Starostka z východních Čech: S postupem prezidenta nesouhlasím

02.07.2013 10:16

To, jak prezident postupuje, vyvolává ve starostce města Králíky Janě Ponocné (BPP), v kontextu s jeho dřívějšími prohlášeními o sesazení vlády, otázky o účelovosti celého zásahu na Úřadu vlády. Nedomnívá se také, že roste korupčních kauz, jen se jich nyní více objasní. Ona sama řeší problémy s nezaměstnaností, ale i s dopravou ve městě. Co ale považuje za své největší úspěchy? Nejen s tím se svěřila v rozhovoru pro naše stránky.

Starostka z východních Čech: S postupem prezidenta nesouhlasím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády? A jak se stavíte k rozhodnutí prezidenta, který se rozhodl jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám?

Vzhledem k tomu, že mám informace pouze z médií, neodvažuji se dělat nějaké jednoznačné závěry. Je dobře, že u nás mohou orgány činné v trestním řízení zasahovat všude tam, kde se děje něco v rozporu se zákonem a nikdo jim v tom nebrání jen proto, že má moc to udělat. Současná medializace celé kauzy na mě však působí příliš bulvárně a účelově.

S postupem prezidenta nesouhlasím. Právě to, jak prezident postupuje, ve mně vyvolává, v kontextu s jeho dřívějšími prohlášeními o sesazení vlády, otázky o účelovosti celého zásahu na Úřadu vlády. Celý proces, který s velkou pravděpodobností nepovede k vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka, bude mít za následek skutečnost, že státní správa bude do řádných voleb v příštím roce paralyzována. 

Ač podobná akce v dějinách ČR nemá obdoby, nejde o první zatýkání členů zákonodárného sboru v souvislosti s korupcí. Co je podle vás příčinou toho, že v poslední době kauzy vychází najevo? Vnímáte to jako pozitivní signál?

Podle mého názoru je současná situace výsledkem změn, které vedou k větší objasněnosti případů. Nemyslím si však, že v poslední době roste četnost korupčních kauz, jen se jich díky těmto změnám více objasní. Je to dobrý signál, jen musíme dávat pozor, aby se tento stav nepřenesl do účelových štvanic na nepohodlné lidi. Dost často se u nás stává, že očištění neoprávněně obviněných média nezajímá.

Přinese přesun výrobního závodu elektrotechnické společnosti OEZ z Žamberku do Králík městu nějaké nové pracovní příležitost? A jak byste celkově hodnotila pracovní příležitosti ve městě? Jaká je zde míra nezaměstnanosti?

Podle mých informací využije firma OEZ většinu pracovníků z původního závodu. Bude je na pracoviště do Králík dovážet a volných míst pro místní občany bude jen minimum. Pracovních příležitostí v Králíkách je stále málo a nová přibývají jen pomalu. V současné době máme na Králicku cca 8,5 % nezaměstnaných. Naděje na příchod nového zaměstnavatele je, vzhledem ke špatné dopravní dostupnosti, velmi malá. 

Problémem na Králicku je doprava. Do jaké míry trápí tento problém obyvatele Králík? A jaké investice do dopravy plánujete?

S dopravou máme problémy dva. Jedním je velmi špatná dopravní dostupnost, která má negativní vliv na podnikání. Druhým problémem je dopravní obslužnost ve veřejné osobní dopravě. Celkem dobře fungující systém byl od roku 2012 zcela změněn a do dnešního dne se nepodařilo, až na několik výjimek, vytvořit vyhovující jízdní řády. Největší problém je s návazností mezi vlaky a autobusy v Lichkově a Hanušovicích. Vyřešení těchto problémů není záležitostí investic města.

Naplnila se vaše očekávání v souvislosti s novelou RUD, která měla přinést do rozpočtu města významnou částku? A do čeho tak bude město investovat?

Město Králíky získalo změnou zákona o rozpočtovém určení daní do svého rozpočtu cca 8 mil. Kč. Tato částka nám umožní v letošním roce provést rekonstrukce chodníků v souvislosti s opravami průjezdných komunikací a digitalizovat kino. V následujícím roce bychom rádi začali s opravou tělocvičny.

Ve funkci jste druhé volební období. Co považujete za svůj největší úspěch a budete se do třetice snažit obhájit váš mandát?

V průběhu mého působení ve vedení města se nám podařilo získat dotace a realizovat dva velké projekty na podporu cestovního ruchu v oblasti pevnostní turistiky a vybudovat technickou infrastrukturu nové lokality pro výstavbu rodinných domů. I přes velké finanční problémy způsobené propadem příjmů v letech 2009 až 2011 se nám podařilo rozpočet města v letošním roce stabilizovat. Za velký neúspěch považuji dvě věci, které spolu velmi souvisejí, a to neustálý pozvolný úbytek obyvatel a zánik gymnázia.

O svém dalším působení v komunální politice v Králíkách zatím nejsem rozhodnutá.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…