Starý Le Pen šokoval tak, jak to nikdo nečekal. Marine asi zůstala koukat

05.10.2016 0:00

Kandidátovi na francouzského prezidenta Nicolasi Sarkozymu se dostalo nečekané podpory od bývalého vůdce Národní fronty Jeana-Marie Le Pena. Osmaosmdesátiletý Le Pen uvedl, že pokračovatelem jeho odkazu je spíš Sarkozy než jeho dcera Marine.

Starý Le Pen šokoval tak, jak to nikdo nečekal. Marine asi zůstala koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Vztahy mezi současnou vůdkyní Národní fronty a jejím otcem jsou dlouhodobě na bodu mrazu. Le Penová se zasadila o to, aby byl její otec pro své antisemitské postoje vyloužen ze strany. Jean-Marie Le Pen se však s „rozsudkem“ svých bývalých kolegů nehodlal smířit a obrátil se na soud. Ten mu dal již dvakrát za pravdu a soudní pře pokračuje i nadále. Nicméně letos v srpnu se výkonný výbor strany opět usnesl na jeho vyloučení.

Jean-Marie Le Pen svoji dceru vytrvale kritizuje a vyčítá jí, že je příliš umírněná a stranu směruje do středu politického spektra. Jeho pozitivní komentáře o Sarkozym a zmínka o tom, že by jej mohl sám volit, je přesto velkým překvapením. Jak ovšem konstatují francouzští politologové, Sarkozy navrhuje v oblasti migrace natolik radikální řešení, která byla ještě nedávno doménou spíš Marine Le Penové. Sarkozy mimo jiné volá po okamžitém zastavení migrace či uzavření hranic.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

K tomu, aby se mohl utkat o prezidentský úřad, však musí v listopadových primárkách porazit bývalého premiéra Alaina Juppého. Ten si zatím podle průzkumů veřejného mínění vede lépe než Sarkozy a konkrétně dle zářijových výsledků by získal ve straně o šest procent větší podporu než Sarkozy. Bez šance není ani Marine Le Penová, jejíž podpora se pohybuje v celostátním měřítku od 20 do 30 %. Jak ovšem průzkumy naznačují, ve druhém kole by proti Sarkozymu či Juppému neuspěla.

„Sarkozy se čím dál tím více pohybuje v teritoriu, které kdysi patřilo Marine Le Penové. Na druhou stranu on sám už nepůsobí jako středový politik a projevuje se více nacionalisticky a populisticky. Nejsem to já, kdo má názory více jako Sarkozy. Naopak on se velmi přiblížil mým postojům,“ uvedl Jean-Marie Le Pen, jehož právě Sarkozy v roce 2007 v boji o prezidentský úřad porazil a stal se pro příštích pět let prezidentem, než jej v roce 2012 porazil socialista Hollande.

Le Pen svoji dceru Marine v poslední době obviňoval z toho, že se naprosto zřekla idejí Národní fronty a označil ji dokonce za „sebevraha“. Jak uvádí internetový sever Local, na předvolebních plakátech Marine Le Penové pro prezidentské volby v květnu 2017 je zcela vynechána zmínka o Národní frontě, a dokonce tam nefiguruje ani jméno „Le Pen“. Vůdkyně Národní fronty se tak snaží distancovat od extremistických prvků ve straně a stát se volitelnější pro širší masy voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…