případě tedy s městem Ústí nad Orlicí. Jsem patriot a rodné město, ve kterém celý život žiji, mi není lhostejné. Již tři roky si kladu otázku, zda jsem měl kandidaturu zapotřebí, zda jsem měl zapotřebí ztratit jistotu plynoucí ze svého původního zaměstnání. Ale právě proto, že chci být zodpovědný občan a hrát ve svém životě hlavní roli a nemám ve zvyku pouze řečnit u piva a doma u televize, rozhodl jsem se v roce 2010 postavit „těm špatným politikům“ tváří v tvář a vyzval voliče, aby rozhodli, koho chtějí mít další čtyři roky za příklad.  

Radnice se letos jako jedna z prvních zapojila do společné aukce na nákup e-energií, a rozhodnutí bylo velice úspěšné. Co dalšího byste za svého působení v čele úřadu vyzdvihl? A jak byste hodnotil v tomto volebním období fungování koalice?

Společná aukce na nákup energií pro občany našeho města byla opravdu nečekaně úspěšná. Jsem tomu rád. Občané využili naší nabídky a dnes nelitují. Šetří nemalé peníze. Nyní připravujeme společnou aukci na telekomunikační služby. Příprava není jednoduchá, protože jsme opět průkopníci. Prvovýstup je vždy složitý a náročný, ale ten pohled z místa, kde ještě nikdo nikdy nestál, stojí za to!

Za vyzdvižení stojí naše otevřenost při zadávání veřejných zakázek. Soutěžíme každou investici, každý nákup, každou opravu již od 50 tis. Kč. A soutěžíme v otevřeném řízení prostřednictvím internetu, tedy žádné soutěže na oko nebo mezi skupinou vyvolených. Vyzdvihnu i snahu šířit dobrou náladu, jde to ztuha. Doba není příznivá, lidé mají existenční starosti, na celém území našeho města probíhá rozsáhlá rekonstrukce kanalizace, přidali se plynaři, byla zahájena modernizace železničního koridoru, která přináší dopravní komplikace. Ne vždy se daří vše podle harmonogramu, občané po roce již ztrácejí trpělivost, takže udržet dobrou náladu je moje priorita.

Koalice sestavená po volbách funguje bez ztráty kytičky. Klepu přitom prstem do dřeva. Výhrady se najdou, ale není potřeba s nimi zatěžovat okolí. Můžeme být kritizováni za pomalou rychlost v prosazování určitých změn, ale změny se dějí a jsou již vidět. A rychlost právě souvisí se skladbou koalice, takže někdy ten „tah na branku“ není tak přímočarý a nutná mezihra nás zdržuje. Ale nestěžuji si, věděl jsem, do čeho jdu.       

Existuje naopak priorita Vašeho volebního programu, o které jste si stoprocentně jistý, že se nesplní? Proč?

Zní to jako sebechvála, ale zatím o takové prioritě nevím. Opět musím zaklepat na dřevo. V září jsme v radě města vyhodnocovali plnění našeho programového prohlášení a podaří-li se nám v prvním pololetí příštího roku dokončit uložené úkoly, nemusíme se stydět. Otázkou je, jak nás vidí občan a tedy volič. Jaké nám vystaví vysvědčení. Třeba už mám také nasazené růžové brýle mámení, jen mi to nikdo ještě neřekl.

Městu se také podařilo nedávno dohodnout s investorem, který by měl zajistit obyvatelům práci.  Kdy by mělo nové výrobní centrum ve městě vzniknout? A jak to ovlivní nezaměstnanost ve městě? Jaké je zde její současná míra?

Míra nezaměstnanosti v Ústí nad Orlicí nepřekračuje 7%, což je dobré a naštěstí i celoročně stabilní číslo. Klepu do dřeva potřetí! Dohoda s novým investorem, který přichází do našeho města se, rodila téměř celý rok. Za smlouvou je řada odpracovaných hodin, týdnů a vlastně měsíců. Vyjednat podmínky přijatelné pro obě smluvní strany nebylo jednoduché. Nové výrobní centrum se začíná projekčně připravovat, vlastní stavba by měla být zahájena na konci roku 2014 nebo začátkem roku 2015 s ohledem na průběh stavebního řízení. Smlouva je koncipována tak, že investor má za povinnost během tří let vytvořit 300 pracovních míst. Pro Ústí nad Orlicí je to dobrá zpráva.

Ve městě byl dokončen nový dokumentární film o Sudetech v letech 1938-46. Jeho natočení umožnila dotace, kterou město získalo na svůj projekt. Co bylo záměrem radnice a do jaké míry se jej podařilo naplnit? Prozradíte také, jak se mohou k filmu dostat občané? A můžete jej krátce představit?

Dokument je pokračováním původního záměru. V roce 2010 vydalo město knihu „Ústí nad Orlicí v období totalit“, která mapuje historii města od září 1938 do konce roku 1989. Film „Sudety - osudy uprostřed Evropy“ je opět zaměřený na historii Ústí nad Orlicí, které bylo v říjnu 1938 rozděleno a tehdejší ústecká osada Hylváty a dnešní městské části Oldřichovice a Černovír zabrány a prohlášeny za sudetoněmecké území patřící třetí říši. Záměr radnice je tedy z uvedeného jasný. Historii a osudy města je potřeba zachovat a kniha nebo DVD je přístupnější než muzejní archiv nebo případná jednorázová výstava. DVD je primárně určeno do škol k výuce a zároveň je bezplatně poskytováno jako prezentace nebo dar města při různých příležitostech.

Od prvního září byla v Ústí zavedena nová Městská karta, která nahradila dosavadní identifikační karty. Proč se ke změně radnice rozhodla a jak ji hodnotí občané? Firma, s níž mělo město doposud smlouvu, totiž postup radnice kritizuje jako ,,úseckou opencard“. Jak se ke kritice stavíte?

Ze strany veřejnosti je díky dobře zvolené komunikaci Městská karta přijímána bez problémů. První rozpaky se rozplynuly. Občané sami pochopili, že se jedná o elektronický systém umožňující jednoduchým a pohodlným způsobem využívat výhod a služeb, které město poskytuje. Uživatelé se městskou kartou, na kterou předem vloží zvolený finanční obnos, pohodlně prokazují při vstupu do placených prostor nebo při odběru služeb. Navíc jsme se rozhodli jít cestou širokého uplatnění karty. Mimo přístupu do placeného prostoru sportovišť bude od příštího roku možné kartu využít k identifikaci při vstupu do prostoru sběrného dvora, k úhradě parkovného apod. 

Reakci firmy, která přišla o své dosavadní výsadní právo správy rušeného turniketového systému, nebudu komentovat. Neúspěšný uchazeč o zakázku se často brání osočováním a pomlouváním.    

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…