Starostka Žatce: Je třeba se přiblížit plnění společných cílů Unie

29.04.2014 11:09

Policisté na začátku roku odložili trestní oznámení, které proti starostce Zdeňce Hamousové (BPP) podali tři zastupitelé pro údajné zneužití pravomocí. Jak celou kauzu vnímá? Nakolik jde podle ní o předvolební boj? A jak by celkově hodnotila poměry na radnici? Komunální volby budou podle jejího názoru kopírovat volby parlamentní. Přesto by chtěla jako bezpartijní obhájit mandát. Řeč byla také o snaze města zapsat chmelařské domy na seznam světového dědictví UNESCO, ale i o 1010. výročí od založení města, jež si letos Žatec připomíná.

Starostka Žatce: Je třeba se přiblížit plnění společných cílů Unie
Foto: Archiv ZH
Popisek: Starostka Žatce Zdeňka Hamousová (BPP)

Vaše obavy, že velký počet stran i zastoupení nových subjektů ve sněmovně přinese spíše komplikace, se potvrzují. Jak hodnotíte současné poměrně ostré střety ve vládní koalici? Domníváte se, že vláda vydrží celé 4 roky?

Na předpověď na celé 4 roky si v tuto dobu netroufám. Do komunálních voleb na podzim si myslím, že se nebude dít nic zásadního. Některé střety trochu eskalují média.

Letošní rok je však supervolební. Čekáte od něho nějakou pozitivní změnu?

U eurovoleb nemám přehled, jaké se dá očekávat složení Evropského parlamentu. I když si myslím, že zásadní věci, které se budou týkat naší země, jsou stanovené a my se budeme muset přiblížit jejich plnění – např. nakládání s odpadem, imisní limity, využití obnovitelné energie a další. Komunální volby budou pravděpodobně kopírovat volby parlamentní v nabídce subjektů, u voleb do Senátu trošku očekávám možný výběr podle osobností či jejich povědomí a zásluh v regionu.

A jaké jsou vaše politické priority? Budete chtít obhájit mandát starostky a pokračovat v započaté práci? Nebo vás působení v politice zklamalo?

Ráda bych ještě oslovila voliče, ale to bude záležet na nich, jestli budou o mou práci stát. Nejsem členem žádné politické strany a k pozici starostky se snažím přistupovat po stránce věcných a pracovních řešení.

Policisté na začátku roku odložili trestní oznámení, které proti vám podali tři zastupitelé pro údajné zneužití pravomocí, kdy jste měla město připravit o tři miliony korun. Předpokládám, že jste si oddychla. Jak ale vlastně celkově kauzu vnímáte? Nedomníváte se, že jde o snahu vás poškodit před volbami?

O poškození před volbami se mně nechce ani spekulovat. Osobně nemám zákulisní myšlení, tak jej nehledám ani u druhých. Kolegové ze zastupitelstva od začátku nevycházeli z úplných informací, takže jejich předpoklad nebyl správný. Trochu mě udivilo, že se pouštějí do kroku trestního oznámení s neúplným přehledem v záležitosti. Od začátku jsem věřila, že šetření prokáže moje nepochybení. Nečekala jsem, že z toho bude tak rozsáhlé vyšetřování, v pozici starosty si ale nemůžete oddechnout vlastně nikdy.

A jak byste celkově hodnotila poměry na radnici?

Poměry na radnici hodnotím jako pracovně korektní, snažíme se vnímat i lidskou stránku, se spolupracovníky ve vedení města vycházíme velmi dobře.

Naděje na nová pracovní místa svitla občanům poté, co jihokorejská společnost Nexen oznámila, že zvažuje výstavbu nové továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Víte už nyní něco víc?

Finální informace nemáme, proběhlo několik jednání s konkrétními tématy, rozhodování probíhá ale na vyšší úrovni, než je město a region.

Chmelařské domy v centru města by chtěl Žatec nechat zapsat za dva roky na seznam světového dědictví UNESCO. Co pro to aktuálně děláte? A co si od toho slibujte? Jak významnou rolí je ve městě cestovní ruch?

Aktuálně probíhají práce na druhé fázi management plánu, což je jeden z potřebných dokumentů, letos musíme ještě vypracovat srovnávací studii. Připravujeme workshopy pro majitele chmelařských objektů i ve spolupráci s dalšími odborníky včetně možných námětů k využití, do procesu angažujeme i chmelaře.  Současně stále komunikujeme s institucemi, které potřebujeme pro úspěšné završení žádosti. Zápisem památek pěstování a zpracování chmele a výroby piva v Žatci bychom měli nalákat nejenom do města, ale celého regionu několikanásobný počet turistů včetně zahraničních, což by mělo přispět k prosperitě v rámci služeb propojených s cestovním ruchem. Chrám chmele a piva je dobrou základnou cestovního ruchu, na kterou se dá navazovat.

Město Žatec si letos připomíná 1010. výročí od první zmínky o městě. Co tak při té příležitosti ve městě plánujete?

Město i organizace a spolky připravily řadu akcí se širokým záběrem pro různé věkové i zájmové skupiny. Snažili jsme se zapojit a motivovat veřejnost, přidat i úplné nové akce.  Aktivit je opravdu mnoho, doporučuji webové stránky www.infozatec.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…