Šťastný na Bontonu: Pravice je na hraně propasti. Klaus může ukázat cestu

27.10.2012 20:27

Boris Šťastný, známý poslanec ODS, vystoupil v sobotu v diskusním pořadu Zdeňka Šarapatky na Rádiu Bonton. Mluvil zde o ODS z pozice lékaře, který svou stranu vidí jako připojenou na respirátorech, leč rozhodně neumírající.

Šťastný na Bontonu: Pravice je na hraně propasti. Klaus může ukázat cestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Hned v úvodu dostal otázku, jak jako lékař vidí stav ODS. „Je to ještě na resuscitaci, nebo už neslučitelné se životem,“ ptal se moderátor Zdeněk Šarapatka. „Situace není dobrá už delší dobu. Eutanazie to není, řekl bych, že jsme na trochu řízeném umělém dýchání,“ diagnostikoval doktor Šťastný.  Pořád však vidí značnou naději na uzdravení. „Jsem optimista,“ ujišťuje.

Ve straně je v posledních dnech považován za kverulanta, protestujícího proti politice vedení. „Vždycky jsem říkal, co si myslím. Nejprve uvnitř strany, ale když to nikdo neslyšel, tak jsem to řekl i veřejně. Od jara jsem říkal, že nepovažuji za slučitelné s našim programem třeba nápady TOP09 na zavedení daňové progrese,“ říká.

Nemyslí si, že by právě tyto vnitřní rozpory způsobily slabý volební výsledek strany. „Je evidentní, že naši voliči k volbám nepřišli. Ale oni nepřišli proto, že by si mysleli, že jsme rozhádaní. Oni vnímají, že se nám v klíčových oblastech nedaří prosazovat liberálně- konzervativní politiku,“ myslí si poslanec.  „Musíme začít hájit svobodu a demokracii. Malý stát, nízké daně, málo regulace,“ formuloval.

Vyjádřil se i k názoru, že někteří poslanci nechtějí rozpustit sněmovnu, protože mají hypotéky a potřebují je splácet. „Já mám velmi malou hypotéku, kterou bych dokázal umořit tím, co jsem si vydělal v podnikání,“ říká Šťastný. Přesto však nechce hlasovat pro nedůvěru vládě, která by nejspíš přivodila předčasné volby. „Pro pád vlády bezdůvodně hlasovat nebudu,“ ujišťuje.

Jeho kritika prý směřuje směrem ke straně, která nedokáže nic dělat se svými klesajícími preferencemi. „Já se nezlobím na Petra Nečase, já se zlobím na situaci v ODS. Volební výsledky se nám smrskávají a my si musíme vyjasnit, čím to je,“ popsal svou nespokojenost.

Jsme nad propastí, a Václav Klaus nám může ukázat cestu

„Měli bychom uvažovat, zda by se nám pan profesor Klaus, až nebude prezident, nehodil jako čestný předseda,“ myslí si poslanec. Zakladatel ODS prý dodnes má ke spoustě věcí co říci. „Demokratická pravice se dostala na hranici propasti a Václav Klaus by ji mohl ukázat cestu,“ dodává. Strana sama se však prý musí rozhodnout, jestli jí Klaus může být nějak prospěšný.

Jeho výzvy ke Klausově návratu prý nijak nesouvisí s tím, že s podobnými nápady přichází třeba vůdce skupiny nespokojenců Petr Tluchoř. „O budoucích návratech Václava Klause mluví leckdo,“ myslí si Šťastný. Podle něj nikdo nemá zájem na rozvratu ODS „Přeji si, aby ODS byla silná a odlepila se ode dna,“ říká poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…