Starostka Jeseníku: Lidé musejí žít mnohem skromněji než dříve, ale…

04.05.2014 13:17

Nezaměstnanost v regionu je tristní a kauza jesenického Pentagonu není stále u konce. Situace ale není zcela beznadějná a nejen o řešení palčivých problémů města jsme hovořili s Marií Fomiczewovou (ČSSD). V čele města je první volební období a je také historicky první starostkou Jeseníku. Jak se svěřila našim stránkám, věří, že se jí daří řídit město bez zákulisních intrik či špinavostí a úspěšně se jí podařilo změnit chod úřadu. Jaké jsou však její plány do budoucna?

Starostka Jeseníku: Lidé musejí žít mnohem skromněji než dříve, ale…
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Jeseníku Ing. Marie Fomiczewová (ČSSD)

Paní starostko, žen v politice ubývá, což potvrdily i předčasné volby. Co pro vás bylo hlavním impulsem stát se političkou? A jaké jsou vaše osobní dojmy z působení ve vedení města? Podařilo se vám naplnit vaše priority?

Do politiky jsem se rozhodně nehrnula a už vůbec ne z osobních zájmů. Přivedla mne k tomu spíše poptávka spoluobčanů po nových osobnostech. Mým hlavním cílem bylo zajistit občanům Jeseníku i zaměstnancům městského úřadu poctivou a odpovědnou správu veřejných prostředků, slušné a kultivované zacházení. Považovala jsem vstup do politiky za příležitost ukázat, že se město dá řídit i bez zákulisních intrik a špinavostí. Věřím, že se mi to daří, přestože tyto mé postoje mnohým nejdou pod nos a musím často čelit hodně nepřátelským výpadům.

Výše uvedené potvrzuje také skutečnost, že jste historicky první starostkou v čele města. Promítla se tato změny i na chodu úřadu? Jak se za vašeho starostování proměnil?

Podle mého názoru i vlastní zkušenosti v minulém volebním období byla u zaměstnanců města uplatňována metoda cukr a bič. Ze strachu či z nedostatku vlastního názoru mlčícím a poslušným - cukr, ostatním  -  bič v podobě neúnosného tlaku a hrozby personálních změn. Stresující pracovní prostředí se nemohlo nepromítat na pracovních vztazích i na službách občanům. Věřím, že dnešní úřad je pro občany v co největší možné míře průhledný, přívětivý a profesionální. Nedějí se podivné a nesmyslné nákupy nemovitostí a zbytečných architektonických studií. Současné soutěže na realizaci investic i jiné dodávky a služby překvapivě na rozdíl od minulosti končí na mnohem nižších cenách.

Jaké jsou vaše politické priority do budoucna? Budete chtít letos obhájit mandát?

Mandát se pokusím obhájit, i když to bude hodně těžké. Pokud by se to podařilo, mou prioritou je pokračovat v projektech, které jsme v průběhu uplynulých let intenzivně připravovali. Čtyřleté funkční období je krátké, hodně času zabralo dokončování akcí z předchozího období a teprve pak byl prostor pro přípravu nových. Takže přípravy vrcholí až nyní. Je připravena například další etapa rekonstrukce historického jádra města, výstavba dalších chodníků, parkovišť, začíná se jednat o rekonstrukci nebo výstavbě nové sportovní haly s možnostmi multifunkčního využití. Mým tajným přáním do budoucna je také zimní kluziště dole ve městě. Bohužel se nám nepovedlo získat dostatek finančních prostředků na připravovanou výstavbu aquaparku, považuji proto za nutné znovu hledat zdroje na realizaci tohoto projektu a zajištění krytého koupání v Jeseníku.

Občané ve městě postrádají domov s celodenní péčí. Radnici se v druhé polovině loňského roku podařilo na projekt získat dotaci z ROP SM. Jak to ale s realizací aktuálně vypadá? Kdy by podle vás mohl vzniknout a jaké náklady předpokládáte z rozpočtu města?

K mé radosti projekt Centra sociálních služeb pokračuje, v současné době probíhá veřejná soutěž na dodavatele stavby. Projektové náklady jsou spočítány na zhruba 65 mil. Kč, z toho vlastní podíl města by měl činit cca 25 mil. Kč. Je reálný předpoklad, že soutěží cena výrazně poklesne. Domov by měl být dokončen na podzim 2015 a měl by disponovat 44 lůžky pro celodenní péči.

Kauza jesenického Pentagonu není stále u konce. Domníváte se, že dojde v dohledné době k nějakému posunu v jednání? Jaké prostředky má radnice, která se záměrem nesouhlasí, se bránit?

Hodně si slibuji od návštěvy paní ministryně práce a sociálních věcí v Jeseníku.  Budeme se snažit vyjednat společný postup, kterým lze ušetřit významné veřejné prostředky. Je přece jedno, jestli jsou to prostředky obecní nebo státní, všechny vypotili na daních naši občané. Jediný prostředek, který má radnice k řešení tohoto problému, je jednat, argumentovat, přesvědčovat.

Nezaměstnanost je palčivým problémem celého regionu. Počátkem roku ale občanům svitla naděje v podobě nového investora, firmy  FTC Group, jež zvažovala vybudovat v Jeseníku továrnu na výrobu velkoobjemových vaků. Podařilo se radnici investora přesvědčit?

Vámi uvedená firma na jednání, které jsme absolvovali v minulém týdnu, deklarovala, že přípravy jejího investičního záměru pokračují. Jak firmu přesvědčí investiční pobídky města Jeseníku, které schválilo zastupitelstvo města a byly firmě představeny a předány, nemohu předjímat.

Bohužel sociální situace lidí na Jesenicku se zhoršuje ruku v ruce s tím, jak v regionu postupně zanikají pracovní místa. Neobáváte se tak eskalace sociálního napětí ve městě?

Nezaměstnanost v našem regionu je tristní, ale je třeba vidět, že tento problémový trend kromě Prahy je v celé zemi a snad kromě Německa také v celé Evropě. Já si však myslím, že v našem regionu není napětí, které by ústilo v demonstrace nebo násilnosti. Ano, lidé jsou zklamaní, podráždění, musejí konat výjezdy za prací jinam, žít mnohem skromněji než dříve. Ale jsou zde i pozitivní momenty, které občané vnímají. Jsou to různé sociální projekty i přínosné podnikatelské aktivity, například znovu obnovená výroba v bývalém OP, veliké projekty a nasazení jesenických lázní, celostátně úspěšné podnikatelské osobnosti věrné Jesenicku apod.

A co v tomto směru očekáváte od nové vlády? Hodně se hovoří o zákonu o sociálním bydlení. Jaká další opatření byste uvítala?

Za současné situace je podle mého názoru prioritou řešit práci pro lidi. Bude-li dostatek práce, sociálního bydlení bude potřeba podstatně méně. Stát musí převzít odpovědnost za udržitelnost života v okrajových regionech a namísto „hašení požárů“ vyvinout úsilí k prevenci. A jestli tohle nedokáže alespoň nastartovat současná vláda, tak která? V minulosti stát Jesenicko podržel umístěním ředitelství státního podniku Rudné doly. Tento krok přinesl mnoho pracovních příležitostí pro středoškolsky a vysokoškolsky vzdělané lidi, přitáhl sem jejich rodiny, peníze na platy a kupní sílu pro další produkty a služby.  Proč by dnes v Jeseníku nemohlo být ústředí některé státní instituce, úřadu, výzkumu apod.?  Nástrojem oživení a eliminace sociálních problémů by měla být také správně na míru ušitá podpora podnikání pro daný region například v oblasti daňové a dotační politiky.

Velkou reakci veřejnosti vyvolala zpráva o možném konci železničního spojení mezi Jeseníkem a Krnovem, jelikož Moravskoslezský kraj již nechce dopravu dotovat. Co by zrušení znamenalo pro město? Řešením je převzetí objednávky spěšných vlaků Ministerstvem dopravy. Domníváte se, že budou vaše výzvy, ale i petice obyvatel, vyslyšeny?

Konec zmíněné železnice by znamenal nejen současnou újmu pro život regionu, ale i ztrátu významného potenciálu pro budoucnost. Dopravní napojení na polské vnitrozemí je pro naše území velkou hospodářskou perspektivou. V současné době Olomoucký kraj dělá maximum pro to, aby nám tato dopravní spojnice zůstala zachována a intenzivně s Ministerstvem dopravy jedná. Zpětné převzetí financování této spojnice státem je však pouze okamžitým řešením. Další kroky musí vést k novému legislativnímu a smluvnímu ošetření tak, aby se jednalo o řádnou mezinárodní trať v kvalitním technickém i organizačním stavu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…