Starostka Jeseníku: Na rozdíl od „vyobchodovaných“ politiků je prezident autorita

18.07.2013 7:20

Se starostkou Jeseníku Marií Fomiczewovou (ČSSD) jsme hovořili nejen o vládní krizi a jejím názoru na změnu zákona o přímé volbě prezidenta, ale především o spolupráci v rámci jesenické vládní koalice, která je nyní menšinová či o sociálních službách v Jeseníku. Jesenicko je také významnou turistickou oblastí a starostka zmínila nejednu zajímavou akci, která na Jesenicku v letních měsících proběhne.

Starostka Jeseníku: Na rozdíl od „vyobchodovaných“ politiků je prezident autorita
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Jeseníku Ing. Marie Fomiczewová (ČSSD)

Paní starostko, prezident Zeman jmenoval úřednickou vládu, a to i přes nevůli parlamentních stran. Domníváte se tak, že se Rusnokově vládě podaří získat důvěru? V opačném případě se totiž nechal již slyšet i předseda ČSDD, který by chtěl dostat druhý pokus sestavit vládu, a to i přesto, že to původně odmítal. Domníváte se, že to má souvislost s Marií Benešovou, jak se mnozí domnívají?

Na tato témata se raději nic nedomnívám. V současném politickém prostředí má domněnka jepičí život a vyslovovat domněnky nepodložené relevantními informacemi považuji za nezodpovědnost.

Vy osobně jste byla zastáncem přímé volby prezidenta.  Ústavní právníci ale varovali, že přímá volba prezidenta povede k destabilizaci politického systému a jeho posunu od systému parlamentnímu k prezidentskému. Nyní však i někteří politici pravicové koalice, především z ODS, přiznávají, že hlasovat pro zavedení přímé volby byla chyba, přičemž jejich výhrady směřovaly většinou ke krokům, které ve funkci činí Miloš Zeman. Jak vy osobně první přímou volbu a z vzešlého prezidenta hodnotíte? Domníváte se, že by mělo dojít ke změně zákona?

Z mého pohledu - první prezident zvolený demokraticky občany je na rozdíl od „vyobchodovaných“ politických person autorita a respekt k autoritám tato rozháraná společnost potřebuje.

Na konci loňského roku poté, co se vzdal všech funkcí Karol Chwistek (ČSSD)se stala jesenická vládní koalice menšinovou. Cwistek odůvodňuje svou rezignaci tím, že ač byl Vámi přesvědčen, že odvoláním místostarosty města Procházky (prosinec 2011) dojde ke zlepšení vztahů na jesenické radnici, což povede k lepšímu fungování města. Rok po této události je ale přesvědčen, že ke zlepšení fungování města nedošlo, spíše naopak. Jak se k jeho slovům stavíte vy osobně? Jaký máte se spolupráce na radnici pocit vy osobně?

Jesenická vládní koalice se stala menšinovou z pohledu původní povolební sestavy. Nicméně v pozměněné formě nepsaná koalice je většinová a funguje konstruktivně, vztahy na radnici pociťuji pozitivně – v klidné a dělné atmosféře. Negativistické postoje a pesimizmus zmiňovaného zastupitele, stejně jako jeho odstoupení z funkcí, jsou dle mého názoru jeho osobní záležitostí.

Jesenická nemocnice se snažila alespoň prozatím řešit nedostatek pacientů, jež způsobil finanční problémy, řešit ve spolupráci s Olomouckým krajem. Řešení je však jen krátkodobé. Jak se situace vyvíjí nyní? A neuvažuje i město nemocnici finančně podpořit? Má na to prostředky?

Hrozbu zrušení porodnice Jesenická nemocnice zatím nějak překonala a momentálně nemám signály, že by svůj běžný chod nebyla schopna udržet. Finanční podpora města Jeseník pro nemocnici je plánována prostřednictvím Sdružení měst a obcí Jesenicka, které schválilo poskytnutí 1 mil. Kč k dofinancování projektu na rekonstrukci části nemocnice. Sdružení je financováno příspěvky členských obcí dle počtu obyvatel, Jeseník je jeho největším členem. Ještě dodávám, že ochotu finančně podpořit zmíněný projekt nemocnice deklarovalo i Zastupitelstvo Olomouckého kraje.

Problémem mnohých měst je zajištění dostatku ubytovacích služeb pro seniory a celkově financování sociální oblasti. Jak byste hodnotila situaci v Jeseníkách? A změní něco v nejbližší době?

V  okrese Jeseník je celkem dost ubytovacích zařízení pro seniory, přímo v Jeseníku má město velmi kvalitní Penzion pro seniory. Naši starší občané však postrádají přímo ve městě domov s celodenní péčí. Momentálně pracujeme na projektové dokumentaci k rozšíření stávajícího penzionu právě o tuto službu a uspěli jsme s žádostí o dotaci z ROP SM na tento záměr.

Jesenicko je významnou turistickou oblastí. Na co byste ale o prázdninách pozvala čtenáře do města?

Pozvala bych je na procházku „městem v srdci přírody“, kterou si mohou předem naplánovat dle informací zveřejněných na  www.jesenik.org/turista. V nabídce je například velmi atraktivní interaktivní expozice čarodějnických procesů a další výstavy ve Vlastivědném muzeu Jesenicka, vodní tvrz, katovna a další historické památky i mnoho moderních krásných míst a zákoutí. Pobyt zpříjemňují kvalitní stravovací a ubytovací služby. V pěkném počasí je k dispozici městské koupaliště. Nezapomenutelným zážitkem je také návštěva Priessnitzových léčebných lázní s unikátním přírodním balneoparkem a mnoha dalšími komfortními službami a nádherným prostředím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…