Starosta Vimperku: Se jmenováním současné vlády nesouhlasím

11.07.2013 13:12

Starosta Bohumil Petrášek (STAN) není přesvědčen o tom, že řešení současné situace zvolené prezidentem povede k předčasným volbám. Jaké problémy ale trápí obyvatele Vimperku a jak hodnotí ve městě zajištění základních služeb? Město pořádá také celé léto řadu akcí, zejména k příležitosti 750 let od první písemné zmínky o Vimperku. Jaké budou ty v nejbližší době?

Starosta Vimperku: Se jmenováním současné vlády nesouhlasím
Foto: archiv BP
Popisek: Starosta Vimperku Bohumil Petrášek (STAN)

Pane starosto, prezident Zeman se i přes nevůli všech parlamentních stran rozhodl jmenovat úřednickou vládu, kterou považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Souhlasíte? A domníváte se, že se Rusnokově vládě podaří získat důvěru?

Se jmenováním současné vlády nesouhlasím. Nejsem přesvědčen o tom, že řešení současné situace zvolené panem prezidentem povede k předčasným volbám. Dovoluji si pochybovat i o tom, zda pan prezident skutečně předčasné volby chce. Podle současných vyjádření představitelů parlamentních stran by Rusnokova vláda důvěru získat neměla.

S pádem Nečasovy vlády skončil ve funkci také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který je mnohými zdejšími starosty velmi kladně hodnocen především s jeho upřímným zájmem o problémy spjaté s největším národním parkem, jež zatím neměl žádný z ministrů samostatné České republiky, a prací, které pro Šumavu udělal. Souhlasíte? Jak byste jej hodnotil vy?

Za jeho největší zásluhu považuji projednávání zákona o NP Šumava. Přestože není dokonalý, neboť je výsledkem kompromisů, je to zákon, který měla Šumava mít již dávno.

V minulosti informovaly naše stránky o problémech, které mělo město s nepřizpůsobivými. Jak se problémy vyvíjí dnes? A jak se situaci snažíte řešit vy osobně?

Problémy s nepřizpůsobivými jsou trvalého rázu, jde jen o to, jak jsou veliké. V současné době u nás bohudík nepřesahují únosnou mez. Nerad bych to zakřikl. Stačí jedna velká událost a lavina se opět spustí. Zatím se nám velmi osvědčila práce romských asistentů prevence kriminality. Jsou to lidé z romské komunity, kteří dokážou lépe s problémovými lidmi komunikovat a efektivněji řešit případné konflikty.

Jaké další problémy trápí obyvatele, ale město nemá prostředky je řešit?

Jedná se především o špatný stav komunikací a v některých částech města i problémy s vodovodem a kanalizací.

Podle informací Prachatického deníku je o volné byty k prodeji ve městě i přes nepříliš příznivou situaci na trhu nemovitostí zájem. Neplánujete tak stavět nové byty? Je to potřeba? Jaký je ve městě demografický vývoj?

Město Vimperk v minulosti prodalo téměř všechny byty mimo panelovou výstavbu. V současné době převládá zájem spíš o malometrážní byty. Připravujeme přestavbu části bývalého internátu lesnické školy na byty této kategorie.

Jsou ve městě dostatečně zajištěny základní služby, jako je školství, zdravotnictví či doprava? A změní se případně v nejbližší době něco?

Dostatečně není zajištěna zdravotní péče po pracovní době a o volných dnech. Lékařskou pohotovostní službu kraj ve Vimperku zrušil a nejbližší je ve Strakonicích nebo v Prachaticích. V současné době jsme iniciovali jednání s vedením Jihočeského kraje o obnovení této služby pro občany, s případnou finanční spoluúčastí města. Nabízíme zdarma i prostory pro tuto službu v areálu bývalé nemocnice. Věřím, že se nám podaří toto jednání úspěšně dokončit.

Na co byste o prázdninách čtenáře do Vimperku o prázdninách pozval?

Město Vimperk pořádá celé léto řadu akcí, zejména k příležitosti 750 let od první písemné zmínky o Vimperku. Mimo jiné nás 13. července čekají oslavy 120 let železnice spojené s příjezdem historického vlaku taženého parní lokomotivou, 3. srpna se na zámku odehraje rekonstrukce bitvy na Winterbergu a poslední srpnový víkend pořádáme městskou zámeckou slavnost, kterou celoroční oslavy vyvrcholí. Celé léto mohou diváci navštěvovat kulturní akce na arkádách vimperského zámku – páteční večery tu patří rozmanitým koncertům a nedělní odpoledne divadelním představením pro děti. Pro filmové diváky může být zážitkem návštěva improvizovaného letního kina v areálu Vodník, kde se promítá každou prázdninovou sobotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…