Starosta Zábřehu: KDU-ČSL by prospělo nebýt ve vládě za každou cenu

13.11.2013 9:13

Proč není spokojen s výsledkem strany a jak nahlíží na možnou koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL? Čeho se obává u nových stran, jež se dostaly do sněmovny? František John (KDU-ČSL) plánoval akademickou dráhu, nyní je ale od roku 2010 starostou Zábřehu. Jak se mu podařilo vypořádat s problémy, které zanechalo předchozí vedení a jak se aktuálně vyvíjí dlouholetý spor s firmou Wanemi? Řeč byla i o příčinách problémů s bezdomovci, jež se se nevyhnuly ani Zábřehu.

Starosta Zábřehu: KDU-ČSL by prospělo nebýt ve vládě za každou cenu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Zábřehu RNDr. Mgr. John František, Ph.D.

Pane starosto, byť vy osobně jste kandidoval neúspěšně, lidovcům se po třech letech podařil návrat do sněmovny. Jste vy osobně spokojen s výsledkem strany? A prozradíte, s kým byste preferoval koalici? Spekuluje se o to, že by lidovci spolu s hnutím ANO mohli podpořit menšinovou vládu ČSSD. Domníváte se, že by taková spolupráce byla pro stranu přínosná? V čem?

S výsledkem KDU-ČSL úplně spokojený nejsem. Návrat do sněmovny byl důležitou dosaženou metou a prvním krokem, nicméně pro dlouhodobou existenci na politické scéně je třeba mít ambice vyššího volebního výsledku. Osobně se mi nezdá jako vhodný nikdo z výše uvedených koaličních partnerů. ANO je stranou marketingového typu, tedy hodnotově vyprázdněnou a nekonzistentní, očekávám zde obdobný vývoj jako ve VV. Rád bych se mýlil, politika by už potřebovala určitou stabilitu, kterou zajistí pouze stabilní a vyzrálé strany. V případě ČSSD mi vadí populistické zneužívání tématu církevních restitucí a vnitřní rozkol strany. KDU-ČSL by prospělo nebýt ve vládě za každou cenu. Předsednictvo KDU-ČSL a zvolení poslanci v tomto jistě nebudou mít jednoduchou volbu.

Pokud se pozastavíme u hnutí ANO, které, byť neskončilo první, mnozí jej považují za vítěze, a to zejména díky vysokému počtu hlasů, které obdrželo. Kromě ANO se ale dostalo do sněmovny ještě jedno nově vzniklé hnutí, Úsvit. Čím si vysvětlujete, že lidé upřednostňují nové strany? Jde podle vás o přirozený vývoj, nebo v tom shledáváte hlubší příčiny?

Zvláště v případě druhého jmenovaného hnutí je na pováženou, že toto získalo za několik měsíců své existence tolik mandátů jako KDU-ČSL, která má staletou historii, zastoupení v Senátu, na krajích a na komunální úrovni a spoustu členů a příznivců a výsledek této strany byl skutečně vydřený. Určitě punc novoty spolu s dobrým marketingem orientovaným na celostátní lídry tomuto úspěchu dvou jmenovaných hnutí výrazně pomohl a byla to dobře zvolená strategie. Bylo to volání po změně. Novota ale postupně zašedne. Možná to souvisí s tím, že je dnešní společnost orientovaná na spotřebu a konzum, hodně věcí bývá na jedno použití, a to i politické strany. KDU-ČSL reprezentuje konzervativní hodnoty, proto takto uvažující voliče moc nedovede oslovit.

Proč jste se také rozhodl stát se politikem a do jaké míry se naplnily vaše ambice, s nimiž jste výzvu přijal?

Moc jsem se nerozhodoval, přišlo to samo. Do veřejného prostoru jsem vstupoval již dříve, ovšem z pozice angažmá v neziskovém sektoru. Ambice být starostou jsem neměl, plánoval jsem akademickou dráhu. Práci starosty jsem přijal, beru ji jako službu pro občany a město, práce mě baví.

Infobox

starosta Zábřehu RNDr. Mgr. John František, Ph.D.

František JOHN (RNDr., Mgr., Ph.D.)

Datum narození: 1. dubna 1978

od 8. 12. 2010 – doposud – starosta města Zábřeh

2006 – 2010 – Krajský úřad Olomouckého kraje, referent odboru životního prostředí a zemědělství

2005 – 2006 – Arcidiecézní charita Olomouc, koordinátor zahraniční pomoci a rozvojové spolupráce (zaměření na environmentální rozvojové projekty v Gruzii; dále Ukrajina, Srbsko, pomoc po povodních - Rumunsko)

Zdroj: http://frantisekjohn.webnode.cz/o-nas/

V Zábřehu byl ale boj o post starosty zdlouhavý a nelehká situace na vás čekala i po vašem zvolení, kdy jste se vy osobně nechal slyšet, že je zde celá řada problémů, které tu přetrvaly z minulého zastupitelstva (neuváženě podepsané smlouvy s firmou Wanemi, předražená rekonstrukce bazénu...). Jak se vám podařilo s těmito problémy vypořádat? Jaká je například v současnosti zadluženost města?

Nebyl to boj o post starosty, ale nemožnost dosáhnout koaliční dohody jako takové. Možná i kvůli tomu množství výzev. Postupně se řešením těchto záležitostí probíráme, něco se nám snad podařilo, to ať posoudí voliči. Spor s firmou Wanemi se táhne celým dosavadním volebním obdobím a pro město je to velká zátěž. Po finanční stránce jsme vzali od začátku velmi vážně hospodaření města se snahou využít na investice dobíhajícího programovacího období jeho dotačních prostředků, první dva roky byly přebytkové a na účtech městu přibylo 60 milion korun, ty jsou ale nachystané na velké investiční projekty. Na velký projekt rekonstrukce kanalizace jsme museli vzít stomilionový úvěr. Například vzhledem k tomuto projektu neustále bojujeme s tím, že jsme na rozcestí a nevíme, zda se projekt bude vůbec realizovat. To je jedním z důsledků chybných rozhodnutí v době chystání projektu (rok 2009).

Pokud se ještě pozastavíme u zmíněných smluv. Město nedávno neuspělo u Nejvyššího soudu se svým dovoláním proti rozsudku Krajského soudu v Olomouci ve sporu o prodej pozemků firmě Wanemi. Budete se tak odvolávat u Ústavního soudu, jak jste se nechal slyšet pro Šumperský deník? A jakou šanci dáváte nyní tomu, že byste u Ústavního soudu uspěli?

Zastupitelstvo rozhodlo o podání ústavní stížnosti, jeho prostřednictvím chceme Nejvyšší soud přimět k tomu, aby se vážně zabýval argumenty města. Jde nám o obhajobu práva města. Obdobných podnětů má Ústavní soud více, není to první případ, kdy se Nejvyšší soud dovoláními příliš nezabýval. Proto tomu šanci dáváme.

Vy osobně vidíte také obrovský problém bezdomovectví mladých lidí bez jakéhokoliv rodinného zázemí, kteří často do této situace upadnou většinou hned po nedostudované škole a jejich perspektiva je různě přebývat po ubytovnách a azylových domech. Vaše slova potvrzuje částečně i ministr Koníček, který uvádí, že je v současnosti kolem 30 tisíc lidí bez domova a stejná situace však prý hrozí až 100 tisícům občanů. Co je ale podle vás třeba dělat pro to, aby se tento negativní trend zvrátil? A máte s bezdomovci ve městě závažnější problémy?

To je parketa státu, jeho programy by měly umožnit tyto lidi začlenit nejen do společnosti, ale i do hospodářského života, ne je naučit parazitovat na (dosud většinové) ekonomicky aktivní společnosti. Cestu bych viděl v jejich prohlubování vztahu ke krajině a půdě. V panelácích, ubytovnách a nefungujících či žádných rodinách se nedají získat patřičné životní návyky a hodnotová orientace. Viděl bych programy, kdy by tito lidé pracovali v zemědělství a lesnictví, udělali si zásobu dřeva na zimu či vypěstovali zeleninu a brambory. Už to probíhá například v protidrogových léčebnách jako terapie, ale mám pocit, že by to potřebovala mnohem větší část společnosti. Od toho se mohou odrazit dále. Osobnosti formuje i prostředí, ve kterém vyrůstají, a paneláky a ubytovny spolu s televizní a další virtuální kulturou nejsou příliš inspirativní, osobnosti spíše ubíjejí. O neúplných či žádných rodinách ani nemluvě. Trend bezdomovectví a bezradnosti mladých lidí, jak naložit se svým životem, má dle mého narůstající tendenci a bude i pro produkční obyvatelstvo do budoucna neúnosný. V Zábřehu závažnější problémy nemáme, bohužel zákon o podpoře sociálního bydlení tento problém spíše vytvořil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…