Starostka Jeseníku: Současného předsedu ČSSD považuji za dobrou volbu

03.10.2014 10:42

V kumulaci předsedy strany a premiéra provokuje Bohuslav Sobotka spoustu kritiků, radilů a pomlouvačů, kteří by podle Marie Fomiczewové (ČSSD) sami takovou zátěž možná nikdy neunesli. V roce 2010 se stala historicky první starostkou města a nás zajímalo nejen to, jak hodnotí uplynulé čtyři roky, ale i její pohled na kvóty pro zastoupení žen v politice.

Starostka Jeseníku: Současného předsedu ČSSD považuji za dobrou volbu
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Jeseníku Ing. Marie Fomiczewová (ČSSD)

Jako lídr ČSSD se budete pokoušet na podzim obhájit váš mandát. Co očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Ano, mandát se pokusím obhájit. Zejména proto, že bych ráda dokončila projekty, které jsme na radnici během uplynulého období připravili a nyní jsou před realizací. Za všechny uvedu alespoň vybudování Centra sociálních služeb. Dále proto, že mám představu dalších potřebných opatření, které bych ráda pro občany prosadila, např. založení rady seniorů nebo snížení poplatku za odpady. Od voleb očekávám vzhledem k velkému počtu kandidujících subjektů poměrně tuhý boj o mandáty a roztříštěnost zástupců v budoucím zastupitelstvu.

Jak byste hodnotila kondici, v níž se nachází strana před nadcházejícími volbami? Přeci jen sněmovní volby vyhrála těsně a v eurovolbách skončila třetí.

Od nás z Jeseníku se zdá být strana ve standardní kondici, senátní volby u nás probíhat nebudou a pro komunální volby je především důležité, jací lidé jsou na kandidátkách a komu mají voliči skutečné nikoliv jen proklamované důvody důvěřovat.

Byť má být sjezd ČSSD až příští rok, v souvislosti s úpadkem preferencí se spekuluje o tom, zda by neměl být dříve. Co vy na to? Jaký je podle vás Bohuslav Sobotka předseda?

Necítím potřebu urychlení sjezdu a současného předsedu strany považuji za dobrou volbu. Každá náročná funkce - a u něj v kumulaci předsedy strany a premiéra - provokuje spoustu kritiků, radilů a pomlouvačů, kteří by sami takovou zátěž možná nikdy neunesli.

Vy osobně jste historicky první starostkou Jeseníku. V posledních letech ale žen v politice ubývá. Nelitujete svého rozhodnutí? Co vám povolání starostky dalo či vzalo?

Svého rozhodnutí nelituji, bylo mi ctí občanům města sloužit. A to i přesto, že v té funkci přichází člověk svým způsobem o svobodu, soukromí a díky lidské závisti často nezaslouženě i o čest. 

Jsou témata, která spolehlivě dělí nejen českou veřejnost, ale i tu evropskou. Jedním z nich je právě názor na povinné poměrné zastoupení žen v různých sférách a oblastech, dozorčími orgány firem počínaje a kandidátkami politických stran konče. Jak se ke kvótám pro posílení zastoupení žen stavíte vy sama? Připomeňme, že podobná otázka zazněla i v nedávném vnitrostranickém referendu ČSSD. Prozradíte nám, jak jste hlasovala?

Hlasovala jsem pro. Jsem přesvědčena, že ženy jsou schopny svým chováním, jednáním i logikou kultivovat prostředí, v němž působí. A když to někteří muži nejsou schopni jaksi přirozeně a samovolně respektovat a prosazovat, pak je třeba na to mít předpis.

Současné volební období je ale na jesenické radnici bouřlivé. Podařilo se vám naplnit všechny priority, s nimiž jste kandidovala, nebo je něco, o čem již nyní můžete s jistotou říci, že se naplnit nepodaří?

Podařilo se naplnit velkou většinu priorit, zejména zprůhlednění hospodaření i chování radnice, snížení zadlužení města, zavedení pravidelného informačního nosiče zdarma pro občany, příprava a realizace mnoha projektů z oblasti sociálních služeb, školství i péče o město. Co se nepodařilo naplnit, je vybudovat kryté koupání v Jeseníku.  Považuji to za věc, která se v budoucnu musí znovu otevřít.

Palčivým problém Jeseníku je nezaměstnanost, o níž jsme spolu hovořili již počátkem roku. Podle informací Deníku by zde v dohledné době mohly vzniknout čtyři desítky nových pracovních míst. O podnikání ve městě se totiž zajímají dvě společnosti. V jaké fázi jsou vyjednávání?

Ve fázi návrhu místa pro jejich podnikání.

V jaké fázi je stavba nového domova pro seniory? Pokud se nepletu, výběrové řízení na zhotovitele se konalo nedávno již podruhé.

Druhé zadávací řízení ještě probíhá, je těsně před rozhodnutím o výběru dodavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…