Starý Klaus: ODS nadbíhá pravdě a lásce. Založte novou stranu!

14.03.2019 13:24

Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí vzniknout nová pravicová strana. Vedení ODS a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti. Reagoval tak na výzvu k odchodu svého syna Václava Klause mladšího z poslaneckého klubu ODS. Reakci bývalého prezidenta dnes ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Klaus ODS spoluzakládal a byl jejím dlouholetým předsedou. Stranu později opakovaně kritizoval.

Starý Klaus: ODS nadbíhá pravdě a lásce. Založte novou stranu!
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

„Včerejší (středeční) rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo,“ uvedl Klaus. „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,“ uvedl Klaus starší.

Dodal, že jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,“ dodal.

Bývalý prezident zároveň dodal, že s ním syn své výroky nekonzultoval, stejně jako on se synem nekonzultoval toto své prohlášení. „Nechci mu zužovat jeho manévrovací prostor. Jinak by mé výroky o ODS byly daleko ostřejší,“ doplnil.

Poslanecký klub ODS se ve středu v usnesení distancoval od úterních slov svého poslance Klause ml., který přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Předseda ODS Petr Fiala se ještě v úterý jménem strany omluvil, stejně učinil ve středu klub, který Klause zároveň vyzval k odchodu z klubu a konstatoval, že poslanec svým jednáním ODS dlouhodobě poškozuje. Klaus v reakci odmítl výzvě vyhovět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…