Starostka Žatce: Výsledek voleb nedává silný mandát žádné z politických stran

14.11.2013 6:56

Zdeňka Hamousová (BPP) se svěřila našim stránkám nejen se svým názorem na výsledek předčasných voleb, ale zavzpomínala i na nedávnou návštěvu prezidenta v Žatci. Starostkou je první volební období. Jak se jí podařilo naplnit priority, s nimiž kandidovala a co ji aktuálně nejvíce trápí?

Starostka Žatce: Výsledek voleb nedává silný mandát žádné z politických stran
Foto: Redakce
Popisek: Mgr. Zdeňka Hamousová, starostka Žatce

Paní starostko, vy osobně jste se přikláněla k možnosti, aby Miroslava Němcová dostala již o prázdninách možnost sestavit vládu, což se nestalo, a před několika dny tak šli občané k volebním urnám. Jak ale hodnotíte výsledek voleb? Tipovala jste, že z voleb vytěží levicové strany, ale stejně jako ODS I ČSSD skončila s nejhorším výsledkem v historii ve volbách do sněmovny. A co nyní očekáváte od budoucího vývoje?

Výsledek voleb je prohrou pravice, je to reakce voličů na nekomutativnost, silové prosazování bez vnímání argumentů stranami bývalé vládní koalice.  Budoucí vývoj je pro mě v současné době nejistý, v hodnocení se ztotožňuji s názorem, že výsledek voleb nedává silný mandát žádné z politických stran, teprve se hledá možná shoda v prioritách volebních programů a s tím by mělo korespondovat složení nové vlády a vládní koalice. Nebude to jednoduché.

Do sněmovny se dostal také historicky největší počet stran. V čem vidíte příčinu? Mnozí před volbami strašili paralelou s VV. Považujete ji za oprávněnou nebo jde podle vás o tendenční výkřiky?

Velký počet stran ve sněmovně vnímám spíše jako komplikaci situace i počtem nových subjektů. Je to ale známka toho, že voliči hledají nové, pro ně důvěryhodnější zastoupení s jiným přístupem, než jaký politické strany předváděly doposud. Pod pojmem tendenční výkřik v této souvislosti vidím nespokojenost voličů a snahu zvolit si jiného zástupce, reprezentanta…

Prezident Zeman v rámci svých návštěv po krajích zavítal před volbami i do Žatce. Jak byste vy osobně setkání s Milošem Zemanem hodnotila? A především má jako prezident Vaši důvěru?

Setkání s panem prezidentem bylo velmi milé, jednalo se o úplný závěr jeho cest po krajích a tomu také odpovídal spíše méně pracovní charakter jeho večerního setkání se zástupci Ústeckého kraje. Při hovorech na různá témata prokazuje svůj velký přehled. Jako prezident má moji důvěru, vnímám jeho tendence zaujímat aktivní roli.

Proč jste se vy osobně stala političkou a nelitujete někdy svého rozhodnutí? Do jaké míry se vám také podařilo naplnit priority, s nimiž jste kandidovala? Co byste vyzdvihla?

Nejsem členem žádné politické strany, takže se za političku nepovažuji. Práci pro město a na radnici vnímám z pohledu věcnosti řešení, i když bývám jako politička vnímána. Rozhodování k uskutečnění pracovní změny pro mě nebylo jednoduché, stále si udržuji přímý kontakt se svojí profesí. Priority, se kterými jsem na radnici nastupovala, se nám daří naplňovat částečně, rezervy vidím mimo jiné také v úspěšnosti komunikace a propojování z pohledu praktičnosti a funkčnosti. Zrealizovali jsme některé poměrně rozsáhlé investiční akce a zatím se nám daří držet město v relativně dobré finanční kondici.

Co vás naopak teď v obci nejvíc „pálí"? Jaký problém potřebujete vyřešit?

V poslední době nám spotřebovává hodně času a energie řešení stanovené finanční sankce od ROP Severozápad. Dokládáme argumenty, že označená pochybení z minulých let (r. 2009, 2010) neodpovídají výši udělené sankce, pracujeme na odvolání.

Radnice se rozhodla počátkem roku oživit historické centrum města mimo jiné tím, že je možné do centra vjet autem a na mnohých místech navíc zaparkovat zdarma. Podařilo se tak docílit očekávaného záměru a přilákat sem turisty? A jaký dopad to bude mít na rozpočet města?

Možnost vjezdu osobních aut do města je u nás dlouhodobá otázka. Je potřeba, aby centrum města žilo nejen turisty, ale i běžným životem, aby sem lidé mohli bez výrazných omezení vjet a zaparkovat, vyřídit si svoje záležitosti. Přistupujeme k placenému parkování jako k regulačnímu nástroji, kterým na jedné straně ovlivňujeme vjezd do města, na druhé straně symbolickou výší poplatku za parkování umožňujeme každému řidiči vjet, zaparkovat, vyřídit svou věc. Primárně to není příjem peněz, ale praktická regulace a lidé to tak vnímají.

Na co byste turisty i v souvislosti s blížícím se koncem roku do města nalákala?

Královské město Žatec stojí za návštěvu celoročně, speciálně náš Chrám chmele a piva. Blíží se advent, takže Vás v rámci adventního týdne zveme na vánočně vyzdobené náměstí a trhy umocněné předvánočním programem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…