Starostka Šluknova: Osobně si nepřeji, aby se historie opakovala

27.02.2014 15:39

Podle posledních statistických údajů dosáhla nezaměstnanost ve Šluknově více než 25 % a podle slov starostky je tak možné očekávat opět eskalaci sociálního napětí. Co tedy očekává od nové vlády? A jaký je její názor na vládního zmocněnce pro Ústecký kraj, kterého prosazuje poslanec Foldyna? Eva Džumanová (Česká Nezávislá) čelí ve městě od počátku nemalým problémům, rozhodnutí stát se starostkou ale nelituje a chtěla by letos mandát obhájit.

Starostka Šluknova: Osobně si nepřeji, aby se historie opakovala
Foto: Redakce
Popisek: starostka Šluknova Eva Džumanová (BEZPP)

Nezaměstnaných je u nás nejvíce v historii ČR. Co je podle vás příčinou a co tak očekáváte od nové vlády?

Příčin nezaměstnanosti v ČR je jistě mnoho, je to problém mnohaletý. Od nové vlády očekávám, že bude účinněji řešit nakumulované problémy sociální, logistické a jiné.

Jaké je aktuální míra nezaměstnanosti ve Šluknově? A domníváte se, že se podaří v nejbližší době přilákat do města nového investora? Na co nejčastěji při vyjednáváních narážíte?

Podle posledních statistických údajů dosáhla nezaměstnanost ve Šluknově více než 25 %. Je to skutečně nejvyšší nezaměstnanost v historii města a nejvyšší nezaměstnanost ve Šluknovském výběžku. Vzhledem ke skutečnosti, že nedošlo v poslední době k žádnému zvýšenému propouštění zaměstnaných a počet obyvatel ve městě se zvýšil, domnívám se, že je to zcela objektivní důkaz toho, že nám ve městě přibývají nezaměstnaní občané. Velmi bychom uvítali, kdyby do našeho města zavítal a působil zde nový a významný investor, ovšem narážíme na problémy – specifická lokalita města (pohraničí), nedostatečná infrastruktura, vzdálenost a s tím spojené finanční náklady.

I v souvislosti s rekordní nezaměstnaností, neobáváte se, především s příchodem teplejších dní, eskalace sociálního napětí v kraji, ale i ve městě?

Eskalaci sociálního napětí by teoreticky bylo možné očekávat s radikálním nárůstem trestné činnosti, jak tomu bylo téměř před třemi lety. Doufám, věřím a osobně si nepřeji, aby se tato historie opakovala. Nicméně lze dle statistiky očekávat s příchodem jarních a letních měsíců zvýšenou drobnou majetkovou činnost.

Vláda považuje za jednu ze svých priorit boj proti sociálnímu vyloučení. Bude prosazovat provázané řešení sociálního bydlení a předcházení bezdomovectví, sociální pomoci a terénní práce, poskytování dávek státní sociální podpory a hmotné nouze, inkluzívního vzdělávání, politiky zaměstnanosti, boje proti zadlužování, bezplatné právní pomoci a poradenství, zabránění zneužívání sociálního systému např. v podobě obchodu s chudobou v předražených ubytovnách. Domníváte se, že svým slibům dostojí? A je něco, co mezi navrženými opatřeními vy osobně postrádáte?

Jako hlavní příčinu vzniku sociálně vyloučených lokalit – sestěhovávání sociálně slabých rodin do určitých lokalit - jsme jako starostové Šluknovského výběžku označili legální možnost „vydělávat“ na doplatcích za bydlení, kterou umožňuje náš sociální systém a kterého v plné míře využívají majitelé ubytoven a podobných bytových domů. Tento trend přináší mnohé problémy jak pro rodiny samotné, tak pro města, kam se tyto rodiny stěhují. S většinou výše uvedených příkladů řešení se již v praxi pracuje, ovšem základem úspěchu je aktivní zájem konkrétních sociálně slabých rodin, aby svou životní situaci chtěly efektivně řešit. Na nezájmu mnohých z těchto rodin snaha o pomoc často naráží. Bylo by velmi přínosné pro celou společnost, aby navrhované kroky byly splněny a hlavně aby byly účinné.

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) požaduje zřízení nového místa vládního zmocněnce pro Ústecký kraj. Interpelaci už odeslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ten s takovým krokem ale nepočítá. Pomohl by podle vás zmocněnec řešit problémy v souvislosti s vyloučenými lokalitami a s tzv. nepřizpůsobivými?

Takový zmocněnec by musel opravdu efektivně řešit problematiku sociálního vyloučení, v současné době si s tím musíme poradit na radnicích sami.

Žen v politice ubývá, což potvrdily i předčasné volby. Proč jste se do ní pustila vy a nelitujete svého rozhodnutí? Přeci jen jste ve funkci čelila nemalým problémům právě již se zmíněnými nepřizpůsobivými.

Ne, nelituji svého rozhodnutí vstoupit do komunální politiky. Učinila jsem tak proto, že jsem cítila morální potřebu pomoci našemu městu. A problémy? Od počátku čelím mnohým problémům, ovšem neměla jsem ani tušení, že budu řešit i problematiku stěhování sociálně slabých rodin do města. 

Chtěla byste letos obhájit mandát? A co je pro vás nyní cílem do konce volebního období?

Ano, mám zájem obhájit mandát, abychom mohli pokračovat v plánovaných akcích a v rozvoji města. V průběhu tohoto volebního období jsme museli řešit mnohé problémy, dostát finančním závazkům z období předchozího. Nyní, kdy se situace stabilizovala, by bylo velmi dobré v práci pokračovat. Do konce tohoto volebního období budu pokračovat v rozdělané práci.

Jak aktuálně vypadá záměr radnice na stavbu nového centra pro záchranáře? A jaké další hlavní investice město plánuje?

Výstavba nového Centra záchranných služeb je skutečně naší prioritou. Jsme připraveni okamžitě reagovat na vyhlášené výzvy. Dále letos plánujeme zahájit 1. etapu rekonstrukce náměstí, máme podanou žádost o dotaci na rekonstrukci tělocvičny, zateplení mateřské školy, na výstavbu kompostárny a máme připravenou i žádost o dotaci na rekonstrukci Domu kultury. Práce je opravdu hodně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…