Starostka Jilemnice: Nucené kvóty pro ženy nám politickou scénu nevylepší

12.12.2014 12:46

Se starostkou Jilemnice Janou Čechovou (SNK Jilemnice) jsme si povídali nejen o komunálních volbách a o změnách, které plánuje v příštích letech. Prozradila nám také, proč je proti kvótám pro ženy a v souvislosti s tím upozornila i na další nevyřešený problém.

Starostka Jilemnice: Nucené kvóty pro ženy nám politickou scénu nevylepší
Foto: archiv starostky
Popisek: starosta Jilemnice Jana Čechová (SNK Jilemnice)

SNK Jilemnice, které jste vedla do voleb, získali bezmála šestadvacet procent hlasů. Očekávala jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

V Jilemnici kandidovalo celkem 8 stran či sdružení, z toho důvodu naše sdružení očekávalo, že tomu budou napovídat i výsledky voleb a hlasy budou dosti roztříštěné. Těch 26 procent nás příjemně překvapilo. Dle mého názoru k tomu přispělo složení naší kandidátky, volební program a možná i to, že jsem působila ve funkci místostarostky a jsem aktivní i ve spolkové činnosti.

Čeho byste chtěla v čele úřadu dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považovala za úspěšné?

Úspěchem bude, pokud se nám podaří naplňovat priority našeho volebního programu (zahájit rekonstrukci koupaliště, zasíťovat městské pozemky pro bydlení a vybudovat přechody na problematických místech města) za podpory velké většiny zastupitelů. S tou většinou mám na mysli, že i nynější opoziční zastupitelé s námi budou konstruktivně spolupracovat.

Jak byste zhodnotila první dny ve funkci? Je něco, co Vás překvapilo, kladně nebo záporně?

Jsem ve funkci od 5.11., což je něco přes měsíc. Tato doba je zatím pro mě příliš hektická a časově náročná. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva mě nemile překvapil odchod 6 zastupitelů z jednání po té, kdy většina přítomných odhlasovala volbu starosty aklamací. Naopak milé byly gratulace občanů města.

A jak byste hodnotila koaliční vyjednávání? Byla složitá?

Koaliční jednání bývají často náročnější, stojí hodně času, taktu, kompromisů, v některých případech přesvědčování. Ovšem musím říci, že výhodou bylo to, že od začátku jednání jsme měli podporu většiny.

Jaké jste si stanovili hlavní priority?

Stanovili jsme si asi 25 programových priorit (některé jsou náročnější, některých dosáhneme snadněji), mezi nimi jsou ty naše prioritní, dále rozvoj cyklodopravy, modernizace vybavení škol, městské knihovny, rozvoj Hraběnky jako místa, které bude využíváno všemi občany města a otevřená komunikace s občany. V našich programových prioritách jsou dále obsaženy lokality či budovy města, které si zaslouží náš důslednější přístup,… K tomu nedílně patří i důsledné využívání dotačních zdrojů z různých fondů. Součástí naší dohody bylo i složení rady města.

Co je pro Vás nyní prioritou pro příští rok?

Již nyní jednáme s Českým svazem biatlonu a Libereckým krajem, aby se podařilo v příštím roce zahájit výstavbu volnočasového areálu Hraběnka, v rozpočtu jsou vyčleněny finanční prostředky na odkup pozemků k výstavbě rodinných domů.

V jakém stavu jste přebírala úřad po svém předchůdci Vladimírovi Richterovi z ODS?

Město si finančně stojí dobře, není zadlužené, ale chyběla komunikace a o některých aktivitách informovanost.

Nabízí se také otázka, co budete chtít dělat jinak, než Váš předchůdce a v čem na ni budete chtít naopak navázat?

Mou snahou je vylepšit na úřadě komunikaci a informovanost. Samozřejmě udržet městský rozpočet (jako můj předchůdce) v černých číslech.  

Počet žen v komunální politice po posledních volbách vzrostlo o procento na 27 %. Vnímáte to jako pozitivní signál?

Doufám, že do budoucna procento ještě stoupne. Myslím, že ženy do politiky vnesou empatii, slušnost a toleranci – prostě ty dobré politické mravy i s potřebným „střízlivým pohledem na věc“.

Již delší dobu také rozděluje společnost zavádění kvót pro ženy. Jak se na to díváte Vy? Jste jejich zastánkyní?

Myslím, že nucené kvóty nám politickou scénu nevylepší.  Nabízí se spíše otázka, proč ženy do politiky nechtějí. Pokud objevíme příčinu, tak jejím řešením, možná docílíme větší zájem žen o politickou činnost. Ještě mě napadlo, že by bylo potřeba vyvrátit předsudky u některých voličů o tom, že do politiky mohou je „tvrdí muži“.

Máte na závěr nějaký vzkaz či přání pro občany do nového roku?

Přeji všem hodně zdraví, ať mají kolem sebe svoji rodinu a spoustu milých přátel, netrápí se zbytečnostmi, ale ať nezapomínají také na ty, kteří potřebují naši pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…